Tajna se krije u transakcijama u Crnoj Gori, tj. kupovini i prodaji akcija Prve banke na berzi, kada je Milo Đukanović uvećao šest puta kapital i napravio enormnu zaradu. Ako specijalno tužilaštvo otvori taj račun imaćete rešeno sve – odakle su pare došle za pokrivanje Đukanovićevog kredita i ko je osoba koja se krije iza kastodi računa kao kupac Đukanovićevih akcija sa veštački napumpanom cenom. U sve to su umešana i poznata braća iz Podgorice, a njihova imena će uskoro biti obelodanjena. Kastodi račun Mila Đukanovića krije tajnu za Telekom i skrivenog kupca. Taj račun vodi do investitora vile na Gorici, otkrio je nove detalje u razgovoru za Borbu, predsednik Atlas Grupe Duško Knežević.


Ističe i da su braća Ivanović, Vlada i Miodrag, žrtve Mila Đukanovića i po prvi put otkriva spisak biznimena koji finansiraju DPS.


Vlasnici svih režimskih firmi plaćaju izbore za DPS- Bemax, Čelebić, Zetagradnja, Cijevna komerc, Volvox, Franca, Voli, Laković, Veletex… Uglavnom, svi koji nešto znače u biznisu u Crnoj Gori moraju da plaćaju reket Đukanoviću”, kaže Knežević.


Poručuje i da će Ivana Brajovića raskrinkati, kao i njegove finansijske malverzacije.


Brajović je prodao fiktivno zemlju po 7 puta većoj cijeni od realne i tako je zatvorio kredite i kartice, a isplivaće i još mnogo toga”, kazao je Knežević.


ROĆEN JE MILOVA VEZA SA PODZEMLjEM


Navodi i da je Milan Roćen, glavni Đukanovićev čovjek iz sjenke.


Milan Roćen mu je jedan od najbližih saradnika od koga se svi plaše u hijerarhiji, posebno zato što iza sebe mafijaški Grandov klan. On mu je spona između podzemlja, politike i vanjskih konekcija, priča Knežević.


Na pitanje šta sve ima od saznanja vezano za Ivicu Stankovića, Knežević odgovara:


Rekao sam da treba da se ispita imovina Stankovića i njegova veza sa kompanijom Voli i Draganom Bokanom. Dobija stanove od biznismena, skupocena kola takođe. Ja imam posebnu “gumicu” za Stankovića koju čuvam za odgovarajući trenutak, kao što čuvam torbu za Đukanovića”, ističe on.


Imam još dosta snimaka, bio sam zadužen za razgovore oko finansiranja referenduma


Osim snimka sa plavom torbom, da li ima još neki snimak, eksplicitne sadržine, na kojem su pojedinci iz vrha države Crne Gore?


Kao što sam rekao, snimaka ima mnogo. Pošto je evidentno da sam izneo previše informacija za kratko vreme. Tu su za nešto više od mesec dana bile afere Koverta, Ničija kuća, viceguverener Milošević, A2A, kredit kod Pireus banke, Brajovićeve kartice i krediti… Zato ću dinamiku iznošenja novih dokaza usaglasiti sa dešavanjima na terenu i sa ostalim političkim subjektima koji su u komunikaciji sa Pokretom Zajedno do Slobode.


Ne želite da govorite o referendumu za nezavisnost. Možete li otkriti da li je bio neki sastanak uoči referenduma, sa Milom Đukanovićem, na kojem su prisustvovali biznismeni na kojem je dogovoreno koliko ko novca treba da da u kampanji?


Bilo je puno sastanaka i dogovaranja strategije. Uglavnom sam vodio razgovore oko finansija i međunarodnih kontakata. To su uvek bili razgovori u četiri oka.PROČITAJTE I: Knežević formira stranku: Opozicija u CG se ponaša nezrelo


Da li ste pomagali Đukanovića u sukobu sa Momirom Bulatovićem 1996. godine i da li je Đukanović regularno pobijedio na izborima Bulatovića 1997. ili ne?


