ZABORAV "PROGUTAO" SPOMEN PARK: Park prijateljstva nekada kao jedan od "zaštitnih znakova" Beograda

Zoran Nikolić

31. 12. 2020. u 13:58

PARK prijteljstva bio je jedna od najvažnijih obeležja nekadašnje Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih zemalja čiji je ona bila osnivač. Bio je to i jedan od "zaštitnih znakova" Beograda.

ЗАБОРАВ ПРОГУТАО СПОМЕН ПАРК: Парк пријатељства некада као један од заштитних знакова Београда

Foto: Arhiva

Od početka šezdesetih godina prošlog veka počelo je i "zlatno doba" tadašnje jugoslovenske politike koja je državi donela veliku popularnost u svetu. Osnivanje ovog pokreta, koji je uglavnom okupljao zemlje Trećeg sveta, bila je osnovna karakteristika politike onih država koje su se klonile Hladnog rata.

Tada je u Beograd dolazilo mnogo političara, umetnika i drugih javnih ličnosti iz celog sveta.

Foto: Arhiva

 

Među njima bili su američki astronauti koji su sleteli na Mesec, Britanska kraljica, lideri svih važnih nesvrstanih zemalja, kao i drugi veliki državnici iz brojnih država sveta.

Jedno od mesta koje su obavezno posećivali bio je i Park prijateljstva, u kome bi zasadili drveće u znak mira.

Na starim fotografijama vide se etiopski car Hajle Selasije, kao i indijski lider Džavaharlal Nehru.

Ambijent grada iz tog doba bio je drugačiji. Do sedamdesete godine Brankov most imao je samo tri trake, dok nije dograđeno još tri.

Foto: Arhiva

 

Šetalište na Ušću, koje je projektovao legendarni arhitekta Brana Jovin nije imalo splavove, po kojima je danas prepoznatljivo. Jedini ugostiteljski objekat bio je zidani restoran na samoj obali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)