STANARI SU PONOVO BEZ STRUJE I VODE: Stari problemi žitelja zgrade u Svetog Save 84 u naselju Radiofar

Š. Marović

08. 12. 2022. u 09:45

SEDAM porodica u Ulici Svetog Save 84 u surčinskom naselju Radiofar, nakon što su posle pisanja "Novosti" u februaru posle prekida priključeni na električnu energiju, opet su ostali bez struje!

СТАНАРИ СУ ПОНОВО БЕЗ СТРУЈЕ И ВОДЕ: Стари проблеми житеља зграде у Светог Саве 84 у насељу Радиофар

Objekat u Svetog Save 84, Foto Z. Jovanović

Takođe, pošto zgrada u kojoj stanuju poseduje hidrofor, vodu moraju da uzimaju sa obližnje česme.

Kako je naš list pisao početkom 2022, porodicama koje stanuju prekoputa aerodroma "Nikola Tesla" struja je isključena početkom decembra 2021. godine. Ipak, posle mnogobrojnih apela i pomoći opštine Surčin uspeli su da se priključe na električnu energiju. To je trajalo svega nekoliko meseci, pošto su odnedavno njihovi domovi ponovo u mraku.

- Izgleda nestvarno da porodična zgrada u 21. veku koja se nalazi u prestonici bude bez struje i vode tako dugo - ističe za naš list stanar Mirko Srdanović, koji se ovde doselio 2000. godine.

- Na strujomeru, koji je legalan, nalazi se šest brojila, dok je sedmi zajednički za hidrofor. Imali smo sklopljen ugovor sa Aerodromom, kome smo punih 50 godina svakog meseca uredno plaćali račune za potrošenu struju. On se očita, mi novac prosledimo njima i oni kasnije uplate sredstva EDB. Sve je to funkcionisalo savršeno do 2011. godine, kada su se Kontrola leta Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Aerodrom razdvojili.

Pošto se kontrola ranije nalazila u ovom delu, oni su i postali nadležni za naš objekat.

Ipak, od tada nam se niko nije javljao, a mi smo i dalje koristili stari priključak. Na sve naše dopise i molbe da nam se očitava i uredno naplaćuje utrošena energija, nije bilo odgovora.

Mirko Srdanović i Milanka Sekulić, Foto Z. Jovanović

U zgradi koja ima prizemlje i sprat utočište pronašlo je šest porodica, dok je jedna familija smeštena u kuću pored. Muke i problemi sa nedostatkom struje prate ih od 12. decembra prošle godine, pa su Novu godinu i Božić dočekali u mračnim domovima i suvih slavina. Kako su se uverili reporteri "Novosti", velika je verovatnoća da će i ove praznike dočekati u mračnim prostorijama. Svi stanari zgrade na samom početku naselja Radiofar bivši su radnici građevinske firme koja je otišla u stečaj. Objekat je izgrađen 1962. godine, prilikom radova na obližnjem aerodromu. Tada je i kroz privatne parcele provučen kabl, preko kog su se snabdevali električnom energijom

- Struja nam je ponovo isključena, ovo zaista nije normalno - potreseno za "Novosti" priča Milanka Sekulić.

- Napajanje električnom energijom isključila je Distribucija. Pisali smo mejlove i predsedniku opštine i gradonačelniku, sada očekujemo odgovore. Sa susednog placa trenutno uzimamo vodu sa česme, ali kada temperature odu ispod nule, što će se uskoro desiti, ne znam kako ćemo se snalaziti. Nema ni auto-cisterne, koja bi nam mnogo značila. U zgradi žive stariji i bolesni ljudi, posebno komšinica sa prizemlja. Sreća pa se svi u stanovima grejemo na drva, ali moramo po nekoliko puta izlaziti napolje da ih unesemo.

Sa novim-starim problemom porodica u Ulici Svetog Save 84 upoznat je i predsednik ove lokalne samouprave Stevan Šuša, koji za "Novosti" ističe da će opština ponovo pokušati da pomogne kako bi se ovaj problem trajno rešio.

-  Struja im je prekinuta na aerodromu "Nikola Tesla", pošto je kabl tuda prolazio - ističe Šuša.

- Iz Distribucije ističu da ne mogu da priključe struju, pošto stanari nemaju građevinske dozvole i vlasničke listove. Zemljište na kome je zgrada pripada JAT, koji više ne postoji, a objekat jednoj građevinskoj firmi koja je otišla u stečaj i kasnije privatizovana. Tu su sada sporovi, zbog kojih najviše ispaštaju sami građani. Njima je sada najpotrebnije obezbediti napajanje električnom energijom, jer dolaze hladniji dani.

Zato apelujemo na sve koji mogu nešto da urade, da pomognu.

Foto Z. Jovanović

KONTROLA LETA

Na pitanja koja su "Novosti" ranije uputile Kontroli leta dobili smo kratak odgovor u kom stoji da na lokaciji Radiofar oni od 2018. godine nemaju objekte koje koriste, pa samim tim i ne održavaju elektroenergetsku infrastrukturu izgrađenu za potrebe funkcionisanja objekata Kontrole letenja.

IMALI UGOVOR SA AERODROMOM

Vlasnici stanova tvrde za "Novosti" da su imali sklopljen ugovor sa Aerodromom, kome su

punih 50 godina svakog meseca uredno plaćali račune za potrošenu struju.

Sve je funkcionisalo do 2011. godine, kada su se Kontrola leta i Aerodrom razdvojili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024