NAGRADE, ŠETNJE KROZ ISTORIJU, KONCERTI: "Dani Beograda 2022" održaće se širom prestonice od 16. do 19. aprila

A. VOJINOVIĆ

08. 04. 2022. u 07:52

TRADICIONALNU manifestaciju "Dani Beograda" i ovog proleća obeležiće bogat program za građane svih generacija. Festival pod sloganom "Beogradu, s ljubavlju" održaće se od 16. do 19. aprila širom prestonice, a u okviru programa najboljim pojedincima u Skupštini grada biće dodeljena i "Nagrada grada Beograda - Despot Stefan Lazarević".

НАГРАДЕ, ШЕТЊЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ, КОНЦЕРТИ: Дани Београда 2022 одржаће се широм престонице од 16. до 19. априла

Foto P. Milošević

Beograđani će moći da uživaju u šetnjama kroz istoriju Ulice kneza Miloša, Tašmajdana, zvezdarske opservatorije, zatim da čuju priče o čuvenom srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, kao i da posete mnogobrojne izložbe i koncerte.

Zahvaljujući saradnji Grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, posetioci će u vreme održavanja manifestacije imati i organizovane šetnje Tašmajdanom, Novim Beogradom, ali i jednu posebnu, posvećenu prosvetitelju i književniku Dositeju Obradoviću - najavila je direktorka Zavoda Olivera Vučković. - Građani će sa nama moći da posete i kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari, kao i da vide unutrašnjost Starog dvora.

Beograđani će tokom trajanja festivala moći i da pogledaju nekoliko izložbi, među kojima i "Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića" na Trgu republike.

"Dani Beograda" ugostiće i mališane iz hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, kao i hora "Čarolija", koji će sa solistima održati koncert na Trgu republike.

- Na Trgu će 17. aprila biti održano "Dečje beogradsko proleće", gde će posetioci moći da čuju dečje pesme posvećene Beogradu - rekla je Leontina Vukomanović, programski direktor DKCB-a. - Istog dana biće upriličen i koncert "Pesme o Beogradu", koji će biti praćen dramskim igrokazima o Beogradu. Nastupiće Dušan Svilar, Ivana Peters, Ana Stanić, Ivan Milinković, Vlada i Bajka i Lena Kovačević.

Predsednik odbora "Dani Beograda 2022" Nikola Nikodijević, prvi čovek Skupštine grada, u četvrtak je poručio da je, od raznih događaja i festivala koji se tokom godine održavaju u Beogradu, ova manifestacija jedna od najlepših.

GUDAČI SVETOG ĐORĐA

NA manifestaciji će koncert održati i kamerni orkestar "Gudači Svetog Đorđa", koji ove godine slave 30 godina od osnivanja ansambla. Tim povodom nastupiće u svečanoj sali Skupštine grada 18. aprila od 18.00 časova, a pridružiće im se kao gosti i učenici Baletske škole "Dimitrije Parlić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)