MAKRONOVE MRAČNE SLUTNjE: Evropu podelili strahovi, liči na vreme između dva svetska rata

Beta

01. 11. 2018. u 11:19

МАКРОНОВЕ МРАЧНЕ СЛУТЊЕ: Европу поделили страхови, личи на време између два светска рата

Foto Tanjug-AP

Šef francuske države upozorio da se Stari kontinent povlači u nacionalizam i pozvao na pamet i otpor
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je frapiran sličnošću trenutne situacije u Evropi sa tridesetim godinama i pozvao na pamet i otpor.

Pročitajte još:Merkel: Nova pomoć za rešavanje nezaposlenosti u Africi

"Frapiran sam sličnošću između vremena u kom živimo i međuratnog perioda. U Evropi koja je podeljena strahovima, povlačenjem u nacionalizam, posledicama ekonomske krize, pouzdano vidimo sve što je obeležilo ritam života u Evropi od kraja Prvog svetskog rata do kriza 1929", rekao je Makron u intervjuu datom na marginama izložbe posvećene ratnom premijeru Francuske Žoržu Klemansou.

Francuski lider je naveo da treba znati kako se odupreti.

"Treba sačuvati glavu, biti pametan, znati kako se odupreti, noseći demokratsku i republikansku snagu", izjavio je Makron.

Pročitajte još:Stoltenberg: Raspoređivanje ruskih raketa ugrožava sporazum

Šef francuske države se sprema za proslavu stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, tokom koje će sledeće nedelje obići nekadašnja bojišta na severu i istoku zemlje, i za veliku ceremoniju u čast primirja 11. novembra 2018. kod pariske Trijumfalne kapije, na kojoj će biti prisutno oko sto lidera iz celog sveta.

"Evropa se danas suočava s rizikom: da bude raskomadana nacionalističkom leprom i nadvladana od spoljnih sila. I tako izgubi svoj suverenitet. Hoću reći, da joj bezbednost zavisi od američkih odluka i njihovih promena, da je Kina sve prisutnija u ključnoj infrastrukturi, s Rusijom koja ponekad pokušava s manipulacijama, s velikim finansijskim interesima i tržištima koja ponekad rade stvari koje države ne mogu", rekao je francuski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

prellee

01.11.2018. 11:34

Dobra dijagnoza, još samo akcija od takvih kao ti. Ako imaš moć i ako predstavljaš mase onda nešto i možeš promjeniti, ukoliko ostaneš samo mamin sin, onda će te vrijeme, mase, budući događaji samo ODUVATI. Biće, nisi ni postojao, nisi ništa uradio, bio si predstavnik manjine. Istorija te neće zapisati.

cr7

01.11.2018. 11:51

Čovek zna,rođena žena mu ispričala ,tridesetih godina je pohađala srednju školu seća se ko da je bilo juče...

Komentator

01.11.2018. 12:51

Evropu ste podelili vi tj. vasa zapadnjacka- kolonijalna pohlepa i agresivnost a poceli ste sa Jugoslavijom.

Mikiboy

01.11.2018. 13:27

Posle sto godina je doslo vreme da se taj dan nazove dan mira a ne vise pobedom nad Nemackom.Nesme se po Nemackoj "pljuvati dozivotno"za grehe koje su njihovi predci napravili pre sto godina.Nemacka pripada Evropi i moze da bude dobar prijatelj drugim narodima.Ako covek samo hoce.

Pedja

01.11.2018. 14:26

Gospodine Makron sad ste izmislili toplu vodu, pa situacija u svetu izgleda kao izmedju dva svetska rata vec vise od dve ipo decenije. Ovo je dokaz da se politikom bave zaslepljeni ljudi koji jure sopstvene interese a ne vide dalje od nosa, zalosno ali istinito. A narod je bezlicna masa, koja sve vidi, koja sve zna ali opet uvek bude nasamarena, tako je to jos od egipcana, starih grka, rimljana, a nista bolje nije ni danas.