Magija Dalekog istoka

N. KNEŽEVIĆ

25. 10. 2012. u 11:46

„Novosti“ na Okinavi, južnom japanskom ostrvu koje nudi jedinstven odmor. Mesto - idealno za upoznavanje sa duhom Japana. Više odgovara porodičnom odmoru nego mladima

PRIRODNE lepote, kulturna baština i jedinstvena lepota, čine južno japansko ostrvo Okinavu mestom idealnim za odmor i zabavu. Manje primamljiva nego „komšijski“ Tajland ili romantični Maldivi, Okinava za gotovo isti novac nudi mnoštvo izleta, male, ušuškane plaže i avanturističke parkove za one željne akcije. To je, kako smo se uverili, mesto za one koji, osim izležavanja na suncu, žele da se upoznaju s japanskim duhom i tradicijom.

Kupanje

PO svojem ritmu i prirodi koju nudi, Okinava više odgovara porodičnom odmoru nego mladima, jer se sve dešava tokom dana, dok noćni život gotovo da i ne postoji. Na ovo ostrvo najbolje je doći u periodu od avgusta do oktobra, jer tada klimatski uslovi najviše odgovaraju Evropljanima. Iako Okinavci u to vreme počinju da se spremaju za zimu (što u Zemlji izlazećeg sunca znači - kiša i malo više vetra nego inače), temperature iznose od 26 do 30 stepeni Celzijusovih i vreme je idealno za kupanje u okeanu. Taj period je ujedno i sezona tajfuna, pa zabavu često poremeti blokada ostrva dok ne prođe oluja.

ŠTA TREBA VIDETI * Zip lajning, Okuma
* Okinava Čuraumi akvarijum, Motobo
* Naselje Okinava Vorld
* Hamagava prejer sajt * Grobnica Šao Hašija
* Ruševine Agena zamka
* Svetionik Zanpa

Spomenici

NA OSTRVU bogatom istorijskim znamenitostima nalaze se mnogobrojni zamkovi i ostaci tvrđava do kojih se lako dolazi. Japanci su poznati po vrtovima od kojih zastaje dah, a od toga ne odstupa ni Okinava, koja je tradiciju spojila s modernim kako bi bila privlačnija gostima iz sveta. U gradskom jezgru nalaze se male, skrivene bašte, dok se van grada, u blizini obala, pružaju tvrđave kao svedoci nastanka ostrva. Izuzetno je posećena grobnica Šo Hašija, prvog kralja kraljevstva Rikju, koje se nalazi u Jomitanu. Ruševine zamka Agena i Itokazua izgrađenog u 14. veku najčešće posećuju Amerikanci, a lokalni ribari odlaze na svetionik kod Zanpe, odakle se pruža neverovatan pogled na uzdignutu obalu ostrva.

Atrakcije

IZVORNI duh starog Japana zadržao se u Okinava vorldu, naselju koje je postalo turistička atrakcija. Ono predstavlja tematski park u kojem je vreme stalo, makar zbog kostima, nošnji i običaja. U njemu se mogu videti stare radionice, pogledati kako se nekada duvalo staklo i pravila grnčarija. Meštani neguju ples i nose narodne nošnje, i ovo mesto je jedino u svetu u kojem se igra i neobični eisu ples. Karte koštaju od 1.600 jena za odrasle i od 550 do 800 jena za decu (jedan evro - od 103,98 jena). U njemu je smeštena i pećina, jedna od najstarijih na Okinavi, kao i park Habu u kojem se otkrivaju sve tajne zmija otrovnica.

Pri obilasku treba znati da se za svaki kompleks ulaznica naplaćuje posebno. Tako je potrebno platiti i ulaznicu za zoo-vrt, čak iako se posećuje samo Muzej čuda koji se nalazi u njegovom kompleksu. Jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu je akvarijum Čuraumi, najveći u Aziji, a ovaj kompleks u Motobu je dosad obišlo više od 20 miliona ljudi. Uz neobične vrste riba i ajkula, akvarijum sadrži i 80 vrsta korala, ali i kit-ajkule.

Oprez

ZA one željne aktivnog odmora, južno japansko ostrvo je pravi raj. Netipični izleti počinju podizanjem sa obala u planine na kojima su smešteni avanturistički parkovi i treninzi „zip lajning“ (spust na žičarama). Oko 3.000 jena košta „Tarzanov spust“ kod Okume, popularnog vojnog izletišta, u šta je uračunata i osnovna obuka za one željne adrenalina i preskakanja provalija. Brda kriju potoke i vodopade do kojih se dolazi uskim stazicama, bez vodiča. U prelepom okruženju često se zaboravi da posetioci moraju da obrate pažnju na otrovnu zmiju habu, od koje se prave vina i domaća rakija - habu sake ili habušu, čija cena dostiže nekoliko hiljada dolara za flašu.

Jelovnik

STANOVNICI Okinave poznati su po dugom životnom veku, što pripisuju zdravoj ishrani. Okinava broji oko 60 stogodišnjaka na 100.000 stanovnika. Svi začini, supe i riba mogu se naći u lokalnim restoranima i pijacama. Soja je sastavni deo skoro svakog obroka, a čaj piju umesto vode. Pirinča i sušija ima u izobilju, a voće se jede retko, jer ono predstavlja stvar prestiža. Na meniju su soba supe od povrća, jakisobe - povrće i meso sa rezancima...

MOSTOM DO OSTRVA TURISTIMA se preporučuje da posete ostrvo Kouri, izletište zapadno od Nage, gde se uglavnom ide na kampovanje. Do njega se stiže trajektom ili mostom koji je spojen sa Okinavom. Zanimljivo je i ostrvo Zamami, skriveno u blizini Nahe, do kojeg se stiže trajektom, a na kojem se prostiru brda i koje pećinama i stenama neobičnih oblika skriva svoje plaže.

SAVETI

- Svejedno je da li ćete promeniti novac na aerodromu ili u lokalnoj menjačnici, jer svi uračunavaju isti procenat.

- Japanci ne govore najbolje engleski jezik, ali uvek sa sobom imaju papire gde je sve nacrtano.

- Sve informacije o lokalnim dešavanjima i feštama mogu se dobiti na sajtu okinanjahai, a podaci o dolasku tajfuna na sajtovima vojnih baza, AFN Kadena.

- Ovde se veoma poštuju običaji, pa je Japancima novac poželjno davati sa dve ruke

ČINJENICE

* Do Okinave se stiže avionom preko Amesterdama, Moskve ili Dubaija. Bez obzira na destinaciju, leti se do Tokija, a zatim se mora presedati na drugi lokalni aerodrom do Nahe. Let traje najmanje 17 sati. Povratna karta u proseku staje 1.000 dolara.

* Smeštaj u hotelu staje od 80 američkih dolara za noć, a bez obzira na to u kom delu ostrva su turisti smešteni, mora se uračunati i trošak za taksi ili iznajmljivanje vozila, jer se do turističkih mesta ne može doći lokalnim prevozom.

* U većini prodavnica i restorana plaća se u jenima, malo ko prihvata dolare. Na južnom delu ostrva retko se nađu menjačnice, a odnos dve valute se menja od 75 do 85 jena za dolar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije