NjIHOVO DELO JE NEUNIŠTIVO: Posthumno uručena odlikovanja za 17 heroja iz Posavine

V. Blagojević

16. 10. 2019. u 16:12

ЊИХОВО ДЕЛО ЈЕ НЕУНИШТИВО: Пoстхумнo уручeнa oдликoвaњa зa 17 хeрojа из Пoсaвинe

Foto: V. Blagojević

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala borce sa područaja Modriče i Šamca

U Modriči su uručena odlikovanja „Medalja zasluga za narod“ za 17 porodica poginulih boraca VRS.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala borce sa područaja Modriče i Šamca povodom Vidovdana – Krsne slave VRS i 15. septembra Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovanja je porodicama poginulih boraca uručio je Milorad Kojić izaslanik predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

- Od 2012. godine do danas je uručeno oko 1870 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca. Sa dodelom će se nastaviti u skladu sa predlozima Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Na ovaj način se iskazuje poštovanje i neizmerna zahvalnost svim našim poginulim ali i porodicama poginulih jer su i jedni i drugi heroji Srpske. Zaslužni su za slobodu u kojoj danas uživamo, a ta sloboda se zove Republika Srpska.- rekao je Mirko Kojić, izaslanik predsjednice Republike.

PROČITAJTE JOŠ -Ruska crkva jedinstvena u BiH: Krasi je ikonostas nepoznatog vojnika

Znamenje vredi onoliko koliko je veliko delo za koje se prima, a njihovo delo je neuništivo i zove se Republika Srpska. U Modriči je do sada odlikovano 266 poginulih boraca, a u narednom periodu biće odlikovano preostala 29 poginula borca. Odlikovanje je dobila porodica Ilije Stajića koji je nestao u 24 godini života na Vozućkom ratištu 1995.godine. Majka Đurđija i otac Aleksa skrhani od bola jer posmrtni ostatci njihovog sina još nisu pronađeni.

- Sin mi je nestao i nismo nikada našli njegove kosti, za grob mu se ne zna. Poginuo mi je još otac i brat za kojima bol i tuga ne prolaze, kao da su sve veći iz dan u dan. Zahvaljujem se na odlikovanju koje je znak pažnje za nas porodice i poštovanje prema mom sinu. Na ovo odlikovanje biće ponosan i Ilijin sina Srđan koji je imao samo 17 meseci kada mu je otac dao život za Republiku Srpsku.– rekla je kroz suze Đurđija Stajić.

Stana Đurić iz Šamca preuzela je odlikovanje za poginulog muža Đoku na posavskom ratištu.

- Zahvaljujem se svima što nismo zaboravljeni i što moj muž nije zaboravljen. Ova odlikovanja su znak da neko poštuje njihovu žrtvu. Tužna sam i ožalošćena.- rekla je Stana Đurić.

Mladen Krekić načelnik opštine Modriča je poručio da uručena odlikovanja ne mogu zameniti ničiji život, ali su ipak znak da ih nikada nećemo zaboraviti. Za Republiku Srpsku svoje živote je dalo preko 23 hiljade boraca i svi će oni posthumno biti odlikovani rečeno je u Modriči


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)