PREMIJER privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj podneo je u petak na sednici vlade neopozivu ostavku, uz objašnjenje da je dobio poziv za saslušanje u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu, kao osumnjičeni za zločine na KiM tokom 1998. i 1999. godine. Pozvan je i Bisljim Zirapin, bivši načelnik štaba OVK, a sada savetnik Hašima Tačija.

Haradinajev potez se, međutim, tumači i kao poslediica unutrašnjih pritisaka, ali i pritisaka Zapada na njega, jer ne želi da odustane od drakonskih taksa na srpsku i robu iz BiH.

- Takse ostaju, Kosovske bezbednosne snage će nastaviti da se razvijaju, a "Trepča" je spremna za investicije - rekao je Haradinaj, navodeći da nije optužen i da će u Hagu biti ispitan.

On je pojasnio da mu je ponuđeno da se pred Specijalnim sudom pojavi kao premijer ili običan građanin, ali da je odlučio da ne ostane na mestu šefa vlade jer bi time "naudio Kosovu":

- Moja nevinost i rat u OVK, potvrđeni sa dve presude, ne mogu nikada biti ukaljani. Podela ili Dodikova republika su neprihvatljivi za Kosovo i stabilnost regiona.

Pročitajte još - PREVIRANjA U PRIŠTINI: Evo zašto je Ramuš Haradinaj podneo ostavku; Tači: Žao mi je

Advokat Branislav Tapušković uveren je da Haradinaj nije podneo ostavku zbog poziva u Hag, već zbog sukoba u Prištini oko taksa, kao i zahteva velikih sila da one budu ukinute:

- On će se prošetati do Haga i vratiti se kao i svi ostali. Mislim da nikada neće doći u obzir kao "optuženi", jer će uvek reći da je već odgovarao pred Haškim tribunalom, koji ga je oslobodio od optužbi za zločine na KiM.

Neki od zločina OVK

Poziv Haradinaju da dođe u Hag usledilo je dan pošto je njegov brat i poslanik njegove partije, Alijanske za budućnost Kosova, Daut Haradinaj bio kratko zadržan na bečkom aerodromu zbog poternice koju su izdale vlasti u Srbiji. Pre toga, vladu na čijem je čelu više puta prozivala je Ambasada SAD u Prištini zbog toga što na funkcijama drže osumnjičene za najteža dela ili osuđene za ratne zločine.

Spisak zločina zbog kojih je Haradinaj mogao biti pozvan na saslušanje u Hag prilično je dugačak. U Srbiji je protiv bivšeg lidera OVK podneto 108 krivičnih prijava.

Pravda Haradinaja nije stigla u Tribunalu za ratne zločine u Hagu. Za progone, maltretiranje, mučenje, deportaciju, ubistva, zločine protiv čovečnosti i kršenja običaja rata, udruženi zločinački poduhvat, suđeno mu je dva puta i oslobođen je. U optužnici je navedeno da je zločine protiv Srba, Roma i Egipćana kao i nelojalnih Albanaca sprovodio u zoni "Dukađini", koja je obuhvatala Prizren, Đakovicu, Peć, Istok, Klinu, Dečane... Tokom procesa ubijeno je 19 potencijalnih svedoka.

U dosijeu "Haradinaj" naših bezbedonosnih službi navodi se da je odgovoran za ubistvo 47 ljudi. Naredio je da se u podrumu hotela "Paštrik", u Đakovici, napravi privremeni zatvor gde su civili mučeni. Tukli su ih, čupali im nokte, silovali, sekli uši, terali da piju mokraću i jedu izmet. Prema svedočenjima, Haradinajev saborac ubio je srpsku bebu koja je imala samo dve nedelje, rekavši njenom ocu: "Evo, sada imaš meso za pasulj".

Foto A. Stanković

Jedan Albanac svedočio je da su braća Ramuš i Daut Haradinaj posle okončanja sukoba 1999. organizovali hvatanje preostalih Srba i njihov transport u Albaniju, radi trgovine organima.

Ukoliko, ipak, optužnica bude podignuta, u njoj će morati da se nađu neka nova dela za koja mu nije suđeno ili ona koja su pominjana u prethodnoj verziji, ali sa novim dokazima.

VUČIĆ SE OBRAĆA U SUBOTU

O OSTAVCI Haradinaja i eventualnim implikacijama tog poteza, predsednik Aleksandar Vučić govoriće u subotu. On se u petak uveče sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ministrima Aleksandrom Vulinom i Nebojšom Stefanovićem, direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, a na sastanku je bio i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika.