Nismo sami u svemiru (FOTO)

Dubravka Savić

03. 12. 2017. u 19:02

Нисмо сами у свемиру (ФОТО)

Foto Thinkstock

Astrofizičar Momir Stepanović, profesor iz SAD, o decenijskoj zaveri ćutanja o NLO. U naučnim krugovima raste uverenje da život u vasioni nije retkost

PUNIH 70 godina od, verovatno najpoznatijeg, “kontakta” sa vanzemaljskom civilizacijom, 1947. godine, u blizini američkog grada Rozvela, nije rasvetljena enigma šta se zapravo tamo desilo. Dok su se, u međuvremenu, množile pojave koje se dovode u vezu sa vanzemaljskim civilizacijama, a u naučnim krugovima raste uverenje da život u svemiru nije retkost, materijalnih dokaza o kontaktu sa vanzemaljcima još nema. Armija i vlada SAD su, istovremeno, tajnovitije nego što bi zahtevalo čuvanje strogo poverljive tajne, pa je utisak da raspolažu saznanjima koja ne dele s javnošću.

Sumirajući dosadašnja saznanja o “vanzemaljcima”, doktor astrofizike Momir Stepanović koji se u SAD bavio istraživanjima o životu u kosmosu, u razgovoru za “Novosti” ukazuje na detalje koje idu u prilog verovanju da nismo sami u kosmosu. Stepanović, koji je magistrirao u Beogradu, doktorirao u Švajcarskoj, a u SAD radio u Nacionalnoj laboratoriji Ouk Ridž, Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju i na Univerzitetu u Koloradu, govori o brojnim slučajevima pojava koje se, u nedostatku objašnjenja, nazivaju “neidentifikovanim letećim objektima”, ili NLO.

PODSEĆA da su piloti, kako saveznički, tako i nemački, u Drugom svetskom ratu viđali sjajne objekte koji su pratili njihove avione. Nazivali su ih “fufajtersi”, a njihove manevarske sposobnosti daleko su prevazilazile tadašnje, ali i sadašnje avione. Postoje i fotografije na kojima se oni vide. Ipak, u mnogo slučajeva piloti koji su prijavili NLO su ismevani, dok su neki čak gubili i posao.

Momir Stepanović / Foto Privatna arhiva

- Jedan od najpoznatjih susreta sa NLO tokom leta desio se 1986. godine iznad Aljaske. JAL-ov “boing 747” leteo je od Pariza do Tokija, bez putnika, samo sa pilotom, kopilotom i inženjerom, kada su iznad Aljaske primetili dva sjajna leteća objekta u formaciji na oko 2.000 stopa ispod njihovog aviona. Kapetan Teruči je mislio da se radi o vojnim avionima, ali iznenada su ta dva svetleća objekta, zadivljujućim manevrom, poravnala let sa avionom i letela na oko 150 metara ispred, da bi potom ubrzali i nestali na horizontu.

PROČITAJTE JOŠ - Na nebu iznad Juge jurili smo "leteće tanjire"

Iz tog pravca pojavio se novi leteći objekat koji je pratio avion na maloj razdaljini. Taj drugi objekat, prema svedočenju posade, bio je ogroman, veličine dva nosača aviona! Kapetan Teruči je zatražio dozvolu za promenu kursa, što mu je i odobreno. Kurs je u dogovoru sa kontrolom letenja u Enkoridžu menjao više puta, a letelica ih je sve vreme pratila. U jednom momentu letelica je nestala. Kapetanu Teručiju je kasnije pilotska dozvala suspendovana, jer je davao izjave za javnost. Vraćena mu je tek godinama kasnije, posle intervencije mnogih pilotskih asocijacija - seća se Stepanović.

PROBLEM je opšti utisak tajnosti. Recimo, "Rozvel" se dogodio 1947. godine, a vojska je tek 1990. godine objavila da se radilo o tajnom projektu koji je verovatno postao beskoristan već krajem pedesetih. Čak ni toga ne bi bilo da pritisak javnosti nije postao nepodnošljiv. Opet, to saopštenje je imalo takvu formu da su mnogi nazirali još veću tajnu u pozadini.

Nasin snimak navodnog NLO pedesetih godina prošlog veka

Foto Arhiva "Borba"

- Glavni razlog tajnosti je verovatno čuvanje visokih tehnologija kojima NASA i Pentagon raspolažu. Sasvim sigurno su mnogi tzv. NLO, ali opet ne svi, zapravo najmodernije, eksperimentalne letelice ovih organizacija - objašnjava Stepanović.

Naučna zajednica puna je, ipak, nade da će uskoro nedvosmisleno otkriti vanzemaljski život. Stepanović je radio na projektu finansiranom od NASA, koji se bavio izučavanjem reakcija atoma koje bi dovele do sinteze aminokiselina, neophodnih za život kakav mi poznajemo.


PROČITAJTE JOŠ - VIDEO: Pogledajte NLO iznad stadiona Verdera u Bremenu!

- Prema onome što nam je trenutno poznato, za život su potrebni kompleksni molekuli. Jedna takva klasa molekula su aminokiseline, a neke od njih su otkrivene u svemiru - ističe on.

ISTOVREMENO, postoje programi koji pokušavaju da utvrde da li inteligentan život već negde postoji:

- Sve telekomunikacije kojima se služimo koriste elektromagnetne talase za prenos informacija. Takav elektromagnetni talas, u koji je utkana informacija, razlikuje se od običnog elektromagnetnog talasa u prirodi, koji emituju zvezde i ostali astronomski objekti. Kada bismo detektovali takav elektromagnetni talas, koji sadrži informaciju, čak iako tu informaciju ne razumemo, bio bi to dokaz da su ga stvorila inteligentna bića - zaključuje Stepanović.

Američka štampa opširno pisala o "poseti" vanzemaljaca


PROČITAJTE JOŠ - NASA snimila kako se NLO diže sa Zemlje?

ŠTA SE DOGODILO U ROZVELU?

l AVIJACIJA SAD je 8. jula 1947. godine objavila da je došla do letećeg tanjira koji se srušio u blizini Rozvela, u Novom Meksiku. Ali, vojska ubrzo objavljuje da je zapravo reč o meteorološkom balonu, čije ostatke prikazuje, uz fotografije majora za bezbednost Džesija Marsela.

l TRIDESET godina kasnije, Marsel progovara da je taj objekat ipak bio pravi leteći tanjir. Tada počinju istrage, govori se da su na više lokacija pronađeni ostaci vanzemaljskih letelica, čak i tela venzemaljskih putnika, od kojih je bar jedan bio živ.

l AMERIČKA avijacija tek 1990. godine objavljuje da se radilo o tajnom praćenju nuklearne probe SSSR opremom koju su baloni nosili, te da se takav balon, sa opremom, srušio kod Rozvela.

Posetioce iz kosmosa teoretičari zavere decenijama su predstavljali kao "male zelene"

- LETOVI u svemir sa ljudskom posadom su komplikovani i time znatno skuplji, jer svemir je negostoljubiv za ljude i potrebni su ozbiljni sigurnosni sistemi. I pored toga, prave se veliki planovi za stalnu bazu na Mesecu i na Marsu - navodi naš sagovornik.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

pan

03.12.2017. 22:30

@FUDO - Judo to cime raspoklazu Ameri je nista za ono cime raspolazu Rusi ! Ameri mogu samo da sanjaju avione sa karakteristikama ruskih aviona a o svemirskom programu da ni ne govorimo ! Doduse Ameri imaju mocnu filmsku industriju, vjerujem da ce veliki korak za covjecanstvo napraviti i na Marsu za godinu dvije, bas kao i na mjesecu.......

veselnik

03.12.2017. 22:50

@FUDO - Svaka ti cast, samo genije moze da smisli ovakav komentar! A izmedju genija i ludaka vrlo je tanka granica... ovde je to Rusija - ocita bolest!

Утеривач

03.12.2017. 20:09

Све ово је могло да се чита у текстовима од "Политикиног забавника" до "Галаксије " још пре 40 година ...А много озбиљније "доказе" има и Деникен које је имао још седамдесетих . У целом тексту ни један озбиљан доказ .Види се овај човек је "зналац"! Одакле овакви само искачу!

тлн

03.12.2017. 20:37

Ако има нешто глупље од "ријалитија" и турбопорнопопфолка, то је дефинитивно "наса"!!! Какве небулозе браћо драга! А, не могу узлетит без Руса.....Катастрофа!!

Bonaparta

03.12.2017. 21:01

Pre dve godine premijer Medvedev je javno rekao da svakog jutra predsednik Rusije i premijer dobijaju uredne izvestaje o aktivnosti vanzemaljaca na zemlji. Ko poseduje bolju vanzemaljsku tehnologiju pitanje je veliko?Nedavno su Rusi "ugasili" americku krstaricu Donald Kuk. Tada su Ameri rekli da je to moguce samo sa vanzemaljskom tehnologijom.

Dragisa

03.12.2017. 21:09

@Дубравка Савић "детектовали " Зашто овај варваризам уместо правилне српске речи О Т К Р И Л И ? То је од француске речи DÉTECTER и која у преводу управо значи ОТКРИТИ. Ви радите у струци новинарској и у јавном гласилу те сте дужни да негујете и штитите српски језик и културу а не да их овако бахато газите. Шта сте употребом ове стране речи, коју сте искривили, добили више у вашем чланку ? Да ли се ви стидите српског нам језика ? Или је то једноставно одраз ваше (не)културе ?

Nepoznato, a leti

03.12.2017. 21:24

Dakle, nepoznati leteći objekat. E, sad, što neko odmah misli na vanzemaljce, to je drugi problem.

Pera rogonja

03.12.2017. 21:26

Ovo sto nauka poseduje danas je isto kao kad je otkriven tocak.Ko zna kolko svetova ima u svemiru a da je nauka nemocna.Postoje na zemlji neka cudna dogadjanja za koje nauka nema odgovor.

sasa

03.12.2017. 21:45

Nemoj samo da bude da Rusi vec odavno imaju tehnologiju, vec je zbog KGBizma koji je i danas na vlasti mnogo bolje cuvana. Ionako ne veruju Rusi previse u demokratiju, prica ko sta hoce, a to moze da dovede do ozbiljnih problema na drzavnom i svetskom nivou.

sima

03.12.2017. 22:13

U civilizaciji koja je zasnovana verovanju do te mere da u nekim zemljama onima koji na veruju preti zatvor ili čak smrt, verovati je obaveza pa makar bili to i vanzemaljci. Naravno da postoji život u svemiru ali to ne znači da je putovanje na rastojanjima od više destina ili stotina svetlosnih godina moguće. Čak i ako je neko uradiio to čudo zašto bi svoje neverovatne sposobnosti i snagu krio od polupismenih lovaca na senzacije na zemlji. Ima tu nešto i oko lažnih diploma, znate?

sasa

03.12.2017. 22:53

svemir je ogroman, nasa sonda putuje 40 god a odmakla je samo 19,35 svetlosnih sati.a do najblize zvezde je vise od 4 god.

Dejan

03.12.2017. 23:38

Ljudi se više trude da dokažu da Boga nema nego da žive po zapovijestima Božijim.Idući tim bezbožničkim putem milijarde maraka troše na ove gluposti, i to nečim moraju da pravdaju, jes vidjen je NLO sinoć, nosi šleper čokolada da baci na zemlju....žao mi je što lutamo, ali nismo mi krivi što Ameri izmisljaju djavolje stvari.

VASKE

05.12.2017. 06:12

Sigurno je da postoje i druge civilizacije. Suludo bi bilo da tvrdimo da smo sami u kosmosu a nismo ni jedan promil te površine.

Zurkolomac

02.07.2018. 21:41

Covek nije sam ni na Zemlji, a kamoli u svemiru. Mi smo toliko sicusni i nebitni u univerzumu, kao bakterije ispod nasih tabana...