PRED KAMEROM REČI POTOMAKA: Film o stradanju Srba u norveškim logorima

J. STOJKOVIĆ

09. 11. 2021. u 13:00

EKIPA koja snima film "Logor smrti u Karašjoku", koji govori o stradanju Srba u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata, snimala je minulih dana u samom Karašjoku u Laponiji, a uskoro dolazi u Srbiju gde će snimati nastavak ovog dokumentarca: deo svedočanstva potomaka naših stradalih sunarodnika. Dolazak ekipe u našu zemlju, koju predvodi režiser Kjetil Palmkuist, za "Novosti" je potvrdio i Branko Dimeski, producent filma.

ПРЕД КАМЕРОМ РЕЧИ ПОТОМАКА: Филм о страдању Срба у норвешким логорима

Foto Promo

- Osim intervjua sa porodicama logoraša uradićemo I intervjue sa srpskim istoričarima i snimiti lokacije odakle su ovi stradalnici poslati u smrt u Norvešku - objašnjava Dimeski.

Reditelj filma Kjetil Palmkuist kaže da je filmska ekipa provela proteklih nekoliko dana dana u Laponiji - Karašjoku, kako bi koristeći najsavremeniju tehniku što živopisnije predstavili gledaocima stradanje srpskih logoraša.

- Ekstremni uslovi i temperatura od minus 19 stepeni u oktobru, koja kasnije dostigne čitavih minus 50, bila je jedan od neprijatelja Srba logoraša. Veliki broj njih, oko 70 odsto, izgubili su život. Uradili smo i nekoliko intervjua sa svedocima. Snimanje smo nastavili pričom o mami Karašjok, ženi koja se istakla u pomoći srpskim logorašima - kaže reditelj Kjetil Palmkuist.

Književnik Knut Flovik Thoresen, paralelno sa radom filmske ekipe radi istorijski deo koji argumentovano prati radnju filma.

Foto Arhiva

Snimanje filma o stradanju Srba u norveškim logorima, počelo je posle nekoliko godina istraživanja, a trebalo bi da ugleda svetlost dana sledeće godine kada se i navršava 80 godina otkako su zatvorenici deportovani u Norvešku. Tokom Drugog svetskog rata, poslato ih je više od 4.000, a prema zvaničnim podacima njih 2.398 je izgubilo život. Većina je umrla u pet logora na severu Norveške.

PODRŠKA

AMBASADA Srbije u Oslu i Crkvena opština Sveti Vasilije Ostroški iz glavnog grada Norveške, kao i Savez srpskih udruženja, podržale su snimanje filma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima