RANJIVE GRUPE TREBA DA OSTANU U SVOJIM DOMOVIMA: Đurđević - Rešavanje problema sa zagađenjem dug proces

Tanjug

29. 10. 2021. u 10:59

KONCENTRACIJE zagađujućih materija i dalje su veoma visoke i svi koji nemaju preke potrebe ne bi trebalo da izlaze iz kuće, posebno ranjive grupe ljudi, izjavio je danas klimatolog Vladimir Đurđević i naglasio da je rešavanje problema sa zagađenjem dug proces.

РАЊИВЕ ГРУПЕ ТРЕБА ДА ОСТАНУ У СВОЈИМ ДОМОВИМА: Ђурђевић - Решавање проблема са загађењем дуг процес

Preporuka sugrađanima osetljivijeg zdravlja je da se na otvorenom suzdržavaju fizičke aktivnosti, Foto D. Milovanović

Đurđević je kazao da su neki gradovi i dalje u crvenoj zoni i naveo da su, osim Beograda, tu Valjevo, Novi Pazar, Užice, svi veći gradovi...

Gostujući na RTS-u, klimatolog je rekao da su razlog za to stare tehnologije koje nemaju mogućnost da zaustave zagađivače, kotlarnice koje koriste teška goriva kao što su ugalj i mazut, individualna ložišta, kao i da svoj udeo zagađenju dodaju i saobraćaj i poljoprivreda.

Istakao je da je rešavanje kvaliteta vazduha proces koji traje više godina i da o tome treba razmišljati u doba godine kada je kvalitet vazduha dobar.

 - Pojedinci veoma malo mogu da urade po pitanju kvaliteta vazduha, jedino možemo da pratimo situaciju - rekao je Đurđević.

Najvažnije je, kaže, da se zagađenje zaustavi na svom izvoru, a ne da razmišljamo da li će biti temperaturne inverzije ili ne.

Istakao je da je bolje fokusirati se na manji broj velikih zagađivača, jer je manji broj potencijalnih izvora zagađenja, u odnosu na više stotina individualnih malih izvora.

Đurđević kaže da temperaturna inverzija kao metorološka pojava postoji svuda u svetu i da su retki gradovi u kojima je koncentracija PM čestica veća od 150.

 - Inverzija je fenomen koji onemogući da se zagađenje iz prizemnog nivoa podigne na veću visinu i pomeša sa čistim vazduhom, kada imate inverziju zagađenje ne može da se širi do kilometar, dva visine i ono ostaje u prizemnom sloju i mi ga bolje vidimo - pojasnio je Đurđević.

Dodao je da je i kad nema inverzije količina zagađujućih materija u vazduhu manje-više ista, samo je raspoređena u višem sloju.

Naveo je da kada košava jače dune u Beogradu vazduh postaje čistiji, ali i kada padne kiša jer ona spere zagađujuće čestice, te da je to situacija kada je u gradu dobar vazduh.

 - Kada su ovako visoke koncentracije štetnih materija u vazduhu i kada se nalazimo u crvenim i ljubičastim zonama, treba da budemo što manje izloženi tom zagađenju - poručuje Đurđević.

Ukazao je da bi, između ostalog, trebalo manje da vozimo automobile, a da se uvedu prečišćivači vazduha u škole i vrtiće.

 - Ali, to se sada malo kosi zbog pandemije koronavirusa, kada se preporučuje što češće provetravanje i izbegavanje gužvi u javnom prevozu - dodao je Đurđević.

BONUS VIDEO:

NEBOJŠA ZELENOVIĆ U LOZNICI: Došao u društvu Viole Fon Kramon - narodu se ovo nije dopalo

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere