BOGOLJUB IZ ZRENJANINA POSADIO BANANE: Penzioner uzgaja tropsku biljku, objasnio šta je najvažnije da biljka uspe

B. Grujić

20. 09. 2020. u 07:52

PENZIONER iz Zrenjanina Bogoljub Stefanović u dvorištu porodične kuće u Ulici Toše Jovanovića, uzgaja drvo banane i prvi rod očekuje već naredne godine.

БОГОЉУБ ИЗ ЗРЕЊАНИНА ПОСАДИО БАНАНЕ: Пензионер узгаја тропску биљку, објаснио шта је најважније да биљка успе

Foto privatna arhiva

- Sve ovo sam već radio i znam da je moguće da banana uspe i rodi u ovom našem ravničarskom području - kaže Bogoljub, napominjući da se striknto pridržava uputstava, kako da odgaji mlado drvo ove tropske biljke.

Redovno ga, kaže zaliva i održava potkresujući mu grane, što je najvažniji postupak u ovoj fazi razvoja.

Foto privatna arhiva

- Prve plodove očekujem naredne godine, a ukusnim bananama iz Banata, sladićemo se u nekoliko leta koja slede - optimista je nekadašnji radnik zrenjaninskog brodogradilišta.

BORČA

DRVO jedne od najpoznatijih voćki na svetu "krasi" i beogradsku Borču. Stanovnik naselja Centar 2, posadio je stablo prošle godine i, kako kaže, očekuje prve plodove 2021. godine.

Stefanović je u svom dvorištu, osim dva drveta koja donose jednu od najpoznatijih voćki na svetu, zapatio vinograd sa više od 120 čokota ukusnog hamburga, kardnala i pojedinim vinskim sortama, kao što su crni i beli burgundac, afusali i druge.

Foto privatna arhiva

Bogoljub tokom jeseni ispeče između 100 i 200 litara rakije, lozovače.

- Bez obzira na vinske sorte grožđa u mom vinogradu, pečem isključivo rakiju, a oni koji su je probali kažu da je specijalitet - dodaje Bogoljub, uz napomenu da ima nameru da se oproba i u pravljenju vina, koje će proizvoditi od bobica ubranih u svom vinogradu.

S obzirom na to da cena banane kada se kupuje na veliko, nije previsoka, sve više proizvođača rakije u Banatu, prilikom prepeka, ukus pojačavaju ovim južnim voćem, ali naš domaćin, Bogoljub, o tome ne razmišlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april