DOK svi hrle ka moru i peščanim plažama, mladi bračni par Biljana i Nenad Ristić, odlučio je da Jadransko more zameni Starom planinom. Od pre nekoliko godina, otkad su zajedno, Biljana je odlučila da napusti rodni Umag i dođe u Dojkince, u rodno selo svog supruga, inače inženjera u kompaniji “Tigar tajers” u Pirotu.

NEUOBIČAJENI životni put je, praktično, počeo kad je upoznala Nenada i od tada se ne razdvajaju, a preduzimljiva Biljana je od pre dve godine i vlasnica jedine prodavnice u srcu Stare planine. Kaže da se nijednog momenta nije pokajala: voli more, ali izgleda da se zaljubila u planinu na prvi pogled.

- Za one koji ne znaju, Umag je prelepo letovalište sa divnom obalom na Jadranu, na granici Hrvatske i Slovenije. Čim sam kročila na planinu, zavolela sam je i ne nameravam da odem odavde. Upoznala sam sve meštane, sviđa mi se njihov način govora, razmišljanja, narav i duhovitost na vlastiti račun, a posebno čist vazduh i beskrajno zelenilo. Pre nego što sam došla, za Staru planinu sam znala samo iz knjiga i sa časova geografije, ali nikad nisam bila ovde. Nekako sam uvek više volela planinu nego more, gde je leti lepo, ali su zato zime dugačke i nekako sumorne - priča Biljana, koja je svojoj radnji dala naziv “Kladenče”, to jest izvor.

NjEN dolazak na planinu nije nikakva avantura. Želi vlastitim primerom da motiviše mlade da dođu na selo, gde se može pristojno živeti.

PROČITAJTE JOŠ: Neće mini-centrale na Staroj planini


- Suprug je zbog posla često u gradu, a ja sam stalno ovde. Nedavno smo kupili jednu dotrajalu kuću i spremamo se da je obnovimo. Biće tu dosta posla, ali kad radite nešto što volite i što će vam život učiniti bogatijim, nije nikakav problem ni obnova. Šteta je što mladi na celom Balkanu, pa i u Evropi, ne mogu još uvek na pravi način da vide prednosti sela u odnosu na grad. Mi smo se, eto, odvažili da budemo primer, da ih motivišemo, a videćemo hoće li još neko poći našim stopama - zaključuje svoju priču Biljana, koja sa suprugom Nenadom planira da se jednog dana bave i seoskim turizmom.

Meštani kažu da je Biljana primer na koji se treba ugledati


POHVALE GORŠTAKA

ZBOG svog odnosa prema gorštacima, Biljana je postala omiljena među Dojkinčanima. Čedomir Petković, jedan od njih, kaže da je ova mlada žena primer na koji bi trebalo da se ugledaju mnogi.

-