SRBIJA DANAS NASTUPA NA SAMITU ZA DEMOKRATIJU: Link sa Bajdenom ne znači ulaz u klub protiv Rusa

D. MILINKOVIĆ

09. 12. 2021. u 09:00

UČEŠĆE na Samitu za demokratiju, koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden, bar u slučaju Srbije, neće značiti i svrstavanje naše zemlje u nekakav "politički klub SAD" i odricanje od Rusije. Zvanični Beograd odlučan je da nastavi da gaji strateške odnose sa Vašingtonom, ali i da se ni po koju cenu ne okreće od dobrih veza sa Moskvom.

СРБИЈА ДАНАС НАСТУПА НА САМИТУ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ: Линк са Бајденом не значи улаз у клуб против Руса

Foto AP

Naime, uoči današnjeg virtuelnog samita na koji je Bajden pozvao lidere više od 100 država, uključujući i Srbiju, podgrevana je teza da prisustvo na ovom skupu znači i svojevrsnu potvrdu pripadnosti američkom, a ne ruskom bloku, s obzirom na to da nisu pozvani predstavnici ni Rusije ni Kine.

Za Januša Bugajskog, višeg saradnika Fondacije Džejmstaun iz Vašingtona i stručnjaka za Balkan, učešće Srbije na Samitu pokazuje da "pripadamo transatlantskoj zajednici, a ne ruskoj imperijalnoj Evroaziji".

Kritike na račun poteza Vašingtona stigle su i iz Moskve. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u nekoliko navrata upozorila je da je Bajdenov Samit "sredstvo za konfrontaciju i još jedan pokušaj SAD da uspostave svoj blok".

Nema dileme da je Bajdenov Samit, sa tri proklamovana stuba - borba protiv autoritarizma, bitka protiv korupcije i unapređenje poštovanja ljudskih prava - udaranje temelja spoljnopolitičkog kursa nove američke administracije. Po tumačenjima sagovornika "Novosti", ovo je na neki način povratak na spoljnopolitičku strategiju nekadašnje Klintonove administracije - ako vam se udari žig nedemokratske države slede kaznene mere, sankcije za političare i biznismene, zamrzavanje imovine...

Američka državna podsekretarka za civilnu bezbednost, demokratiju, ljudska prava Ezra Zeja uoči početka Samita poručila je da je plan Vašingtona da okupi zemlje koje će raditi na "globalnoj obnovi demokratije". To, kako je navela, podrazumeva jačanje slobodnih i nezavisnih medija, borbu protiv korupcije, odbranu slobodnih i poštenih izbora, unapređenje građanskog i političkog vođstva žena, devojaka i marginalizovanih članova zajednice i korišćenje tehnologije za demokratsku obnovu. U ovoj borbi Vašington posebno računa na civilno društvo.

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da je i te kako važno da se Srbija pojavi na Samitu. Uveren je da nam to niko ne može zameriti:

- Srbija se ni u prošlosti nije pridruživala akcijama političkog Zapada protiv Rusije. Naša zemlja je, zapravo, zadržala suvereni i neutralni stav kada je reč o odnosima sa globalnim silama i na Istoku i na Zapadu. Verujem i da je vašingtonska administracija svesna da naša zemlja na Samitu neće potpisati nikakav dokument ili zajedničku izjavu koja bi išla protiv Moskve i Pekinga. Nema sumnje da je i ruska vlada tu u pravu, da se Bajdenova administracija u mnogo čemu vratila na pozicije Klintonove administracije kada je reč o pojedinim aspektima odnosa prema Rusiji, Kini, političkom Istoku, ili kada je reč o toj njihovoj ideološkoj agendi u pogledu razumevanja statusa ljudskih prava, demokratije, vladavine prava u pojedinim delovima sveta. Dobro smo na svojoj koži osetili kakvi su ideološki i duhovni fundamenti na kojima počiva politika administracije Bajdena.

Karanović ukazuje da je - bez obzira što mogu da se predvide koraci koje će Bajdenova administracija preduzimati prema BiH ili KiM - važno to što je predsednik SAD nastavio da sprovodi Vašingtonski sporazum, što ima pozitivan odnos prema inicijativi "Otvoreni Balkan" i što je saradnja sa Beogradom nastavljena na ravnopravnim osnovama.

- Jer, ovo nije Srbija od pre 20 godina, kao što ni SAD nisu zemlja iz tog perioda. Tu je potreban jedan novi dah politike - ne po svaku cenu od Srbije i srpskog naroda stvarati neprijatelja, već pokušati uspostaviti saradnju. U tom kontekstu treba i posmatrati poziv da Srbija učestvuje na Samitu - zaključuje Karanović.

VUČIĆ SNIMIO VIDEO-PORUKU

NA plenarnoj sednici Samita, koju će danas otvoriti Bajden, nisu planirana klasična obraćanja učesnika, pa je tako predsednik Aleksandar Vučić, kao i ostali lideri, poslao snimljenu video-poruku, a putem video-linka pratiće dešavanja u Vašingtonu. Samit je praktično otvoren još juče, panelom o medijskim slobodama, koji je vodio američki državni sekretar Entoni Blinken, a zatim su usledile i sesije na niz drugih tema.

Samitom za demokratiju, kako je najavljeno iz Vašingtona, planirano je da započne "godinu dana akcije u obnovi globalne demokratije", a Bajden će sledećeg decembra organizovati novi skup, kako bi se sagledao postignuti napredak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!