PETKOVIĆ: Svedočimo o jedinstvu Srba u Prilužju

Tanjug

19. 08. 2021. u 14:00

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Prilužju da sveta liturgija služena povodom praznika Preobraženje svedoči o jedinstvu srpskog naroda i istakao da samo tako Srbi mogu da ostanu i opstanu na KiM.

ПЕТКОВИЋ: Сведочимо о јединству Срба у Прилужју

Foto: Novosti

Petković, koji je prisustvovao danas svetoj liturgiji u hramu posvećenom prazniku Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju u opštini Vučitrn, poručio je da će se Vlada Srbije i njen predsednik Aleksandar Vučić i u narednom periodu još više i još jače boriti i za "naš Vučitrn i za sve naše srpske sredine na Kosovu i Metohiji".

- Danas to jedinstvo svedočimo ovde, ispred ovog hrama, jer je ovde prisutna i država Srbija i Srpska lista i naša crkva. Samo ujedinjeni i složni možemo da opstanemo i ostanemo ovde na KiM - rekao je Petković.

Pred nekoliko stotina vernika okupljenih ispred hrama u Prilužju, Petković je preneo i pozdrave predsednika Vučića za koga je naveo da čini sve da odbrani srpske nacionalne interese na KiM, prenosi Kosovo onlajn.

Foto: Novosti

 

- Ovde smo da pomognemo i da se još više borimo i za opštinu Vučitrn, za naše institucije, za nova radna mesta i za mnoge druge investicije i projekte koje Kancelarija za KiM preko Vlade Srbije zaista ne samo pokreće, nego i finansira, ali i završava - naveo je Petković.

Podvukao je da samo zajedno i crkva i država Srbija i Srpska lista mogu da garantuju opstanak i ostanak Srba na KiM.

- Kada bi mogli i Sitnica i Lab koji ovde protiču da govore, oni bi progovorili o slavnoj srpskoj istoriji, ali ima i mnogo drugih svedočanstava, poput raznih turskih deftera i drugih zapisa koji jasno govore da su ovde u 14. veku Srbi odavno živeli i da je od 14. i 15. veka baš na teritoriji Vučitrn bilo 52 crkve i manastira - rekao je Petković.

To, kako dodaje, jasno govori o postojanju srpskog naroda.

- Mi smo ovde na svome, mi ovde želimo mir, želimo nova radna mesta i to ćemo mi i da učinimo kao Vlada Srbije i presednik Vučić. Pre neki dan je predsednik Vučić jasno rekao da se nikada više neće ponoviti niti pogrom, niti Oluja. Zato možete da budete sigurni, jer je uz vas vaša država Srbija, a mi ćemo učiniti sve što možemo da vam pomognemo da ovde imate život dostojan čoveka u 21. veku. Živela Srbija - zaključio je Petković.

Vladika raško-prizrenski Teodosije, sa sveštenstvom, služio je danas u Prilužju svetu liturgiju u hramu posvećenom prazniku Preobraženja Gospodnjeg.

Luturgiji povodom Preobraženja je prisustvovalo nekoliko stotina vernika iz ovog i okolnih mesta, a pored direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije, bili su prisutni i funkcioneri Srpske liste.

Petković boravi danas i sutra na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)