Predsednik SP Petar Đokić: Usvojen koalicioni sporazum, sledi ujedinjenje sa SPS-om

D. L.

subota, 22. 06. 2019. u 18:53

Председник СП Петар Ђокић: Усвојен коалициони споразум, следи уједињење са СПС-ом

Petar Đokić - Foto: Srna

Glavni odbor Socijalističke partije /SP/ usvojio je koalicioni sporazum, te odlučio da se programski i organizaciono ujedini sa Socijalističkom partijom Srbije
Glavni odbor Socijalističke partije /SP/ usvojio je koalicioni sporazum koji će biti potpisan naredne sedmice sa koalicionim partnerima u Republici Srpskoj, te odlučio da se programski i organizaciono ujedini sa Socijalističkom partijom Srbije, rekao je predsednik SP Petar Đokić.


- Svesni smo da u formalnom smislu živimo u dve države i tu ćemo činjenicu poštovati i nećemo je narušavati. Želimo stabilnost Republike Srpske, stabilnost u BiH, želimo što svestraniju, sadržajniju i bogatiju saradnju u regionu i smatramo da je to preduslov budućeg života na ovim prostorima, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.


Đokić je, nakon sednice Glavnog odbora stranke i prijema povodom 26 godina uspešnog rada u Republici Srpskoj, istakao da SP baštini "sjajnu ideju i praksu onih koji su se borili za društvo, slobode, sigurnost, solidarnost i socijalne pravde", te da je očit i nemerljiv doprinos ukupnom društvenom razvoju Srpske.


On je ocenio da su u periodu kada je trebalo štititi Republiku Srpsku i kada je "najteže bilo biti socijalista" bili jasno deklarisane patriote i borili se njenu odbranu, a da je ova stranka u postratnom periodu dala nemerljiv doprinos ubrzanom razvoju Srpske i stabilizaciji mira.Foto: Srna


Đokić je naveo da je SP očuvala jak uticaj levice na prostorima Republike Srpske koja, kako je ocenio, više od jedne decenije ima levičarsku vlast koja brine o čoveku i trudi se da posveti pažnju i senzibilnost za svako pitanje. - Nismo jedini, sarađujemo sa SNSD kao partijom levice u Srpskoj i uveren sam da je temljena orentacija Republike Srpske i za buduće vreme u vlasti koja će počivati na jakom uticaju levice, ocenio je Đokić.


Đokić je pojasnio da je politički program SP takav da stvara perspektive razvoja Republike Srpske i otvara perspektive razvoja svakom narodu, posebno srpskom kao većinskom narodu Srpske.


Pročitajte još: Republika Srpska i Srbija zajedno u izgradnju tri hidroelektrane


- Socijalističkapartija se bori temeljno za ravnopravnost i za slobodu kao univerzalno pravo. Na taj način to garantujemo i želimo garantovati svima koji žive u Republici Srpskoj bez obzira na njihovu versku, nacionalnu ili neku drugu opredeljenost, dodao je Đokić.


On je naglasio da je prioritet socijalista borba za ekonomski razvoj u čijem fokusu vide ulogu mladih.- Želimo stvarati Republiku Srpsku u kojoj će starost dočekivati dedovi sa svojim unucima. Želimo stvarati Republiku Srpsku zadovoljnih i srećnih ljudi, rekao je Đokić.


Đokić je izrazio zadovoljstvo što prijemu povodom 26 godina postojanja i rada SP prisustvuje i zamenik predsednika SPS Predrag Marković.


Marković je najavio da će uskoro organizovati zajedničke sednice Predsjedništva i glavnih odbora gde će razraditi detalje kako da postanu jedina partija u srpskom narodu koja prelazi Drinu.

On je dodao da ove dve partije imaju skoro iste programe i da ostaje da se reše samo neka organizaciona pitanja. - Socijalistička partija i SPS su kao dva plućna krila koja zajedno dišu za srpstvo za Srbiju i Republiku Srpsku, rekao je Marković.


Prijemu povodom 26 godina postojanja i rada SP prisustvovali su predsednik DNS-a Marko Pavić, predstavnici SNSD-a, Demosa i Ujedinjene Srpske, kao članovi i aktivisti SP.