Istoričar i zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Predrag Marković izjavio je da Hrvatska ne može da pomiri koketiranje sa fašizmom i želju da bude moderna evropska država.

Marković je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da Hrvatska ima problem sa sopstvenim fašizmom i Drugim svetskim ratom.

"U svetu glume antifašiste i ne mogu da pomire koketiranje sa fašizmom i željom da budu moderna evropska država. U većini zemalja zabranjeno je minimalizovanje žrtava holokausta. Da nema Jevreja, ko zna šta bi bilo sa Jasenovcem i zahvaljujući njima, svi znaju za Jasenovac", naveo je Marković.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Hrvatska nota Srbiji, kao da Nemačka piše Jevrejima zbog holokausta

On je kazao da je hrvatska istorija jedinstvena po domaćem holokaustu.

"Nijedna druga država nije imala svoj holokaust, nijedna nije imala želju da, bez nemačke prisile, istrebi deo stanovništva", napomenuo je Marković.

Istoričar je dodao da se Aušvic razlikuje od Jasenovca po načinu ubijanja.

PROČITAJTE JOŠ: POSLE NOTE HRVATSKE ZBOG IZLOŽBE U UN: Zagreb se prepoznao u zločinu NDH

"U Jasenovcu su postojala lična, emocionalna ubijanja. Deca su ubijana svuda, a u Jasenovcu su postojale posebne jedinice za decu", istakao je Marković.

On je rekao da Srbija treba da uradi više na poštovanju žrtava.

"Nemci se stalno izvinjavaju za to što su radili, a Hrvati izbegavaju da preuzmu odgovornost. Zločin nigde nije bio kao u Hrvatskoj", naveo je Marković.

Zamenik predsednika SPS dodao je da Evropska unija nije kažnjavala ni druge zemlje zbog fašisoidnih ispada i da nema mehanizam za tu vrstu opomene.

POPOVIĆ: HRVATSKA NASTAVLjA IDEOLOŠKU POLITIKU NDH I TUĐMANA

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović rekao je danas da je vlast u Hrvatskoj svojom reakcijom na izložbu o Jasenovcu, koja je priređena u UN, još jednom potvrdila da je ideološki naslednik politike NDH i Franje Tuđmana.

"Dok su ustaše bestijalno ubijale Srbe i Jevreje u Jasenovcu i drugim logorima, na način koji je zgrozio i njihovog saveznika nacističku Nemačku, Franjo Tuđman je pored toga što je nastavio njihovu politiku etničkog čišćenja Srba, negirao ustaške zločine i broj žrtava u njihovim logorima", navodi Popović u saopštenju.

Pročitajte još - Brutalnost Jasenovca...čak i nacisti ostali šokirani kada su videli šta se tamo događa

Kako kaže, "histerični napad na Srbiju" ne čudi, jer Srbija želi da svet upozna sa grozotom hrvatskog nacističkog režima i oda počast žrtvama.

"Vlast u Zagrebu mora da zna da Srbija neće dopustiti bilo kakve pokušaje da zatre srpsko postojanje na našim vekovnim prostorima koji su sada deo Hrvatske i da će uvek braniti i štititi svoj narod i uvek će Hrvatsku, u svakoj prilici podsećati na njene zločine u Oluji i mračnu nacističku prošlost", rekao je Popović.


Dodaje, da će biti izgrađen Memorijalni centar žrtvama genocida u kojem će biti zapisano svako ime koje su hrvatske vlasti svojom genocidnom politikom ubile "da više ne mogu da negiraju ni broj žrtava, ni načine kako su sprovodili taj genocid".

"Usvojićemo i Deklaraciju o zaštiti srpske nacije, da kroz aktivnu politiku, duhovnim i kulturnim povezivanjem našeg naroda u regionu, obezbedimo njegov opstanak, razvoj i jačanje. Srbija će u svakoj prilici braniti istinu, svoju istoriju i svoj narod i to je poruka ne samo Hrvatskoj, već i svim drugim državama koje pokušaju da omalovažavaju naše žrtve ili pokušaju da prete srpskom narodu, gde god naš narod živeo", zaključuje Popović.