Odluka Izvršnog komiteta svetske antidoping agencije (VADA) da suspenduje ruske sportiste u naredne četiri godine je izazvala veliku polemiku u svetu.


Jedan od onih koji smatra da je napravljena velika greška je proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić.


- VADA je agencija koja nije u okviru ni u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je agencija koja vrši uslužno određene testove. Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno, na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom celokupno njihovo delovanje- rekao je Grbić u intervjuu za “Sputnjik”.


PROČITAJTE JOŠ: Ni Putin ne može na Olimpijske igre u Tokio


Član odbojkaške Kuće slavnih je poseban akcenat stavio na jednu stvar.


- Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti. Princip dvojne studije, odnosno duplih aršina, mi u Srbiji smo davnih dana osetili na svojoj koži. Suština cele priče jeste da je, nažalost, Olimpijski pokret još davnih dana izgubio ono što je smisao pravog olimpizma, a da je postao instrukcija, odnosno mašina za instruisanje političkih malverzacija.


Naglašava da je sve ovo politička odluka.


- Nažalost, sport se stavlja u drugi plan na sportskim manifestacijama, to jest, politika ponovo dolazi u prvi plan. To je veliki, ogroman poraz sporta. Svi sportisti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, bez obzira da li su ikad došli u kontakt sa dopingom ili ne, osuđeni su samo zato što su iz Rusije. To je najsmešnija, najsramotnija odluka koju neko može da donese.


PROČITAJTE JOŠ: Nezapamćen skandal u svetu sporta: Rusija izbačena sa Olimpijskih igara, ali ne i Evropskog prvenstva u fudbalu


Na kraju je poručio da se sve ovo radi kako bi se sportski eliminisala Rusija.


- Postoje određeni aparati, odnosno način na koji se donose odluke. Nije pitanje da li neko voli Rusiju ili ne, jer onda bismo ušli u ono što se zove emocionalno rasuđivanje. Pričamo o nečemu sasvim drugom. To je da se određena vlast ili ideologija koja se nekome ne sviđa, sistematski eliminiše po svaku cenu i to na način da im se ubije ono što može najviše da promoviše zemlju, a to je sport. Strašno. Gore nego strašno - zaključio je Grbić.