BANjALUKA - Vojnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić ”zapalio” je društvene mreže nakon što je na Božić, 7. januara, na svom Fejsbuk nalogu objavio pesmu kojom se veličaju komandant takozvane Armije BiH Naser Orić i ubistva Srba u selu Kravice 1993. godine.


Hanić je na profilu podelio pesmu ”Ko na Božić u Kravicu dođe”. Uz to je napisao komentar u kome navodi da ”ne može bez toga, pa makar ga blokirali godinu dana”, jasno pokazujući nameru da vređa Srbe.


- Ej ko na Božić u Kravicu dođe, Naser Orić - nije Karađođe. A kad viđeše sa svih strana puca, stadoše im u grudima srca... Nema više gnijezda dušmanskoga, baš na Božić ogrijala Boga. Mjesto popa što sveti vodicu, došetao Naser u Kravicu - reči su pesme kojom je Hanić ”čestitao” Božić.


Muslimanske snage su na Božić 1993. godine pod komandom Orića upale u Kravicu i ubile 49 Srba, ranile 80 civila i vojnika, a sedam je nestalo, od čega pet još nije pronađeno. Opljačkano i zapaljeno 688 srpskih kuća na širem području Kravice i uništeno oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova i kroz smetove se probilo prema Drini, izbegavši smrt prelaskom u Srbiju. Međutim, taj zločin se nije našao u Orićevoj optužnici.

Agencija Srna piše da ovo nije prvi put da Hanić iznosi ili javno podržava takve statove na društvenim mrežama, te da je u više navrata objavljivao statuse u kojima se vređaju Srbi i poziva na ukidanje Republike Srpske.Skandalozna objava; foto SRNA


Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić potvrdio je da su upoznati sa ovim incidentom, te da je slučaj Hanić upućen nadležnim organima ministarstva na razmatranje.

- To je bilo preko društvenih mreža, što je veoma teško sprečiti iako postoji Kodeks ponašanja pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane - rekao je Okolić.

PROČITAJTE JOŠ: "Lepe" nam genocid, a koljač Orić na slobodi!


Ističe da će Ministarstvo obrane BiH učiniti sve da, u skladu sa Kodeksom, predupredi moguće incidente.foto SRNA


- Inspektorat je dobio zadatak da ispita i ovaj slučaj i da, u skladu sa Kodeksom, predloži adekvatne mere. Kakve će te mere biti, to ćemo tek da vidimo. U svakom slučaju, mi ćemo na sprečavanju takvih devijacija raditi veoma ozbiljno i učiniti sve da više do sličnih incidenata ne dolazi - rekao je Okolić.


foto SRNA


NAJGRUBLjA UVREDA ŽRTAVA


Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS zatražila je od Ministarstva odbrane BiH da Sulju Hanića isključi iz vojne službe.


- Zahtevamo da nadležni javno osude taj incident i kazne počinioca. To je najgrublja uvreda srpskih žrtava rata i njihovih porodica - rekao je Srni predsednik organizacije Veljko Lazić.