„MERE“ KIŠU I U STUBICI: Na teritoriji Paraćina postavljena četvrta meteorološka stanica

Z. Rašić

18. 01. 2021. u 10:29

PASIONIRANI meteorolog-amater Vladimir Dikić iz Paraćina ispunio je svoju najavu, pa je nedavno u Stubici postavio automatsku meteorološku stanicu (AMS) za merenje vremenskih parametara.

„МЕРЕ“ КИШУ И У СТУБИЦИ: На територији Параћина постављена четврта метеоролошка станица

Foto: Z. Rašić

Pre toga, sličnu stanicu montirao je u Donjoj Mutnici, koja je tako postala prvo selo u centralnoj Srbiji koje ima AMS. Uz dve već postojeće stanice, u samom gradu i na Karađorđevom brdu, Paraćin tako ima već ćetiri lokacije na kojima se meri temperatura, vlažnost, vazdušni pritisak, brzina i smer vetra, te količina padavina.


 Dikić je poslednje dve merne stanice kupio iz sredstava opštinskog budžeta jer se sa udruženjem prošle godine javio na konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa. Njegova ideja je da celu teritoriju svoje opštine “pokrije” sa 10 do 12 stanica, što je posebno važno za poljoprivrednike koji će moći da znaju šta treba da rade na njivama i u baštama zavisno od količine padavina.

- Na ideju da omogućim da se vremenski parametri prate u selima sam i došao jer me poljoprivrednici često pitaju koliko je kiše palo i da li treba da zalivaju. Sada te podatke žitelji Stubice i Donje Mutnice mogu da vide uživo na internetu, a planiram nastavak ovog posla u narednom periodu i u drugim većim seoskim sredinama – kaže, za “Novosti”, ovaj poznati zaljubljenik u meteorologiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine