Đurić: Priština tihom, ali agresivnom metodom proteruje Srbe, šokiran sam njihovim hvaljenjem o nestašici mleka

Tanjug

sreda, 26. 06. 2019. u 11:52

Ђурић: Приштина тихом, али агресивном методом протерује Србе, шокиран сам њиховим хваљењем о несташици млека

M. Đurić, Foto: N. Fifić

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je u sredu, povodom nestašice hrane na severu KiM, da je na delu scenario Prištine da se Srbi sa KiM proteraju tihom, ali agresivnom metodom
BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u sredu, povodom nestašice hrane na severu KiM, da je na delu scenario Prištine da se Srbi sa KiM proteraju tihom, ali agresivnom metodom.

"Sedam meseci nakon uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, albanski mediji se čude otkud humanitarna katastrofa na severu KiM", ukazao je Đurić. On je rekao da će država naći način da zaštiti svoje građane na severu KiM, te da neće ostati ni gladni ni žedni.

"Nećemo prepustiti da na silu zauzmu sever KiM. Bićemo složni i jedinstveni. Ni EU, ni ostala međunarodna zajednica nisu primenili sve mehanizme da pritisnu Prištinu da ukine takse i ja ih pozivam da reaguju pre nego što situacija eskalira", podvukao je Đurić.

PROČITAJTE JOŠ - Patnja je danas među Srbima na Kosovu!

Prema njegovim rečima, posednjih nedelja je prištinska granična policija počela da napada privrednike koji su uvozili i dovozili robu iz centralne Srbije. "Ljudi su preko raznih alternativnih prelaza dostavljali hranu, Albanci su to blokirali, napadali ljude, čak je i pucano na kamion koji je prevozio osnovne namirnice. Sada prvi put imamo ozbiljne nestašice hrane", rekao je Đurić za TV Hepi.

Ističe da Albanci zaustavljaju kamione i otimaju robu pozivajući se na dokument koji je potpisan 23. februara 2012. godine, koji je, kako je rekao, potpisao Borko Stefanović, kojim je uspostavljena granica na Jarinju i Brnjaku i raspoređena granična policija. "Sada je ta granična policija poslata na osnovu dogovora koji je naša tadašnja vlast parafirala", ukazao je Đurić.

Naročito mu je, kaže, interesantno što svi prištinski mediji krive Srbe i Beograd za nestašicu hrane, a zapravo je na delu drugačiji scenario - scenario Prištine da se Srbi sa KiM proteraju tihim, ali agresivnom metodom, da im se život učini nesnošljivim.

Govoreći o razgovorima u Berlinu, koji je trebalo da prethode sastanku u Parizu, do koga ipak neće doći, Đurić je rekao da je to bio pripremni sastanak, da se vidi da li ima preduslova da se održi samit u Parizu. On je istakao da je za Beograd prvi i osnovni preduslov da se ukinu takse, jer bez toga nema dijaloga, ali da su predstavnici Prištine pokazali da nisu spremni ni na šta, i da su se ponašali bahato i arogantno.

Đurić je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić konstantno upozoravao na neodgovoran stav Priština, dok se Beograd ponašao odgovorno, uz poruku Srbima na KiM da nikome neće dozvoliti da ih napada.

ČIME SE PRIŠTINA HVALI!?

Šokiran sam time što se u Prištini hvale činjenicom da zbog njihove akcije nema mleka u bolnicama i Studentskom centru i na rafovima radnji na severu Kosova i Metohije- izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u saopštenju za javnost ocenjujući da optuživanje Beograda od strane vlasti u Prištini podseća na onu narodnu "drž'te lopova", a zapravo je sve vreme krivac onaj koji to uzvikuje“.On ističe da Prištinu posebnu treba da bude sramota zbog lažnih vesti o zagađenosti vode u jezeru Gazivode, koju verovatno plasiraju iz očaja, jer će od petka Srbi dobiti novi izvor vodosnabdevanja i veću sigurnost, da više, kako ističe, ne zavise od prekidača u Prištini.

-Šta još treba da se desi da bi takozvani civilizovani svet ustao i zaustavio takse i nasilne mere koje ih prate, a koje se sprovode sa isključivim ciljem proterivanja srpskog stanovništva-zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u današnjem saopštenju za javost.

(D.Z.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (64)

Vladan

26.06.2019. 12:25

Na Prištinu mora da se izvrši pritisak da se ukinu takse kao preduslov za nastavak daljih pregovora. Ovo je urgentno !

Igor

26.06.2019. 12:28

Priština će dati sve od sebe da što više ugrozi Srbe na KIM, zato Srbija mora odlučnije i jače da zaštiti svoj narod.

Mima

26.06.2019. 12:38

Srbija ce sigurno zastititi svoj narod na KiM i sigurno nece niko uspeti da ih otuda istera

Mimi

26.06.2019. 12:42

Pristina zeli maksimalno da naskodi Srpskom narodu ali im mi to necemo dati, boricemo se zajednickim snagama!

Sonja

26.06.2019. 12:49

Dobro je da stalno upoznajemo međunarodne organizacije o teškom položaju Srba na na KiM.

Mica

26.06.2019. 13:09

Albanci mogu samo da sanjaju o tome da ce proterati Srbe sa KiM jer ce oni ostati i opstati bez obzira na to sta oni radili.

Tijana

26.06.2019. 13:38

Pasivno agresivno ponasanje Pristine nece oterati Srbe sa svojih vekovnih ognjista na KiM!

Boban

26.06.2019. 13:56

Na Kosovu su ostali oni naj hrabriji i najjači srbi koje ne može nikakva politika da ih otera sa njihovih ognjišta.

Mile V., Beograd

26.06.2019. 14:01

Pa naučili su to od fašističke EU dok su naše ljude tamo ubijali i mi smo to i pisali na novostima ali nisu hteli da nam objave komentare!!

bobob

26.06.2019. 14:03

Na sve načine pokušavaju da proteraju preostale Srbe na Kosovu da ih primoraju da napuste kosovo.

Boki

26.06.2019. 14:12

Koliko god se trudili da svakog Srbina oteraju sa svog ognjišta, Albancima to neće poći za rukom, jer smo mi poznati kao jak i borben narod koji uvek pošteno odnese pobedu nad zlom.

sasa

26.06.2019. 14:28

Nasem narodu na KiM cemo pomoci kao drzava ne smemo dopustiti Pristini da progoni nase ljude.

Lazar

26.06.2019. 14:48

Pristinske vlasti u najkracem roku treba da se zaustave u provokacijama i nemilosrdnom ponasanju prema srpskom narodu!

Lazar

26.06.2019. 14:51

Sloga i jedinstvo su nase veliko oruzje time cemo se boriti do samog kraja, necemo im dozvoliti da proteraju Srbe sa severa Kosova.

Mina

26.06.2019. 16:24

Pristini se mora pokazati mesto jer su stvarno prevrsili sve moguce mere i granice.

Hana

27.06.2019. 06:53

To je Priština! Oni se raduju svemu što nije normalno, raduju se progonu Srba sa Kosmeta. Jedva bi dočekali da proteraju sve Srbe sa KiM!

Paja

27.06.2019. 07:12

Ne znam samo sta jos trebaju Siptari da urade Srbima da svetska elita reaguje, jer ovo je vec odavno prevazislo svaku meru civilizovanog.

Sale

27.06.2019. 07:25

Nadamo se da će na ovo odreagovati neko od međunarodnih institucija. Ovo što Priština radi je nedopustivo.

Maja

27.06.2019. 09:04

Svako barata onim sto poseduje, pa bilo da su to i laži. Kad nemas bolje, sta ces!?