Nisam bio tada uključen. Presudnu ulogu odigrao je Svetozar Marović, koji je direktno odredio pobednika stajući na stranu Mila Đukanovića. Zahvalio mu je tako što ga je eliminisao, kao što će pokušati da eliminiše svakoga ko mu može biti u određenom trenutku konkurent ili predstavljati makar malu prijetnju. On na sve načine gleda da zaštiti sliku o sebi kao nedodirljivom gospodaru, a u stvari se plaši svakoga ko zna više od njega. Kada to primeti onda postaje nemilosrdan. Tako je uspeo da namesti igru mnogima i doveo DPS danas na to da mu u Predsednuištvu sede ikebane umesto političara od formata.Osim Vas, koji su to još biznismeni koji su davali novac DPS-u po nalogu Đukanovića?


Vlasnici svih režimskih firmi – Bemax, Čelebić, Zetagradnja, Cijevna komerc, Volvox, Franca, Voli, Laković, Veletex… Uglavnom, sve koji nešto znače u biznisu u Crnoj Gori moraju da plaćaju reket Đukanoviću.


Koja je uloga Gorana Sita Rakočevića u, kako kažete, mafijaškoj hobotnici DPS-a?


Milo i Sito su kumovi. Milo je dva puta venčao Sita Rakočevića. Mislim da je Sito odigrao glavnu ulogu u formiranju Mila Đukanovića, posebno u ranoj fazi dok mu je pisao govore i učio ga političkom nastupu. Zato su nekoliko puta dolazili u sukob, a i njemu je slao policiju dok je bio diretor RTCG. Đukanović ne voli jake ljude oko sebe i mislim da je njihov odnos sada jako zategnut. Sito mora da savije glavu pred godspodarom jer se plaši za svoju familiju i zato se potpuno isključio iz političkog i javnog života. Nema očigledno mnogo važnosti to što je Sito bio jedan od najboljih studenata Univerziteta Veljko Vlahović, a Milo je završio sa prosekom šest.Kako tumačite poziv Dragana Bokana? Da li je Dragan Bokan dio hobotnice i da li imate saznanja o njegovim poslovima i problemima koje ima u Srbiji?


Namerno je to uradio i to pred četvrtu utakmicu koja se igrala u Podgorici. Mislim da je neko bio pored njega ko mu je suflirao što da priča sa mnom. To što Bokan kaže da je povod mojih napada na njega bila košarka, ja pitam kako može biti povod košarka kada je on zvao mene, a ne ja njega. Preko Bokana se izvlače pare iz Plantaža, u čemu aktivno učestvuje Verica Maraš jer je pristala da prodaje kompaniji Voli pod mnogo povoljnijim uslovima u odnosu na druge kupce, sve u cilju dobijanja keša neohodnog za preživljavanje firme. Keš se uglavom od Volija dobija preko IRF-a, putem faktoringa, što Plantaže dodatno košta za troškove kamata. Pošto zavise od keša Volija, Voli je u situaciji da traži i posebne marketinške uslove i sponzorstva. Jedno od tih je i sponzorisanje KK Budućnost. Uplate KK Budućnosti od strane Plantaža svode se samo na zamjenu naloga za plaćanje. Kada je potrebna uplata KK Budućnost na ime sponzorstva od strane Plantaža, Voli uplati Plantažama dogovoreni iznos, plaćajući time svoje obaveze za kupljenu robu i zahtjeva od Plantaža da taj iznos, isti dan uplati KK Budućnost, bez mogućnosti da Plantaže mogu raspolagati tim novcem shodno svojim poslovnim obavezama.


OKUPLjAM POKRETE I PARTIJE ZA RUŠENjE DIKTATURE

Da li su tačne spekulacije da planirate osnivanje stranke i ako jeste, ko su, osim Vas, nosioci te priče?


Već duže se radi na analizi situacije nastale nakon afere Koverta, koja je izazvala politički zemljotres. Nismo zadovoljni učincima antirežimskih subjekata jer je postojao bolji način da opozicija valorizuje i aferu i građanske proteste. Zato sam odlučio da započnem projekat osnivanja partije, Evropska partija Sloboda (EPS). Cilj nam je da ta partija bude dovoljno uticajna da može okupiti što više pokreta i političkih stranaka koji se zalažu za rušenje diktature u Crnoj Gori.


(borba.me)