PETKOVIĆ SA AMBASADOROM BELGIJE: Upoznao ga sa položajem Srba na KiM

D.Zečević

16. 09. 2021. u 15:50

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednje razgovore, održane prošle nedelje u Briselu.

ПЕТКОВИЋ СА АМБАСАДОРОМ БЕЛГИЈЕ: Упознао га са положајем Срба на КиМ

Foto: Kancelarija za KiM

Petković je , kako se navodi u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio da je srpska strana i ovog puta pokazala konstruktivnost i bila otvorena za razgovore o životnim pitanjima, poput slobode kretanja, poštovanja prava na slobodu govora i mišljenja, energetike, pravosuđa, ali i o primeni do sada postignutih dogovora, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština, što Priština, više od osam godina, odbija da sprovede u delo. O tim pitanjima, prema Petkovićevim rečima, prištinska delegacija nije želela da razgovara. On je naveo da je srpska strana pokrenula i pitanje nestalih, smatrajući njegovo rešavanje civilizacijskom obavezom obe strane.

- Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, a sa druge strane, Priština ne odgovara na zahtev Beograda da pretraži 9 lokacija- rekao je Petković i dodao da će ponovne pretnje Prištine nekakvim reciprocitetom i oduzimanjem registarskih tablica, ugroziti slobodu kretanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji .

- Brojni, svakodnevni incidenti i napadi na naš narod, njegovu imovinu i na imovinu SPC, samo potvrćuju koliko je situacija na Kosovu i Metohiji teška i koliko je neophodno da Priština, ne samo formalno, već i suštinski pristupi dijalogu, kao jedinom racionalnom sredstvu za rešavanje nesuglasica- naglasio je Petković. U tom kontekstu, direktor Petar Petković je istakao značajnu ulogu KFORA u očuvanju srpskih svetinja, posebno manastira Visoki Dečani.

- Beograd je dosledno i iskreno bio i ostao opredeljena za pronalaženje načina za normalizaciju situacije u pokrajini, međutim postupci Prištine ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam- zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)