U ŠETNJU BEZ VODIČA: TOB obustavio organizovane obilaske prestonice

J. DINČIĆ

09. 08. 2020. u 10:52

BOGATA turistička ponuda prestonice, izleti i pešačke ture ponovo su obustavljeni. Zbog trenutne situacije, građani izbegavaju da istražuju Beograd u grupama i radije se odlučuju za individulne posete, zbog čega je potražnja za organizovanim izletima opala.

У ШЕТЊУ БЕЗ ВОДИЧА: ТОБ обуставио организоване обиласке престонице

Foto M. Labudović

Zbog toga su nadležni iz Turističke organizacije Beograda odlučili da nakratko stopiraju obilaske grada iz otvorenog autobusa, tramvajem, ali i mnogobrojne besplatne pešačke ture.

- Posle prvog udara korone, počeli smo da radimo početkom maja, ali je interesovanje znatno opalo, pa smo odlučili da sve malo pauziramo dok se okolnosti ne poboljšaju - objašnjavaju za "Novosti" u TOB. - Nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti da posetiocima predstavimo mnoge novitete koje smo za ovu sezonu spremali.
Ipak, Beograđani ne odustaju od uživanja u izletištima poput Ade Ciganlije, Košutnjaka, Topčiderskog parka, koji su u popodnevnim satima ili vikendom krcati. Beg od gradske vreve mnogobrojni pronalaze na Avali, do koje saobraća i linija 400 javnog gradskog prevoza. Iako je postojala mogućnost da se do vrha prestoničke planine stigne i otvorenim turističkim autobusom, ova mogućnost je zasad obustavljena. Za Beograđane je sve popularniji i Gardoš, jedno od omiljenih mesta Zemunaca.
- Zemun je svakako jedna od najlepših varoši na Dunavu, a šetnjom kroz Gospodsku ulicu posetioci imaju priliku da upoznaju i staro jezgro ovog dela grada, dok se obilazak svakako uvek završi na Gardošu - objašnjavaju u Turističkom društvu Zemun.

BOTANIČKA BAŠTA

U SAMOM srcu grada, na prostoru od četiri hektara, u Botaničkoj bašti "Jevremovac" nalazi se više od hiljadu biljaka. Bašta otvorena je svakog dana od devet do 19 časova. Cena ulaznice za odrasle je 300 dinara i važi celog dana, što znači da se sa kartom može izlaziti i vraćati u biljni kompleks. Deca do osam godina ne plaćaju ulaznicu, kao ni studenti koji pokažu indeks na portirnici.

U danima vikenda izletnika je puna i Zvezdarska šuma, koja se nalazi u samom srcu prestonice, ali i sve popularnija Bojčinska šuma kod Surčina. Do zelene oaze ali i surčinskih sela Jakovo, Progar i Boljevci može da se stigne za pola sata nekim od gradskih autobusa. Ljubitelji reke do ovih mesta mogu da se zapute i brodićem, jer je u svakom od sela na obali Save nasut pesak, uređena plaža i napravljeno pristanište.

Mnoge put odvede i do Grocke, gde posetioci imaju priliku da obiđu lokalitet Vinča, Rančićevu kuću i samu Gročansku čaršiju. Sa brežuljka iznad Grocke pruža se, kako meštani vole da kažu, najlepši pogled na Dunav. Na vrhu sela Brestovika je fenomenalan vidikovac na kome može da se kupi voće jer je Grocka pre svega voćarski kraj. Samo naselje je interesantno zbog 14 kuća pravljenih krajem 18. veka.
Ko ide ka Mladenovcu i Sopotu, preporuka je da obiđe jezera oko Mladenovca, etno-sela "Babe" i "Amerić", manastire Tresije i Pavlovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri