Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić naglasio je značaj regionalne saradnje u oblasti enegetike, kao i spremnost Srpske da učestvuje u tome.


On je u Beogradu, u pauzi samita o energetskoj bezbjednosti u regionu, u izjavi novinarima ukazao na zajedničke investicije Srbije i Republike Srpske u izgradnji tri hidroelektrane - "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci".

On je istakao da je Srpska spremna za takvu saradnju i sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

- Sa Crnom Gorom, kao i Srbijom i Hrvatskom, svake godine obnavljamo ugovore o interkonekciji i jačanju prenosnih kapaciteta i razmeni energije, rekao je Đokić.

PROČITAJTE JOŠ: Za tri hidroelektrane 850 miliona maraka


Prema njegovim rečima, to su države sa kojima Srpska ima višegodišnju kontinuiranu razmjenu energetskih aktivnosti.

- To pitanje balansiranja je za nas veoma važno, rekao je Đokić, te dodao da o tome da je samit usmeren ka jačanju regionalne saradnje govori i činjenica da je prisustvovalo šest ministara država regiona.


foto Tanjug


Samit o energetskoj bezbednosti u Beogradu organizuje kompanija "Adrija medija grup", pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Na samitu su učestvovali ministri energetike Srbije Aleskandar Antić, Republike Srpske Petar Đokić, Rumunije Anton Anton, Bugarske Temenužka Petkova, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, kao i šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto.