Bojnik: Infrastruktura za investitore

I. MITIĆ

25. 03. 2019. u 07:50

Lokalna samouprava u Bojniku uspešno privlači donatore i novac iz fondova prekogranične saradnje. Država preuzima učešće u gradnji agrobiznis zone

Бојник: Инфраструктура за инвеститоре

Sedište Opštine u Bojniku - Foto I. Mitić

LOKALNA samouprava u Bojniku je tokom prethodne dve godine za realizaciju nekoliko projekata koji bi trebalo da doprinesu razvoju infrastrukture i otvaranju novih radnih mesta obezbedila više od dva miliona evra bespovratnih sredstava.

Radi se o projektima koje ova malena opština na jugu Srbije, sa godišnjim budžetom od oko 700 miliona dinara, ne bi mogla sama da finansira, a najviše novca - čak milion evra - biće uloženo u potpuno komunalno opremanje buduće agrobiznis zone u selu Kosančić.

Prostor od 53 hektara je namenjen potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za ulaganje u proizvodnju hrane i preradu poljoprivrednih proizvoda. Da bi im obezbedila neophodnu infrastrukturu, Opština planira izgradnju četiri i po kilometra saobraćajnica i dve trafostanice, postavljanje javne rasvete, instaliranje vodovodne mreže, te uređenje atmosferske i fekalne kanalizacije. Sve to je Bojniku odobrio donatorski program Evropske unije nazvan "EU pro".

- S obzirom na to da dosad potencijalnim ulagačima nismo ni imali šta da ponudimo, verujem da je agrozona u Kosančiću mesto sa kojeg će čitava opština krenuti napred. Radimo na reviziji projekta koji ima građevinsku dozvolu, jer želimo da struka sve još jednom pregleda i verifikuje, pre nego što raspišemo javnu nabavku i krenemo u izgradnju. S obzirom na to da već ima potencijalnih investitora, želimo da predupredimo zastoje zbog eventualnih dodatnih ili naknadnih radova - objašnjava prvi čovek lokalne samouprave Nebojša Nenadović.

NADA U BOJNIKU živi oko 7.500 ljudi, pa u lokalnoj samoupravi veruju da bi nekoliko manjih projekata, poput relativno skoro otvorenog pogona sa 150 radnih mesta, u potpunosti promenilo "krvnu sliku" opštine.

Inače, kroz projekat prekogranične saradnje sa bugarskom opštinom Zemen, Bojnik je već investirao 374.000 evra u asfaltiranje tri kilometra puta od Ciglane do crkve u Pridvorici. Po sličnom receptu su obezbedili još 263.000 evra namenjenih uređenju platoa ispred sportske hale u centru mesta, što podrazumeva uređenje parkinga, ali i nabavku pokretne bine sa adekvatnim ozvučenjem i osvetljenjem.

- Da bi se u našem mestu osetio bolji život, prioritetan zadatak nam je da što više novca stigne upravo kroz projekte poput onih koje smo realizovali ili za koje smo započeli proceduru. Naravno, koristimo svaki mogući izvor i redovno se prijavljujemo na konkurse koje raspisuju kako Vlada Srbije, tako i razni donatorski programi, ali je preduslov za to da imamo spremne projekte. I upravo na to smo fokusirani - zaključuje Nenadović.

Predsednik Opštine tako očekuje da uskoro bude podržan i projekat vredan 90.000 evra, čiji su cilj razvoj i promocija prirodnih i turističkih potencijala ne samo Bojnika, već i Radan planine.

PODRŠKA DRŽAVE

PORED donacija i fondova za prekograničnu saradnju, zahvaljujući dobrim projektima, Bojnik sve više novca obezbeđuje i iz državnog budžeta. Trenutno projektuju glavni kolektor za agrobiznis zonu, čiju bi izgradnju trebalo da finansira Ministarstvo privrede, a posle nedavne posete predsednika Vučića, dobili su obećanje da će Vlada Srbije preuzeti na sebe planirano učešće opštine u izgradnji agrobiznis zone. Kako saznajemo, reč je o 26 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije