Patnja je danas među Srbima na Kosovu!

G. ČVOROVIĆ

sreda, 26. 06. 2019. u 09:00

Патња је данас међу Србима на Косову!
Posle "Figaro magazina" i "Marijan" objavio reportažu o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini. U tekstu "Kosovo, etnička glavobolja" podsećaju da su i 1999. bili protiv bombardovanja

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

POSLE "Figaro magazina", o teškoj situaciji Srba na Kosovu, dvadeset godina posle sukoba u južnoj srpskoj pokrajini, piše još jedan čitani francuski nedeljnik "Marijan". U reportaži na šest stranica, pod naslovom "Kosovo, etnička glavobolja", ističe se, između ostalog, da je "Marijan" u svom uvodniku pre dve decenije glasno ustao protiv bombardovanja, a da je klima i dalje napeta.

- Srbi su masovno napustili Kosovo. Neki su se vratili, pokušali da se ponovo smeste, pa su konačno na kraju ponovo otišli. Danas ih ima samo pet odsto od ukupne populacije - ističe ovaj nedeljnik.

"Marijan" piše da se u zvaničnom govoru iz Prištine ističe da je Kosovo multietničko, ali da je dovoljno prošetati se samo sat da bi se shvatilo da od toga nema ništa.

- Kosovo ima svoju zastavu, ali čim se izađe iz Prištine sveprisutne su zastave Albanije ili UČK, čiji je kult življi nego ikad - naglašava list.

PROČITAJTE JOŠ - UGLEDNI "FIGARO" O PATNjAMA SRBA NA KiM: Trpe nasilje ugledajući se na bogatu prošlost (FOTO)

"Marijan" navodi da su sa albanske strane izgrađene velike džamije sredstvima Saudijske Arabije, dok se na srpskoj strani nalazi novi spomenik caru Lazaru koji su podigli Srbi u znak sećanja na Kosovsku bitku, kao i posteri predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Ističe se da Rusija nije priznala Kosovo, ali da to nisu učinile ni mnoge druge zemlje u svetu, kao ni pet država EU.

- Za razliku od zvaničnog i diplomatskog jezika, Srbi su malo prisutni, proterani su i svakodnevna situacija manjina je veoma teška - piše, između ostalog, u reportaži.

"Marijan" podseća na pogrom iz 2004, u kojem je ubijeno 19 Srba, spaljene 34 crkve i na stotine srpskih domova, što je pogodilo i ostale nealbance, ali i na ubistvo Olivera Ivanovića i Dimitrija Janićijevića.

PROČITAJTE JOŠ - NAPADI NA GUJONA I UREDNIKA "FIGAROA": Prete im smrću jer govore istinu o KiM


- Nismo jedini - poručio je pomoćnik direktora redakcije "Figaro magazina" Žan-Kristof Bijison, posle reportaže u "Marijanu".

- Naše zanimanje nije da činimo zadovoljstvo niti da grešimo, nego da ubadamo olovku u ranu - citirao je Bijison tim povodom na svom tviter-nalogu Albera Londra, jednog od začetnika istraživačkog novinarstva u Francuskoj.

To je, za "Novosti", pojasnio ovako:

- Naš posao je da kažemo gde se nalazi patnja, a ona je danas među Srbima na Kosovu. Naša reportaža je izazvala mnogo reakcija, a svoj posao radimo da bismo pokazali istinu.


TEŠKO BEZ KFORA

U REPORTAŽI se govori i o prištinskim taksama od sto odsto, nedavnoj policijskoj akciji na severu, kao i o idejama o podeli, kojima se, kako se naglašava, protive Srbi južno od Ibra.

- Bez zaštite Kfora bili bismo u opasnosti - prenosi nedeljnik reči oca Save iz manastira Dečani, koji navodi niz napada sa potpisom Islamske države, uz otimanje crkvene zemlje i stalni život pod pritiskom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Мр Радомир Шћепановић

26.06.2019. 09:08

Патња је од увек била за србе на Косову и Метохији!

Xtzs

26.06.2019. 09:13

Koja patnja? Imaju državnu platu,platu od Kosovskih institucija,Kosovski dodatak,ne plaćaju,struju,vodu,komunalije,odvodnjavanje,vazdušarinu....bolje žive nego neko iz Vojvodine koja je takođe Autonomna pokrajina.

Iz prve ruke

26.06.2019. 12:21

@Xtzs - Plaćamo struju, vodu... Kad se razbolimo odemo u ambulantu da čekamo lekara koji bi trebao da bude na radnom mestu a nije. Niko ne može da nam kaže kad se vraća i da li će se uopšte vratiti tog dana. I tako u nedogled dok ne potrefimo da je tu. Skoro je jedan pacijent umro u ambulanti od srčanog udara cekajuci na lekara. Lekove dobavljamo sami iz Srbije pa ih nekad imamo a nekad nemamo, zavisi kako se snadjemo. Puko preživljavanje, bez plana da buducnost. Sikanirani od svih na svakom koraku.

HNovi

26.06.2019. 13:06

@Xtzs - Срам вас било.Пођите само једном ,ако смијете, у Ђаковицу и покушајте ућу у манастир гдје живе само три Српкиње,од преко 10.000 некада Срба .Посјетите Велику Хочу ,могу само у кругу од 300 метара да се крећу.То је храбри и напаћени народ.Обиђите гробље у Пећ.Да се човјен најежи од слике поломљених гробова.И колико је тога још а ви им на томе завидите.

anaig

26.06.2019. 15:09

@Xtzs - Od ovakvih ljudi, odnosno neljudi, nikada se necemo osloboditi. Ne znam ko ste ali sram vas bilo.

Мирослав

26.06.2019. 09:35

Док Макрон не оде, па онда Јово-наново, опет постајемо најгори.

svensrb

26.06.2019. 09:38

Ako Ljudi ne podrže istinu Teško će se proći sa Albancima? Treba nekako lepim dokazati stvarno stanje i podžat istinu. Sa takvim ljudima koji vole istinu!! Hvala im do neba!!

Lazar

26.06.2019. 11:59

Kako je lako manipulisati ljudima kada veruju u vodje umesto da razmisljaju svojom glavom. U isto vreme uspes da ih ubedis da treba da se bore za Kosovo dok sa druge strane sahranis pola Srbije i sve strpas u Beograd (Beograd na vodi, gondola, metro, infrastrukturni projekti, izgradnja stanova, sve u Beograd). Od kompletne populacije u Srbiji polovina se preselila u Beograd. I za sta neko treba da brani onda bilo sta u Srbiji a posebno Kosovo?

Александар

26.06.2019. 13:28

Французи су имали много момената када су могил да спрече ово што сада пишу:У Рамбујеју1999 (био си против? ниси морао да учествујеш)2008 Нису морали да признају независностод 2008-данашењг дана могу ту незавиност да престају дапризнају.Хвала Гујону на свему што ради, колико би само труда било уштеђено...

Volim Srbiju.

26.06.2019. 15:43

Koliko dugo vremena treba toj Francuskoj da bal malo shvati kroz kakve muke je prolazio i prolazi srpski narod. Oduvek srbi na Kosovu svakodnevno dozivljavaju pritiske razlicitih oblika.