Medalja za trebinjski izum

D. CURAĆ

subota, 05. 10. 2019. u 08:36

Медаља за требињски изум

Borko Babalj Foto D. Curać

"Biljni sastojak za topljenje glutena" do sada je bio tri puta izlagan i nagrađivan. Borko Babalj na Sajmu inovacija u Skoplju osvojio zlato za biljni proizvod

BORKO Babalj, inovator iz Trebinja, nastavlja da osvaja medalje za svoje ideje na međunarodnim sajmovima, a njegov "biljni sastojak za topljenje glutena" do sada je bio tri puta izlagan i sva tri puta nagrađivan. Na poslednjem sajmu inovacija u Skoplju njegov proizvod osvojio je zlatnu medalju, a reč je o biljnom sastojku koji neutrališe negativno dejstvo glutena, čime uveliko reguliše probavu i sprečava negativno dejstvo na rad ostalih organa.

- Zajedno sa dvojicom svojih saradnika skoro dve godine sam isprobavao dejstvo voćne smese i nikada u tom periodu nismo imali problema za probavom. Svakodnevnim trošenjem od dve do tri supene kašike, odmah posle obroka, čitav organizam je bolje funkcionisao. Povišeni pritisak je nestao, a i spavanje je bolje - rekao je Babalj.

Ono što Babalj posebno ističe je da se uz ovaj napitak hrana koja sadrži gluten može nesmetano koristiti.

Pročitajte još - Gluten "kriv" i za astmu?

- Našli smo način da taj gluten otopimo. Hleb se može jesti slobodno, kao i drugi proizvodi od pšenice jer se količine glutena koje se lepe za creva uz pomoć voćne smese potpuno neutrališu. On ga potpuno spere sa zuba, sa ždrela i creva - dodao je Babalj.

Ovaj Trebinjac jedan je od najnagrađivanijih inovatora na ovim prostorima, ali do sada njegove ideje nisu doživele serijsku prizvodnju, jer je izostajala podrška potrebna za konačnu realizaciju. Međutim, sada bi se moglo desiti da se ovaj proizvod nađe na tržištu.

- Do sada sve što sam radio bili su proizvodi za čiju izradu mi je bila potrebna pomoć, koja je izostajala. Ali, ovaj put mogu sve sam da proizvodim i već imam narudžbe - istakao je Babalj.

"Biljni sastojak za topljenje glutena", kaže Babalj, ima sve potrebne sertifikate, koji potvrđuju da se radi o biljnom sastojku koji nema nikakvog štetnog delovanja na zdravlje ljudi.

- Mikrobiološka analiza smese je pokazala da ne postoje ni u tragovima sastojci opasni po zdravlje. Ukusna je i može se koristiti i kao osvežavajući napitak - zaključio je Babalj.


NAGRADE

UDRUŽENjE inovatora istočne Hercegovine, koje postoji od 2015, do sada je osvojilo 100 internacionalnih nagrada, ali nažalost, na ovim prostorima još uvek nedostaje podrška nadležnih institucija, kako bi došlo do serijske proizvodnje.

Veliki uspeh beleži i "termos košnica" Dragana Spaića, najnagrađivaniji izum u BiH. Za nepunih godinu dana ovenčana je sa više zlatnih medalja na sajmovima u regionu, a proglašena je i najboljom tehnološkom inovacijom u RS za prošlu godinu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije