Gluten kriv i za astmu?

A. Vasić

21. 06. 2019. u 15:28

Глутен крив и за астму?

Depositphotos

Zbog promene u sastavu pšenice i sličnih žitarica, intolerancija na protein u žitu postaje sve učestalija

KOD sve većeg broja ljudi laboratoriskim testovima otkriva se intolerancija na gluten. To je delimično posledica promena u hemijskom sastavu pšenice i sličnih žitarica, u kojima se sve češće pronalaze sve agresivnije supstance. Ovaj problem ne treba poistovećivati sa autoimunim oboljenjem celijakijom, koja se prenosi genetski i ne može da se spreči, upozoravaju stručnjaci.

Intoleranciju na gluten svako može da stekne tokom života, naročito ukoliko preteruje sa unosom testenine, pice i pšenične hrane.

- Osetljivost na protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži može da se prepozna po otežanom varenju, nadutosti stomaka, čestim stolicama, umoru, alergijskim reakcijama na koži, ekcemima i psorijazi - kaže, za "Novosti", Dajana Poleksić, inženjer prehrambene tehnologije. - Ipak, pojedini dečji pulmolozi tvrde da su čak i oboljenja kao što je bronhijalna astma, u 70 odsto slučajeva povezana sa intolerancijom na gluten.

S druge strane, celijakija je urođeno oboljenje koje može da se prepozna u najranijem uzrastu.

- Kod beba, celijakija može da se manifestuje kroz prečeste stolice, masne stolice i nedovoljno napredovanje deteta. Ako se ishrana odmah ne reguliše i celijakija ostane neprepoznata, kasnije u detinjstvu može da dođe do pojave hiperaktivnosti, problema u govoru, povlačenja u sebe i različitih neuroloških oboljenja - kaže Poleksićeva.

Naša sagovornica kaže da postoje i slučajevi kada je ovo oboljenje direktno povezano sa pojavom autizma.

- Imali smo slučaj dečaka od tri godine koji nije govorio, niti je mogao da sastavi prostu rečenicu. Kada mu je otkrivena celijakija i potom promenjena ishrana, njegove kognitivne sposobnosti su se za tri nedelje poboljšale za 73 odsto. To znači da je stanje popravljivo, ali je važno otkriti problem na vreme. U odraslom dobu, ako se ne uvede bezglutenska ishrana, može da dođe do pojave čira, hroničnih bolova u želucu ili određenih vrsta karcinoma - kaže dr Polekić.

Kompletna promena ishrane pokazala se toliko efikasnom da se rezultati primećuju već posle nekoliko dana.


PROMENE NA TANKOM CREVU

GLUTEN može da utiče na promene u tankom crevu, zbog kojih dolazi do pojave raznih poremećaja, kaže Dajana Poleksić.

- U tankom crevu postoje "četkice" koje se zovu vilusi. Agresivne supstance i proteini čine da se oni "pohabaju". Agresivni sastojci tada prolaze direktno kroz krvotok, izazivaju autoimune reakcije, alergije i razne poremećaje u organizmu. S druge strane, telo ne može da prihvati dovoljne količine gvožđa i vitamina, iako ih unosite u organizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije