Albanci spremaju udar na sever zbog lažne vesti?!

E. V. N.

04. 08. 2018. u 07:31

Nova spletka da bi Srbi mogli jednostrano da proglase ZSO i autonomiju podstakla Albance da aktiviraju ratne planove. Spekuliše se da bi mogli da zauzmu "Gazivode" i "Valač"

Албанци спремају удар на север због лажне вести?!

IZMIŠLJENA spletka da se Srbi na severu Kosova i Metohije spremaju da proglase autonomiju mogla bi da posluži kao alibi vlastima u Prištini da silom zauzmu ovaj deo pokrajine i praktično ga odvoje od centralne Srbije - saznaju "Novosti" u obaveštajnim krugovima.

Ovaj opasni scenario aktiviran je baš uoči današnjeg isticanja roka, u kojem je Upravljački tim trebalo da usvoji nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koju Alabanci već pet godina izbegavaju da formiraju.

Ulje na vatru dolile su i spekulacije da se Kosovske bezbednosne snage spremaju da zauzmu strateški važne hidroelektranu "Gazovode" i trafostanicu "Valač" što je, uz prekjučerašnje masovno preseljenje trupa Kfora sa juga KiM na sever, podiglo tenzije i unelo nemir među Srbe.

Međunarodne snage su i juče iz baza na jugu u rejon Kosovske Mitrovice prebacivale borbena vozila, tenkove, džipove, tešku mehanizaciju, sanitete...Pripadnici Kfora mogli su se videti na svim značajnijim putevima u ovom delu KiM, a naše sunarodnike nisu mogli da ubede da je reč o ranije najavljenim manevrima.

Te slike stigle su i do Beograda pa je predsednik Aleksandar Vučić za danas u 8 časova zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a tri sata kasnije sastaće se sa patrijarhom Irinejem.

Prema našim informacijama, čelnici države i bezbednosnog sektora analiziraće situaciju u pokrajini, kao i navode ruskih službi koje su našu stranu upozorile da KSB uz pomoć Amerikanaca pripremaju upad na sever pod kodnim imenom "Zlatna sablja".

Cilj te operacije, o kojoj su "Novosti" pisale, bio bi zaokruživanje "suvereniteta" lažne države na celoj teritoriji i u prvoj fazi bi se zauzeli administrativni prelazi Brnjak i Jarinje. Time bi sever bio praktično odsečen od centralne Srbije što bi i bez ispaljenog metka proizvelo paniku i defetizam kod našeg naroda.

Zbog spekulacija da bi danas predstavnci Srba sa KiM mogli jednostrano da proglase Zajednicu srpskih opština, juče je u Prištini održana Sednica za bezbednost, posle koje je premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj poručio Srbima sa severa da će im "ukoliko budu progasili autonomiju, biti adekvatno odgovoreno", kao i da niko nema pravo da preduzme unilateralnu akciju i da se neće tolerisati kršenje kosovskih zakona.

Uprkos strahu od potencijalnih napada Albanaca, Igor Simić, poslanik Srpske liste kaže nam da se život u Kosovskoj Mitrovici odvija normalno.

S druge strane, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenjuje da su priče o navodnom "dogovorenom incidentu na Kosovu", koji bi bio okidač za reakciju sa obe strane i uvod u podelu - zlonamerne:

- Plasiraju ih centri koji ne žele da se postigne zadovoljavajuće rešenje. To je daleko od zdrave pameti i takve priče plasiraju krugovi koji žele sukobe i koji od sukoba žive. Među ekstremnim albanskim političkim partijama ponovo se pokreće priča o "kosovskoj oluji" i proterivanju Srba sa severa. Treba, međutim, imati u vidu da je ovo 2018. i da je Srbija mnogo ozbiljnija država.


JEZERO CILJAJU VEĆ MESECIMA

ALBANSKA strana pokušala je u više navrata da nametne jezero Gazivode kao temu u dijalogu sa Beogradom, ali je stav srpske strane da to pitanje treba da bude deo razgovora o imovini. Priština, inače, "Gazivode" pokušava da uveže sa dogovorom o energetici, a sa ciljem da preuzme upravljanje ovim resursom.

Što se tiče Beograda, prepuštanje "Gazivoda" pod upravu Prištine, ne dolazi u obzir jer bi u tom slučaju Priština kontrolisala snabdevanje vodom i strujom Srba na severu. Gazivode vodom snabdevaju i Prištinu i još nekoliko kosovskih opština, a bez jezerske vode ne može da funkcioniše ni TE "Obilić". Dve trećine jezera nalazi se na teritoriji opština Novi Pazar i Tutin, dok su na području opštine Zubin Potok brana, hidroelektrana i deo jezera.


EU: NACRT STATUTA ZSO TEK U SEPTEMBRU

U TRENUTKU kad su obe strane, zajedno sa visokom predstavnicom, potpuno angažovane na definisanju pravno obavezujućeg sporazuma, a u skladu sa dogovorom dva predsednika na prethodnom sastanku, 18. jula u Briselu, na terenu ne bi trebalo da postoje tenzije koje bi ugrozile zajednički cilj normalizacije odnosa - izjavila je Maja Kocijančič portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini. Na pitanje Tanjuga o rezultatima rada na nacrtu statuta ZSO, Kocijančičeva je rekla:

- Kad Upravljački tim zvanično obavesti EU o statusu svog posla, to će biti razmotreno na sledećem sastanku na visokom nivou u Briselu. Razumemo da je posao još u toku. Pošto je sledeći sastanak na visokom nivou najavljen za početak septembra, to znači da bi nacrt ZSO tek tada mogao da bude razmotren.


TAČI: U DIJALOGU I "PREŠEVSKA DOLINA"

TOKOM pregovora u Briselu predsednik tzv. države Kosovo Hašim Tači predstaviće, kako je najavio, "istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe" da se pripoje Kosovu.

- Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu i kako će Srbija kategorički odbiti tako nešto - rekao je Tači. Na pitanje šta ako na sledećem sastanku sa predsednikom Vučićem na stolu bude predlog o razmeni "Preševske doline" za sever Kosova, Tači je naveo da poznaje "odlučnost i nepopravljivost" srpskog predsednika Vučića kada je u pitanju Kosovo:

- Ali realnost je drugačija. Mislim da Vučić treba da nauči da sasluša legitiman, pravičan zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pripoje Kosovu, svidelo se to njemu ili ne. To je u interesu Srbije kako bi išla napred prema učlanjenju u EU, ali i u postizanju mira i stabilnosti u čitavom regionu.

Po njemu, korekcija granica mirnim putem neće imati domino efekat.


VLASTI U PRIŠTINI UVELIKO ISPLANIRALE NABAVKU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

KUPUJU TENKOVE I NEMAČKE RAKETE, PILOTE OBUČAVAJU U TURSKOJ

DA Priština konstantno zvecka oružjem bilo je potpuno jasno kada su obelodanjene bezbednosne informacije o nabavci naoružanja i vojne opreme za buduću vojsku Kosova. U ovogodišnjem budžetu tzv. Kosova oko 40 miliona evra namenjeno je za kupovinu oružja i vojne opreme. Prema obaveštajnim informacijama Beograda, ovaj novac biće potrošen na nabavku veće količine modernih pušaka i pištolja, minobacača, lake artiljerije... Na listi albanskih želja su i polovni američki tenkovi.

Prištinske vlasti uveliko pregovaraju i o nabavci pešadijskog naoružanja i helikoptera. U njihovom fokusu u prvoj fazi opremanja je pet savremenih višenamenskih letelica, zasad nepoznatog proizvođača. Partnera za ovaj posao Priština traži u Zapadnoj Evropi, a obuka pilota već je počela u Turskoj. Proces nabavke naoružanja i vojne opreme odvija se uz znanje i učešće međunarodnih i NATO snaga u Pokrajini. Posebno je zabrinjavajući podatak da su krajem prošle godine Albanci naručili čak 12.000 komada nemačkog lakog raketnog bacača "armbrust", namenjenog uništavanju oklopnih ciljeva. Ovo naoružanje gotovo sigurno bilo bi upereno u srpske tenkove o borbena vozila u slučaju da u Beogradu bude doneta odluka da se zaštiti narod u Pokrajini.

Kosovske snage bezbednosti imaju oko 4.000 aktivnih pripadnika i 2.500 u rezervnom sastavu. Opremljene su pešadijskim naoružanjem zapadnih proizvođača, ali i delovima opreme iz vremena OVK.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Analiticar

04.08.2018. 08:04

gazivode i trepca su problem,inace bi lako podelili kosovo i resili ovu mukotrpnu borbu.Al moze se ocekivati da Kfor rasporedi snage na Gazivodama,one su strateski najbitnije.

Mile Kifla

04.08.2018. 10:07

Da se ne lažemo siptari i njihove vojno- policijske snage su smešne u odnosu na naše. Naoružanje u vrednosti od 40 mil.dolara nije dovoljno ni za jedan dan ratovanja.Ako i nesto preduzmu to će biti strogo u dogovoru i pod zaštitom amerikanaca.Verovatno će pre ili kasnije uleteti na Sever a onda će i amerikanci- ne da ih isteraju već da "osiguraju mir" i zaštite od nas.

Трајко Призренац

04.08.2018. 10:22

Зашто би проглашење аутономије те заједнице "српских" општина била само сплетка? Зашто се не размишља и о повлачењу наше одлуке из 2013. о укидању државних институција Србије на КиМ?

Фудбалер

05.08.2018. 11:28

Албанци шта год да спремају неће успети, јер оно што је потписано у Бриселу мора да се испоштује. ЗСО мора да се формира.