POČELO ČIŠĆENJE NABACANOG SMEĆA IZA SAVSKOG TRGA: Reporteri "Novosti" obišli prostor kod bivše Glavne železničke stanice

Š. M.

29. 10. 2022. u 09:09

NAGOMILANA zemlja i smeće koje se mesecima taložilo iza zgrade bivše glavne železničke stanice na Savskom trgu konačno je počelo da se raščišćava.

ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ НАБАЦАНОГ СМЕЋА ИЗА САВСКОГ ТРГА: Репортери Новости обишли простор код бивше Главне железничке станице

Foto privatna arhiva

Radnici će tako iskoristiti lepo vreme da urede ceo prostor, na kom će se u budućnosti nalaziti ukrštanje prve i druge linije metro sistema.

Reporteri "Novosti" juče su zatekli bager i nekoliko kamiona koji su čekali utovar zemlje i raznog đubreta. Kako smo saznali, prostor će biti kompletno očišćen i ograđen, kako se više ne bi dešavale slične stvari. Ova lokacija nije predviđena za gradnju, već će se tu nalaziti glavno čvorište beogradskog metroa, kada se završi izgradnja prve i druge linije. Takođe, veliki broj migranata poslednjih nekoliko dana raseljen je sa Savskog trga, pa ih juče gotovo nije ni bilo. Bilo ih je u parku ispred Ekonomskog fakulteta i glavne autobuske stanice.

Na ovom delu Savskog trga nesavesni građani su bacali smeće i šut, pa čak i građevinski materijal i mesne prerađevine. Zbog toga se osećao nesnosan smrad, pa su mnogi zaobilazili ovo mesto. Iako se ukazivalo na ovaj problem, sve do sada pomaka u procesu raščišćavanja nije bilo. Takođe, još nije poznato kada će unutrašnja rekonstrukcija zgrade bivše železničke stanice početi, niti koliko će ona koštati. Trenutno se na oko 8.000 kvadrata radi snimanje prostora, otvaranje sondi, jer se mora ispitati tlo ispod objekta da bi se uradila projektna dokumentacija. Novac za početak radova je obezbeđen, i po dobijanju potrebnih dozvola biće raspisan tender.

Foto privatna arhiva

Kako bi se taj deo kompletno uredio, a prostor oko zgrade stare železničke stanice dobio konačan izgled, potrebno je izmestiti autobusku stanicu na Novi Beograd. I to je trenutno na dugom štapu, pošto radovi u Bloku 42 stoje već nekoliko godina. Prekoputa budućeg Istorijskog muzeja Srbije nalaze se dva objekta i nekoliko baraka koje dodatno ruže ceo prostor. Iako su nadležni pominjali da će njihovo pitanje biti rešeno tokom rekonstrukcije trga, to se nije desilo. Trenutno su zapušteni i puni smeća.

Sanacija dela Savskog trga počela je 2020. godine, a na Savindan sledeće otkriven je spomenik Stefanu Nemanji. Prostor je dobio nove klupe, đubrijere i zelenilo. Osvežena je i Savska ulica, kao i tramvajske šine i baštice. Posebno je uređen i prostor za taksi vozila. Jedno vreme se verovalo da će se u zgradu stare stanice useliti Muzej Nikole Tesle, a onda je odlučeno da se tu preseli Muzej istorije Srbije.

Smeće i šut godinama su tu bespravno odlagani, Foto privatna arhiva

LOKOMOTIVA STECIŠTE BESKUĆNIKA

"PARNA lokomotiva", koja je deceniju vukla Titov "Plavi voz", a poslednjih 37 godina krasila prostor između Pošte 6 i nekadašnje Glavne železničke stanice, čeka trenutak da bude izmeštena, ali i uređena.

Trenutno je u veoma lošem stanju, a unutar nje utočište je pronašlo nekoliko beskućnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)