Amerikanci pred Vučića postavljaju paket za KiM!

Milan Babović

10. 03. 2018. u 23:05

Vašington pripremio dokument o kosovskom pitanju i očekuje odgovor Beograda u narednim nedeljama. Predlažu šira izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština. Ako bi pristala, našoj zemlji bi bio omogućen ulazak u EU

Американци пред Вучића постављају пакет за КиМ!

Srbi na Kosovu i Metohiji već pet godina čekaju formiranje ZSO / Aleksandar Vučić

SJEDINJENE Američke Države su pripremile specijalni "kosovski paket", koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - ekskluzivno saznaju "Novosti".

Prema odlično obaveštenim izvorima našeg lista, ovaj dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac naše države.

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već prekosutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnih državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka:

NOVA UCENA ADMINISTACIJE U PRIŠTINI Hoće da preuzmu struju na severu pre temelja ZSO!

* predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture

* Zajednica bi tesno institucionalno bila povezana s potredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja


"VISI" PRAVNI SPORAZUM? KOLIKO god američki paket bio pun zamki, ilustrativno je da on dolazi prvi put posle 2008, kada je lažna država proglasila nezavisnost. Ovom inicijativom SAD mogla bi u drugi plan da padne floskula o "pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine", jer će on, ukoliko Trampov establišment čvrsto zaigra na svoj "kosovski paket", praktično biti sateran u defanzivu.

* od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije

* ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni

Naši sagovornici iz diplomatskih krugova ocenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju. Takođe, u kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške tačke.

Naravno, ovaj predlog ima i drugu stranu medalje, koja, pre svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti. Nije slučajno što je upravo šef države prva adresa za ovaj "paket", jer je reč o ubedljivo najjačoj političkoj figuri u državi. Zato iznad ove "pošiljke" već sada lebdi pitanje - šta će biti ako Beograd i predsednik Vučić odbace zamisli prekookeanske sile?

Prva posledica se već nazire - blokada evrointegracija naše države, odnosno gubitak šanse da postanemo članica Evropske unije. Drugi faktor rizika je, kako se procenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu, koja polako podiže glavu. O svim ovim crnim scenarijima našim zvaničnicima je "natuknuto" preko nezvaničnih zapadnih diplomatskih kanala.

Amerika nezadovoljna inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju


Kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je koliku hipoteku nosi predsednik Vučić, kome je zapravo i servirana ova vašingtonska ponuda. Odbijanjem američkog "papira" šef države sigurno rizikuje, i to ne samo svoju političku karijeru, koja je do sada munjevito išla uzlaznom putanjom. Primeri iz nedavne prošlosti dovoljno govore o tome kako su prolazili oni koji su se oglušili na američka gotova rešenja.

Svejedno, ovo je još jedan šamar evropskoj diplomatiji, i to u njenom dvorištu, u kojem ona, evo, skoro punih pet godina nije u stanju da privoli prištinsku administraciju da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom. Kako će to ići sa Amerikancima, saznaćemo vrlo brzo. Pred Srbijom i Vučićem su velika iskušenja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

bole

11.03.2018. 15:19

Verujem da ce drzava doneti pravu odluku koja ce osigurati razvoj Srbije i boljitak ljudima na KiM

Velimir Bulatovic

12.03.2018. 08:28

Iz dana u dan postaje jasnije da Amerika gubi tlo pod nogama. To znači da je sunovrat civilizacije zaustavljen. To ujedno nagoveštava i propast Zapada koji je Osvald Šplengler odavno predvideo.