AMFILOHIJE PORUČIO: Oni koji su vaspitani na Marksu i Engelsu, sada stvaraju nekakvu bezbožnu crkvu

M. S.

13. 10. 2019. u 15:00

АМФИЛОХИЈЕ ПОРУЧИО: Они који су васпитани на Марксу и Енгелсу, сада стварају некакву безбожну цркву

Foto Mitropolija

Bezbožnici stvaraju crkvu. To je prvi put u istoriji sveta, rekao je Amfilohije

Crna Gora nikada ne bi mogla biti država da nije bilo mitropolita crnogorskih na Cetinju. Miholjska prevlaka je ognjište i Crne Gore i Brda i Boke Kotorske, i svega našega roda i naroda. To treba da znaju svi oni koji se danas zovu Crnogorcima – gde je krenula njihova istorija, gde je utemeljena, da bez te Mitropolije crnogorske, primorske, skenderijske, zetske nema i ne može biti Crne Gore.


Ovo je u besedi prilikom osveštavanja crkve Svetog Nikole u Nalježićima u Gornjem Grblju kazao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je istakao „da su se u naše vreme pojavili „neki neznaveni“, vaspitani na Marksu i na Engelsu, koji stvaraju nekakvu bezbožnu crkvu“.


- Bezbožnici stvaraju crkvu. To je prvi put u istoriji sveta. Ali, mi smo po mnogo čemu čuveni, pa eto i po tome – da stvaramo svoje bezbožne crkve temeljeći ih na bezbožnosti, na nekrstu, na ideologiji marksitičko-titoističkoj, na milovskoj ideologiji… Ne može to. Đavolske zajednice su đavolske, a Crkva je Crkva Božija, kazao je mitropolit Amfilohije, posle osveštavanja crkve posvećene Svetom Nikolaju Mirlikijskom, koja je zadužbina bratstva Magud iz Grblja, koje je mitropolit odlikovao arhijerejskom pohvalnicom za nesebično požrtvovanje i delatnu ljubav pokazanu u gradnji hrama Svetog Nikole u Nalježićima i obnovi drugih hramova na ovom području.

PROČITAJTE JOŠ: Amfilohije: Neće valjda crkve rušiti kao Turci


Inače, crkva Svetog Nikole je najmlađi hram na području Donjeg i Gornjeg Grblja i peti je hram u Nalježićima i ujedno šezdeset i peti na području celog Grblja. Nalazi se pored kuća bratstva Magud, koje je odlučilo da ga posveti Svetom Nikolaju Mirilikijskom Čudotvorcu, svojoj krsnoj slavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

неимени

13.10.2019. 15:13

Не верујем да су они "васпитани на Марксу и на Енгелсу", а све и да јесу то их не би по неком аутоматизму онеспособило за било шта. Уосталом они који су васпитавани по цквеном духу су јуче признали такозвану Украјинску Цркву. Да ли да онда упиремо прстом ка црквеном учењу? Реч је у оба случаја о карактерима оних који одлучују, а не о васпитању. Ни Маркс, а ни Црква не казују да су паре и моћ све. Напротив обоје на свој начин теже слободи човека и његовом осамостаљењу.

Goran

13.10.2019. 16:32

@неимени - Moja familija kako sto znam od vajkada slavimo slave krsteni svi u crkvi a bili komunisti i marksisti politika i vera be idu zajedno ali eto peziveli smo i kako vernici i kako komunisti moj tata uvek je govorio da verujemo u boga a u popove i mantije nikad i ispalo tako

Nixko

13.10.2019. 15:47

Bravo za Grbljane!!! Boka Kotorska i dalje je svijetlo na mračnom nebu Crne Gore!

СЕРБ

13.10.2019. 18:13

Митрополија црногорска , приморска, скендеријска, зетска Српске цркве Светога саве архиепископа српског првог - да будемо прецизни и недвосмислени...

NEDELJKO SUBOTIC

13.10.2019. 20:53

Radio sam davno u Nemackoj i zacudio se, njihovi komunisti i clanovi ostalih partija nedeljom svi u crkvi. Samo kod nas u Srbiji nije se smelo.