"SUSRET" BEČA I BEOGRADA: U galeriji Udruženja slikara "Kornjača" svečano otvorena izložba crteža

T.N.

10. 05. 2023. u 22:00

IZLOŽBA crteža pod nazivom "Susret" svečano je otvorena sinoć u galeriji Udruženja slikara "Kornjača".

СУСРЕТ БЕЧА И БЕОГРАДА: У галерији Удружења сликара Корњача свечано отворена изложба цртежа

FOTO: Novosti

U izložbenom prostoru ovog Udruženja predstavljeni su radovi stranih umetnica Akilme Ikbal i Annike Ešman, koje su svoje znanje stekle na Bečkim akademijama.

Izložba "Susret" imala je za cilj da kod posetilaca ukaže na važnost susreta umetnika i publike, Beča i Beograda, kao i da ohrabri i daje podsticaj za razmenu ideja i iskustava, za neprestano traganje za odgovrima. Takođe, cilj izložbe je bio da kod prisutnih postavi pitanje o važnosti crteža.

- Crtež je potreba. Crte je stariji od reči. Crtež je osnova i tkivo svakog likovnog izražavanja. Crtež je vid umetnikove mentalne zabeleške. Crtež je autonomna umetnička pojava. Crtež je najspontaniji vid istinitosti - kaže Anica Marković, istoričarka umetnosti.

Umetnica Akilma Ikbal svoje radove predstavila je kroz tri serije koje nose naziv: "Otkrivanje neotkrivenih priča", "Plavo nije ni tvoje ni moje" i "DoDooDoo". Svoje radove predstavila je i umetnica Annika Eshman koje nose nazive: "Instrukcija za konstrukciju", "Red 60,1B,2B", "Između".

Ova izložba predstavila je susret suprotnosti kao što je tradicionalni i savremeno, boje i linije, apstrakcije i figuracije.

Tokom trajanja izložbe, ljubitelji slikarstva uživaće i u pesničkoj večeri 17. maja koja će biti posvećena austrijskoj savremenoj poeziji, a stihove ove savremene umetnosti dočarale su studentkinje germanistike iz Beograda.

Udruženje slikara i ljubitelja slikara "Kornjača" izložbu je organizovalo uz pomoć Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu