ZAUSTAVILI RUŠENJE: Policija i inspekcija prekinule radove u Internacionalnih brigada 47

Snježana Vidačković

14. 11. 2021. u 07:52

GRADSKA građevinska inspekcija zajedno sa policijom zaustavila je juče ujutro rušenje predratne vile u Ulici internacionalnih brigada 47 na Vračaru, zato što je bager počeo sa uklanjanjem zdanja bez odobrenja nadležnih.

ЗАУСТАВИЛИ РУШЕЊЕ: Полиција и инспекција прекинуле радове у Интернационалних бригада 47

Više od pola kuće srušeno, Foto Privatna arhiva

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, gradilište je zatvoreno, a odluke u skladu sa zakonom biće donete posle utvrđivanja svih relevantnih činjenica.

Investitor je, bez građevinske dozvole i odobrenja za uklanjanje objekta, juče oko šest časova ujutro počeo rušenje ovog velelepnog zdanja na Neimaru. Uprkos brzoj reakciji nadležnih i obustavljanju akcije, građevinska mašina srušila je više od pola objekta.

Iz Društva za ulepšavanja Vračara i Društva za ulepšavanja Krunskog venca zahtevaju da se zaustave sva rušenja na Neimaru te da se sačeka elaborat kojim bi ovaj deo grada bio proglašen za prostornu istorijsko-kulturnu celinu. Oni će danas u 10.30, ispred urušene vile održati mirni protest na kome će izneti svoje zahteve.

- Tražimo da se zaustavi izdavanje svih dozvola za rušenje za sve krajeve gde je postojala prethodna zaštita u Beogradu, dok Zavod za zaštitu spomenika ne završi potrebne elaborate i dok se ne proglasi ono što je vredno za kulturno dobro - navode iz ova dva udruženja građana.

- Takođe, zahtevamo da se hitno procesuiraju počinioci ovog nedela, od investitora do bageriste, te da se na ovoj parceli dozvoli izgradnja identičnog objekta.

Zgrada u celini, bez ograde koja je prvo uklonjena, Foto Privatna arhiva

Ovo vredno zdanje pripada celini Kotež - Neimar, koja je bila upisana u Evidenciju nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom do decembra 2020. Nadležni iz Gradske uprave najavili su da će novi elaborat biti završen do kraja ove godine.

Vila u srcu Vračara, nedaleko od Hrama Svetog Save, izgrađena je 1930. godine za inženjera Miloša K. Antića, koji je on projektovao za svoju porodicu, a 1932. je dozidana prema ideji arhitekte Đ. M. Đorđevića. Urbanistički projekat za ovu lokaciju bio je na javnom uvidu u maju ove godine, a zahtev je podneo sadašnji vlasnik predratne vile. Kako je naš list tada pisao, u planu je bilo da se elaborat za ponovnu zaštitu naselja Kotež - Neimar usvoji do juna. Ipak, taj rok je odložen za kraj godine, što je motivisalo još nekoliko investitora da prezentuju svoje urbanističke projekte. Na mestu jednospratne vile u Internacionalnih brigada planirana je gradnja trospratnice sa četvrtim, povučenim spratom.

Pre nedelju dana, radnici su počeli da skidaju staru, lepu ogradu koja okružuje objekat.

To je izazvalo revolt vračarskih udruženja, koja su i prošlog vikenda na ovom mestu organizovali mirni protest.

GO VRAČAR: OSUĐUJEMO ČIN

GRADSKA opština Vračar juče je u saopštenju oštro osudila protivzakonito rušenje zaštićene predratne zgrade u Ulici internacionalnih brigada.

- Odeljenje za građevinske i komunalne poslove naše opštine nije izdalo rešenje o rušenju objekta. Zahtevamo od nadležnih institucija i tužilaštva da reaguju i počinioce ovog gnusnog dela kazne u skladu sa zakonom. S obzirom na to da se mi borimo za očuvanje arhitektonske i kulturno-istorijske celine našeg Vračara, smatramo da samo beskompromisno kažnjavanje ovako bahatog ponašanja može da zaustavi građevinsko divljanje na teritoriji naše opštine - kažu u ovoj lokalnoj samoupravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove