PREDLOŽENI ĐOKOVIĆ, TANJA ADŽIĆ, ALBAHARI: Objavljena lista kandidata za nagradu grada "Despot Stefan Lazarević"

A. VOJINOVIĆ

18. 03. 2022. u 10:45

NAJVEĆE gradsko priznanje - Nagrada grada Beograda, koja od prošle godine nosi naziv Despot Stefan Lazarević, biće dodeljena najboljima i ovog aprila u okviru manifestacije "Dani Beograda".

ПРЕДЛОЖЕНИ ЂОКОВИЋ, ТАЊА АЏИЋ, АЛБАХАРИ: Објављена листа кандидата за награду града Деспот Стефан Лазаревић

Foto N. Fifić

Grad je početkom sedmice objavio listu kandidata za prestižnu nagradu za 2021. godinu, a među najzvučnijim imenima na spisku nalaze se i najbolji srpski teniser Novak Đoković, direktorka kovid bolnice u Batajnici prof. dr Tatjana Adžić, pisac David Albahari, glumica Nada Šargin, dr Mihailo Jovanović... Statua Despota ove godine izostaće u dve kategorije - film i stvaralaštvo mladih - umetnost.

Najviše kandidata je ove godine iz oblasti umetnosti - 38, pa tako u kategoriji književnost i prevodno stvaralaštvo komisija će imati zadatak da od ukupno 22 izdvoji najboljeg. Među nominovanima su David Albahari za roman "Pogovor", Miloš Janković za dela "Pojmovnik" i "Rasadnik", Goran Gocić "Čovek iz nehata". U okviru pozorišnog stvaralaštva žiri će birati između troje kandidata - Miodraga Dragičevića za ulogu Kaspara u istoimenoj predstavi, Aleksandra Ilića i njegovu koreografiju komada "Grand hotel" i Nade Šargin za rolu Nore u predstavi "Nora - lutkina kuća". U kategoriji likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelni i prošireni mediji nalaze se izložbe sedmoro najboljih umetnika, dok je šestoro nominovano za uspehe u muzičkom stvaralaštvu, među kojima i kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, zatim Ansambl "13 gudača".

Foto Arhiva

U oblasti nauke izdvojilo se ukupno 16 kandidata - dvoje u kategoriji društvene i humanističke nauke (grupa autora dr Bojan Dimitrijević, Branimir Gajić i Branislav Stanković) i Radoš Ljušić, šestoro iz prirodnih nauka, kao i osmoro najboljih pronalazača.

U medicini se istaklo petoro kandidata, i to troje za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine i dvoje u kategoriji rad ili izuzetne vrednosti pojedinca. To su direktorka kovid bolnice u Batajnici prof. dr Tatjana Adžić i dr Vukoman Jokanović za inovaciju ALBO nanosilver filtera za proizvodnju antikovid maske, jedine sa ovim osobinama u svetu.

Novak Đoković, Foto Tanjug

Objekti dvoje kandidata istakli su se u kategoriji arhitektura i urbanizam, troje u ekologiji, u poljoprivredi je predloženo samo poljoprivredno gazdinstvo Davida Pavela Mihalja iz Surčina, a u novinarstvu i obrazovanju po četvoro. Troje najboljih srpskih olimpijaca našli su se na listi u oblasti sporta - Milica Mandić, Filip Filipović i Bojana Milenković.

Novak Đoković nominovan je sa još dvoje kanidata za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada. Pored njega, na spisku su i Dragan Todorović i Nadežda Tonić. Doktor Mihailo Jovanović jedini je kandidat za specijalno priznanje za izuzetan doprinos organizovanju vakcinacije stanovništva protiv virusa korona.

Nagrada grada Beograda za stavaralaštvo mladih iz obasti nauke pripašće Luki Stojkoviću ili Nikoli Teomiroviću, dok u kategoriji umetnosti nije bilo nominovanih kandidata.

Prof. dr Tatjana Adžić, Foto D. Milovanović

VATROGASCU "SVETISLAV STOJANOVIĆ"

POSEBNO priznanje Nagrada grada Beograda "Svetislav Stojanović" za pojedinca pripašće Darku Cvetiću iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona Voždovac, koji je spasao maloletno dete posle pada sa visine u napuštenom objektu, dok će grupni laureat biti Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd za izuzetne rezultate tokom zaštite od požara.

David Albahari, Foto P. Mitić

POVELjA I STATUA

ODLUKOM Skupštine grada Beograda od prethodne godine najveće gradsko priznanje Nagrada grada Beograda nosi novi naziv - Despot Stefan Lazarević. A svi laureati pored povelje dobijaju i statuu despota, koju je izradio naš akademski vajar Svetomir Arsić Basara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao