МУП Републике Српске први у окружењу увео „чет бот“ на Вајберу

Р. С.

понедељак, 17. 06. 2019. у 13:55

МУП Републике Српске први у окружењу увео „чет бот“ на Вајберу
Комуникација је у потпуности заштићена и безбедна, а одвија се директно између корисника и пружаоца услуге
Министарство унутрашњих послова Републике Српске увело је нове сервисе намењене грађанима путем чет бота (chat bot) апликације на "Вајберу".

У развоју ове апликације кориштене су двије дигиталне техонологије – чет бот и „ку-ар“ код (QР). Комуникација је у потпуности заштићена и безбедна, а одвија се директно између корисника и пружаоца услуге.

МУП РС је изабрао "Вајбер" јер сматрају да га грађани највише користе и доступан је на свим мобилним платформама. Апликацију су развили домаћи стручњаци из Управе за информационо-комуникационе технологије овог министарства, а у плану је да ова апликација буде доступна и путем других месинџера, као што је Фејсбук месинџер и друго.

Апликација је развијена на основу искустава које је МУП РС до сада имао са грађанина, кроз њихове упите овом министарству, анализе приступа интернет сајту министарства и друго.

- МУП РС је први полицијски орган који је применио ове техонологије у свом раду. Апликација омогућава директну комуникацију између грађана и МУП-а РС, без људског посредовања. Комуникација је један на један и други корисници, који такође буду користили ову услугу, немају увид у комуникацију других– истакли су у у понедељак у МУП-у Републике Српске.

Прочитајте још - Лукач: МУП РС организован на најбољи начин

Омогућено је да МУП РС шаље разне сервисне информације и друга обавештења, могуће је одредити локацију најбрже полицијске станице у односу на локацију корисника путем координата које он сам одреди, затим омогућава грађанима да добију фотографију прекршаја возила које у њиховом власништву помоћу „ку-ар“ кода и друго.

Грађани тако на "Вајбер" добијају две фотографије које су направљене у размаку од 0,2 секунде где је приказано возило које је починило прекршај, место и ознака пута, датум, време, ограничење и измјерена брзина кретања тог возила.

Циљ је транспарентност и отвореност рада МУП-а РС, а наглашено је да се путем најновије апликације МУП-а РС не могу пријављивати хитни случајеви, за шта је и даље активан број 122.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

dule s

17.06.2019. 15:40

Svaka im cast za ovo !! Nadam se da ce i ovi nasi da krenu istim stopama.