PONOSNI srpski narod ispod Dinare nikada se neće odreći Gavrila Principa. On je deo svakog od nas. Sa njim se rađamo, sa njim i umiremo. Ponosni smo na našeg Principa i on će uvek za nas biti heroj - kaže za "Novosti" Duško Radun, načelnik Grahova, malog bosanskog grada u kom je 1894. rođen Gavrilo Princip. - Za nas on je heroj i uvek će biti, bez obzira što postoje oni koji govore da je bio atentator i terorista. Princip je heroj i tako ga mi pamtimo i živimo sa tim.

Pročitajte još: Principova mitska i uzvišena sudbina

Rodna kuća velikog revolucionara u Grahovu srušena je u ratnom vihoru 1995, obnovljena je 2014, ali ne onako kako bi trebalo.

- Tad je obnova urađena uz mnogo grešaka, pa u kući sada postoji kamin umesto ognjišta, luster umesto lampe - kaže Radun. - Obnova je rađena donatorskim sredstima iz dijaspore i to je bila prva obnova posle 1995, kada je hrvatska vojska zapalila i uništila kuću. Projekat je, nažalost, tada veoma loše urađen i potrebno je napraviti pravu obnovu kuće, odnosno uraditi to planski kako bi izgledala kao nekada.

Pročitajte još: Poslednja ispovest Gavrila Principa

Radun navodi da pomoć u obnovi očekuje i od Srbije, a to mu je, kaže, obećao i predsednik Aleksandar Vučić.

- Kada sam predsednika Vučića upoznao sa svim tim detaljima izrazio je želju da Srbija pomogne u obnovi Principove rodne kuće i verujem da će on to i ispoštovati - kaže načelnik Grahova.

O životu u Grahovu načelnik kaže da je težak i komplikovan.

- Ovde živi svega oko 1.500 ljudi. Doskora nismo imali ni lekara ni apoteku i uslovi za život su bili veoma teški. Imamo školu staru 99 godina u koju ide stotinak osnovaca. U Drvar ide oko 40 srednjoškolaca, a opština Grahovo plaća sve troškove prevoza i odlaske na sve izlete i ekskurzije - pojašnjava Radun.

Foto Klix

Posebno ističe loš odnos kantonalne vlasti prema Opštini Grahovo.

- Sva javna preduzeća drži kantonalna vlast, odnosno Hrvati i oni dovoze radnike iz Livna i Knina. Oni zauzimaju radna mesta koja bi trebalo da pripadnu ljudima iz Grahova. Nekako smo uspeli da zaposlimo i nekoliko Srba u tim javnim preduzećima. Mnogi Grahovljani bi se vratili ovde kada bi bilo posla i na tome ću raditi - kaže Radun.

On naglašava da dosta opstrukcija vlasti u Federaciji BiH i kantona imaju upravo zbog Gavrila Principa, jer ne žele da odobre novac Grahovu, pošto je on iz ovog mesta.

Duško Radun Foto "Oslobođenje"

LITURGIJA I KONCERT

U Grahovu će danas biti obeleženo sto godina od Principove smrti, a Duško Radun posebno izdvaja nastup Baje Malog Knindže, rođenog Grahovljanina, koji u pesmama često spominje Principa, Grahovo i Dinaru. U hramu Sv. apostola Petra i Pavla biće služena liturgija, a zatim položeni venci za poginule borce sa područja Grahova u otadžbinsko-odbrambenom ratu. Organizovan je i obilazak grobova roditelja Gavrila Principa, koji su sahranjeni na gradskom groblju, kao i obilazak Principove rodne kuće.