UPRAVNI odbor Saveta za implementaciju mira (PIK) nakon dvodnevnog zasedanja u Sarajevu izdao je izveštaj, koji nažalost ne ide u pravcu da se "pritisnu" bošnjački političari, i da odblokiraju proces formiranja u vlasti na nivou BiH. Dokument je opšteg karaktera, gde se kaže da svi političari moraju da formiraju vlast, ali i da se radi na članstvu BiH u NATO. Ovakav dokument nije prihvatila Ruska Federacija, a njegov sadržaj osudio je i SNSD.

Staša Košarac, predsedavajući Kluba poslanika SNSD u PBiH, kaže da taj komunike PIK predstavlja još jedan pristrasni politički pamflet dela međunarodne zajednice, naklonjenog bošnjačkoj politici i javnosti.

- U tom dokumentu trebalo je da stoji samo jedna jedina rečenica - poštujte Ustav, zakone i izbornu volju građana i formirajte vlast u skladu sa izbornim rezultatima. Sve drugo je višak dopisan u bošnjačkim političkim kuhinjama ili prepisan iz sarajevskih medija - naglasio je Košarac.

On je poručio visokom predstavniku Valentinu Incku i njegovoj kancelariji - OHR da BiH nije samo Sarajevo i da u BiH ne žive samo Bošnjaci, kao jedini narod, čiju politiku OHR i deo međunarodne zajednice podržavaju.

PROČITAJTE I: MUP Republike Srpske prvi u okruženju uveo „čet bot“ na "Vajberu"

- Iako OHR i delovanje te kancelarije predstavljaju ružnu prošlost ove zemlje, ponovo su preterali, posebno u zahtevu da Republika Srpska na svoju teritoriju smesti migrante iz visokorizičnih islamskih zemalja. To se nikada neće desiti, jer ti ljudi, bez obzira na životnu nevolju kroz koju prolaze, predstavljaju posebnu bezbednosnu opasnost na teritoriji RS - istakao je Košarac.

PRIORITET UBEĐENI smo da je prioritetan zadatak završetak odugovlačenog procesa formiranja Saveta ministara, bez ikakvih veštačkih uslovljavanja. Upravo to bi omogućilo nastavak socijalnih i ekonomskih reformi u BiH, radi poboljšanja kvaliteta života svih njenih naroda, olakšavanje funkcionisanja drugih organa vlasti, ističe se u saopštenju iz Ambasade Rusije u BiH.

Košarac je naglasio da PIK postoji kako bi u BiH štitio političke interese pojedinih NATO članica.

- Jasno je da su pojedini međunarodni zvaničnici, zajedno sa SDA, glavni kočničari formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH, a time i glavni proizvođači političke krize, koja je ugrozila i potpuno zaustavila proces evropskih integracija. Jasno je i to da je na snazi klasična zamena teza i traženje krivca na drugoj strani, što se može pročitati u kominikeu PIK, političkom pamfletu, koji će samo produbiti opasnu političku krizu u BiH - upozorio je Košarac.

Ruska Federacija nije se pridružila kominikeu UO Saveta za sprovođenje mira (PIK), jer je "dokument, nažalost, pristrasan i jednosmeran, ne odražava stvarnu situaciju u BiH, ne pokriva aktuelne probleme i u suštini ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i konstruktivnog dijaloga, traženju kompromisa za unutrašnja pitanja u zemlji".

RETORIKA

U SAOPŠTENjU PIK-a pozivaju se sve strane da budu uzdržane od neodgovorne retorike, da teže poštovanju zakonitih interesa svih u BiH, da se okrene izgradnji poverljivih odnosa i saradnji zasnovanoj na uzajamnom poštovanju u skladu sa principima Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma.