PUNIH 70 godina od, verovatno najpoznatijeg, “kontakta” sa vanzemaljskom civilizacijom, 1947. godine, u blizini američkog grada Rozvela, nije rasvetljena enigma šta se zapravo tamo desilo. Dok su se, u međuvremenu, množile pojave koje se dovode u vezu sa vanzemaljskim civilizacijama, a u naučnim krugovima raste uverenje da život u svemiru nije retkost, materijalnih dokaza o kontaktu sa vanzemaljcima još nema. Armija i vlada SAD su, istovremeno, tajnovitije nego što bi zahtevalo čuvanje strogo poverljive tajne, pa je utisak da raspolažu saznanjima koja ne dele s javnošću.

Sumirajući dosadašnja saznanja o “vanzemaljcima”, doktor astrofizike Momir Stepanović koji se u SAD bavio istraživanjima o životu u kosmosu, u razgovoru za “Novosti” ukazuje na detalje koje idu u prilog verovanju da nismo sami u kosmosu. Stepanović, koji je magistrirao u Beogradu, doktorirao u Švajcarskoj, a u SAD radio u Nacionalnoj laboratoriji Ouk Ridž, Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju i na Univerzitetu u Koloradu, govori o brojnim slučajevima pojava koje se, u nedostatku objašnjenja, nazivaju “neidentifikovanim letećim objektima”, ili NLO.

PODSEĆA da su piloti, kako saveznički, tako i nemački, u Drugom svetskom ratu viđali sjajne objekte koji su pratili njihove avione. Nazivali su ih “fufajtersi”, a njihove manevarske sposobnosti daleko su prevazilazile tadašnje, ali i sadašnje avione. Postoje i fotografije na kojima se oni vide. Ipak, u mnogo slučajeva piloti koji su prijavili NLO su ismevani, dok su neki čak gubili i posao.

Momir Stepanović / Foto Privatna arhiva

- Jedan od najpoznatjih susreta sa NLO tokom leta desio se 1986. godine iznad Aljaske. JAL-ov “boing 747” leteo je od Pariza do Tokija, bez putnika, samo sa pilotom, kopilotom i inženjerom, kada su iznad Aljaske primetili dva sjajna leteća objekta u formaciji na oko 2.000 stopa ispod njihovog aviona. Kapetan Teruči je mislio da se radi o vojnim avionima, ali iznenada su ta dva svetleća objekta, zadivljujućim manevrom, poravnala let sa avionom i letela na oko 150 metara ispred, da bi potom ubrzali i nestali na horizontu.

PROČITAJTE JOŠ - Na nebu iznad Juge jurili smo "leteće tanjire"

Iz tog pravca pojavio se novi leteći objekat koji je pratio avion na maloj razdaljini. Taj drugi objekat, prema svedočenju posade, bio je ogroman, veličine dva nosača aviona! Kapetan Teruči je zatražio dozvolu za promenu kursa, što mu je i odobreno. Kurs je u dogovoru sa kontrolom letenja u Enkoridžu menjao više puta, a letelica ih je sve vreme pratila. U jednom momentu letelica je nestala. Kapetanu Teručiju je kasnije pilotska dozvala suspendovana, jer je davao izjave za javnost. Vraćena mu je tek godinama kasnije, posle intervencije mnogih pilotskih asocijacija - seća se Stepanović.

PROBLEM je opšti utisak tajnosti. Recimo, "Rozvel" se dogodio 1947. godine, a vojska je tek 1990. godine objavila da se radilo o tajnom projektu koji je verovatno postao beskoristan već krajem pedesetih. Čak ni toga ne bi bilo da pritisak javnosti nije postao nepodnošljiv. Opet, to saopštenje je imalo takvu formu da su mnogi nazirali još veću tajnu u pozadini.

Nasin snimak navodnog NLO pedesetih godina prošlog veka

Foto Arhiva "Borba"

- Glavni razlog tajnosti je verovatno čuvanje visokih tehnologija kojima NASA i Pentagon raspolažu. Sasvim sigurno su mnogi tzv. NLO, ali opet ne svi, zapravo najmodernije, eksperimentalne letelice ovih organizacija - objašnjava Stepanović.

Naučna zajednica puna je, ipak, nade da će uskoro nedvosmisleno otkriti vanzemaljski život. Stepanović je radio na projektu finansiranom od NASA, koji se bavio izučavanjem reakcija atoma koje bi dovele do sinteze aminokiselina, neophodnih za život kakav mi poznajemo.


PROČITAJTE JOŠ - VIDEO: Pogledajte NLO iznad stadiona Verdera u Bremenu!

- Prema onome što nam je trenutno poznato, za život su potrebni kompleksni molekuli. Jedna takva klasa molekula su aminokiseline, a neke od njih su otkrivene u svemiru - ističe on.

ISTOVREMENO, postoje programi koji pokušavaju da utvrde da li inteligentan život već negde postoji:

- Sve telekomunikacije kojima se služimo koriste elektromagnetne talase za prenos informacija. Takav elektromagnetni talas, u koji je utkana informacija, razlikuje se od običnog elektromagnetnog talasa u prirodi, koji emituju zvezde i ostali astronomski objekti. Kada bismo detektovali takav elektromagnetni talas, koji sadrži informaciju, čak iako tu informaciju ne razumemo, bio bi to dokaz da su ga stvorila inteligentna bića - zaključuje Stepanović.

Američka štampa opširno pisala o "poseti" vanzemaljaca


PROČITAJTE JOŠ - NASA snimila kako se NLO diže sa Zemlje?

ŠTA SE DOGODILO U ROZVELU?

l AVIJACIJA SAD je 8. jula 1947. godine objavila da je došla do letećeg tanjira koji se srušio u blizini Rozvela, u Novom Meksiku. Ali, vojska ubrzo objavljuje da je zapravo reč o meteorološkom balonu, čije ostatke prikazuje, uz fotografije majora za bezbednost Džesija Marsela.

l TRIDESET godina kasnije, Marsel progovara da je taj objekat ipak bio pravi leteći tanjir. Tada počinju istrage, govori se da su na više lokacija pronađeni ostaci vanzemaljskih letelica, čak i tela venzemaljskih putnika, od kojih je bar jedan bio živ.

l AMERIČKA avijacija tek 1990. godine objavljuje da se radilo o tajnom praćenju nuklearne probe SSSR opremom koju su baloni nosili, te da se takav balon, sa opremom, srušio kod Rozvela.

Posetioce iz kosmosa teoretičari zavere decenijama su predstavljali kao "male zelene"

- LETOVI u svemir sa ljudskom posadom su komplikovani i time znatno skuplji, jer svemir je negostoljubiv za ljude i potrebni su ozbiljni sigurnosni sistemi. I pored toga, prave se veliki planovi za stalnu bazu na Mesecu i na Marsu - navodi naš sagovornik.