Bivši direktor Romanije pod istragom: Oštetio firmu za više od 100.000 KM jer je favorizovao firme svog sina i supruge?!

O. MATAVULJ

01. 11. 2019. u 20:05

Te firme je stavljao u povoljniji položaj u odnosu na druga privredna društva

Бивши директор Романије под истрагом: Оштетио фирму за више од 100.000 КМ јер је фаворизовао фирме свог сина и супруге?!

Policija na licu mesta Foto D. Pozderović

UPRAVA kriminalističke policije MUP Republike Srpske podnela je krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" iz Sokoca Vlajka Sekulića zbog sumnje da je oštetio tu firmu za 102.561 KM.

Prema prijavi, Sekuliću se na teret stavlja da je počinio krivična dela nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima i nesavestan rad u službi. Najzanimljivije je to što se tereti da je kao direktor ŠG "Romanija" pogodnosti davao firmi "Pajo komerc", čiji je vlasnik njegov sin Petar Sekulić, i firmi "Stolarija" Podromanija, čiji je direktor njegova supruga Krista Sekulić.

- Osumnjičenom se na teret stavlja da je od 5. juna 2018. do 17. septembra ove godine kao v. d. direktora ŠG "Romanija" iskoristio svoj položaj i ovlašćenja u davanju pogodnosti, preuzimanju i ugovaranju posla. Na taj način je naneo štetu ŠG "Romanija" u iznosu od 102.641 KM - rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

U policiji pojašnjavaju da je Sekulić favorizovao firme "Pajo komerc" i "Stolarija" i druga preduzeća sa kojima je interesno povezan.

- U isporuci šumskih drvnih sortimenata, te firme je stavljao u povoljniji položaj u odnosu na druga privredna društva, među kojima su i četiri koja imaju status strateških kupaca za ovo šumsko gazdinstvo - navodi izvor blizak istrazi.

Vlajko Sekulić kaže, za "Novosti", da mu nije jasno na osnovu čega je MUP RS ustanovio da je navodna šteta 102.641 KM i tvrdi da je to nemoguće.

- Ništa od toga mi nije poznato. Ranije su me saslušavali neki inspektori i interesovali se o zateznim kamatama koje nisu naplaćane - kaže Sekulić.

Pojašnjava da nikoga nije favorizovao niti je davao pogodnosti, a posebno ne firmama svog sina i supruge.

- To je neverovatno! Pa tim firmama "Šume RS" daju ugovore s kojima one dođu u našu direkciju. Postoje kriterijumi na osnovu kojih se određuju bodovi, a po kojima se zaključuju ugovori. Moj sin je sklopio ugovor za 1.500-1.600 kubnih metara trupaca. Koja je to količina!? Kako sam nekog mogao da favorizujem kad moja supruga 15 godina radi u toj firmi - pita se Vlajić, i dodaje da pojedini kupci trupce odvoze bez para.

Smatra da sve detaljno treba proveriti i ispitati u "Šumama RS", gde se nalaze završni računi.

- Ne osećam se ni najmanje krivim, nisam ništa nezakonito uradio. To je nečija igra. Ne znam šta se to dešava i zašto udaraju na nas male. Stvarno je cirkus u ovoj državi - zaključio je Sekulić.

ISTRAGA NAKON SMENA

O STANJU u šumarstvu Srpske na tematskoj sednici u septembru je raspravljala i Vlada RS. Tada su donesene odluke o smeni troje direktora, među kojima i osumnjičeni Vlajko Sekulić. Smenjena je i direktorka ŠG "Vrbanja" Kotor Varoš Stana Kuzmić i direktorka ŠG "Oštrelj" Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za semensko-rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije