HEROJSTVO ZA ČAST BEOGRADA: Osamdeseta godišnjica nemačkog bombardovanja prestonice biće obeležena izložbom u Domu Vojske (FOTO)

R. DRAGOVIĆ

03. 04. 2021. u 10:20

TEK što se razdanilo, u rano jutro 6. aprila 1941. godine nebo nad Beogradom su prekrili nemački bombarderi. Na prvi zvuk sirene za uzbunu pilot, kapetan prve klase Miloš Žunjić poleteo je na čelu svoje 102. eskadrile 6. lovačkog puka. Pre nego što je uskočio u svoj "meseršmit", kažu, izdao je kratku komandu: "Za mnom, pali i poleći!" Njegova borba za slobodno nebo Beograda završena je nedugo zatim - oboren je iznad reke Tamiš, nedaleko od Pančeva.

ХЕРОЈСТВО ЗА ЧАСТ БЕОГРАДА: Осамдесета годишњица немачког бомбардовања престонице биће обележена изложбом у Дому Војске (ФОТО)

Foto Z. Jovanović / Arhiva

Autentična pilotska jakna, kožna letačka kapa, naočare sa originalnom kutijom, kao i svečana vazduhoplovna plava uniforma Miloša Žunjića - ikoničnog heroja odbrane Beograda - biće među eksponatima na velikoj izložbi "April '41", koju povodom 80. godišnjice nacističkog bombardovanja prestonice u Domu Vojske u Beogradu pripremaju Muzej vazduhoplovstva i Vojni muzej u saradnji sa Vojnim Arhivom i Medija centrom "Odbrana".

Jedinstvena izložba u čast i slavu junaka Aprilskog rata biće simbolično otvorena 6. aprila. Njeni autori zamislili su je kao dodatni korak ka rasvetljavanju najvažnijih ratnih zbivanja, težine sukoba, kao i ličnih sudbina pojedinaca u olovnim vremenima. Ova velika pitanja Muzej vazduhoplovstva ilustrovaće velikim brojem predmeta iz svoje zbirke, od kojih će se mnogi prvi put naći pred očima šire javnosti.

- U tumačenju drame šestoaprilskog bombardovanja prethodnih decenija zapostavljano je herojstvo junaka ovog rata - naglašava jedan od autora izložbe viši kustos Muzeja vazduhoplovstva Mirjana Novaković Munišević. - To pre svega važi za vazduhoplovstvo, koje je primilo prvi neprijateljski udar. Zanemarene su ljudske sudbine, kao i pitanje koliko je potrebno snage i volje da se krene u susret apsolutno nadmoćnom neprijatelju. U fokusu su nam zato bile sudbine pilota, koje smo dočarali velikim brojem autentičnih eksponata.

U postavci izložbe "April '41" naći će se retko viđeni predmeti iz zaostavštine pilota narednika Milivoja Boškovića - najmlađeg pilota Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva. Imao je svega 24 godine kada je poleteo u susret nacistima. Oboren je kod Kovilja. Njegovi posmrtni ostaci i delovi aviona pronađeni su punih 14 godina kasnije.

- Izložićemo prvi put motor njegovog "meseršmita", koji je restauriran i konzerviran, kao i njegov ručni sat - objašnjava Mirjana Novaković Munišević. - Među važnim predmetima je i dnevnički notes pilota Radomira Lazarevića, koji je poginuo tokom kontranapada na jedan od mađarskih aerodroma. U rubrici pod datumom 6. april zapisane su samo dve reči: "Objava rata." Na dan Lazarevićeve pogibije, 7. aprila napisana je svega jedna reč, i to nikad nedovršena "bombard..."

Svi ovi eksponati dočaraće dimenzije bitke koja se dramatičnih aprilskih dana vodila nad Srbijom. Odnos snaga 6. aprila 1941. bio je pet prema jedan u korist nacista. Izraženo u letelicama - 2.236 nemačkih aviona krenulo je protiv 420 jugoslovenskih.

- Nadmoć je očigledna, ali je otpor bio dostojan - naglašava Mirjana Novaković Munišić, jedan od autora izložbe.

ZVUCI "ŠTUKE" U OBRUŠAVANjU

IZLOŽBA posvećena šestoaprilskom bombardovanju i herojima Aprilskog rata biće otvorena 6. aprila u 13 časova ispred beogradskog Doma Vojske, jedistvenim audio-scenskim performansom. Događaj će početi originalnim zvucima nemačkih "štuka" u obrušavanju. Program sadrži i dramsko svedočanstvo Beograđanina koji je video i preživeo bombardovanje. Nesvakidašnju scenografiju pred nekadašnjim Ratničkim domom činiće i vozila iz vremena Drugog svetskog rata, replika mitraljeskog gnezda, nemačke stražarske kućice...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri