Srpski vojnici počivaju u Holandiji: Pobegli iz logora, stradali od španskog gripa

D.N.

sreda, 08. 07. 2020. u 22:28

Српски војници почивају у Холандији: Побегли из логора, страдали од шпанског грипа

FOTO D. Novković

Dokumantarna izložba o stradanju 165 srpskih vojnika, od kojih je 91 preminuo u Holandiji od posledica španskog gripa
U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919“, čiji su autori istoričar Ana Jelić i etnolog i antropolog Nenad Karamijalković.


Održana je i promocija istoimene knjige, autora Tatjane i Fabijana Vendriga i Džona M. Stinena, koji su je napisali na osnovu istraživanja započetog 2012. godine. Na dokumentarnoj izložbi posetioci mogu da se upoznaju sa hronologijom stradanja 165 srpskih vojnika, od kojih je 91 preminuo u Holandiji od posledica španskog gripa. Na panoima su istaknuti spiskovi sa imenima stradalih srpskih vojnika, dokumenta, fotografije i lični predmeti, kao i pisma dobijena od porodice. Reč je o vojnicima zarobljenim u Prvom svetskom ratu, koji su dospeli u logore  Austrougarske i Nemačke, a potom pobegli u Holandiju.


Većina njih bila je zarobljena u centralnoj Srbiji i Kosovu, a zatim prebačena u Kovin, Zemun, Sremsku Mitrovicu ili u Smederevo. Pet do 10 dana nakon toga oni su odvoženi, mahom preko Temišvara, do Braunaua i Hajnrihstrina, dva najveća austrougarska logora. Odatle su srpski ratni zarobljenici prebačeni u Nemačku, gde se najveći broj logora za njih nalazio u provinciji Hanover. Kasnije su mnogi prebegli u Holandiju, gde je 91 vojnik preminuo od smrtonosnog španskog gripa. Među njima bilo je i 12 vojnika sa područja Braničevskog okruga.

Posmrtni ostaci preminulih u devet holandskih gradova, 1938. godine preneti su u Jindrihovice, gde im je podignut spomenik, koji održavaju dijaspora iz Srbije i holandska crkva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije