Uhapšeni zbog trgovine uticajem: Reketirali humanitarce i dijasporu (VIDEO)

V. N.

11. 05. 2019. u 12:25

Ухапшени због трговине утицајем: Рекетирали хуманитарце и дијаспору (ВИДЕО)

Privođenje u trenutku primopredaje novca

U velikoj zajedničkoj akciji MUP Srbije i operativaca BIA privedeno pet osoba

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, u saradnji s Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem - tako što se uzeli mito od humanitarne organizacije "28. jun".

Kako je saopštio MUP Srbije, uhapšeni su Milenko N. (55), zaposlen u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Bojan M. (50), odgovorno lice u špediterskoj kući BRW Cars iz Niša, Nebojša N. (43), odgovorno lice u "Herbafarmu", Danilo M. (33), odgovorno lice preduzeća Labor farm, i Draško K. (51), zaposlen u preduzeću Trace Serbia.

- Oni su u više navrata zahtevali 37.500 evra od odgovornog lica humanitarne organizacije "28 jun", kako bi Milenko N. posredovao da ta organizacija dobije dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva za uvoz medicinske opreme i sredstava ukupne vrednosti 691.000 dolara. Oni su bili predviđeni kao donacija Kliničkom centru Niš - navodi se, pored ostalog, u istrazi.

Kako nezvanično saznajemo, ova humanitarna organizacija je od naše dijaspore prikupila donaciju (medicinsku opremu), koja je, međutim više meseci čekala carinjenje u Nišu. Tada je angažovana špediterska kuća BRW Cars, koja je humanitarce praktično "zavlačila", sve do pre dva dana kada je dokumentacija poslata Agenciji za lekove. Tada klupko počinje da se odmotava. Privedeni radnici u međuvremenu su se pravdali kako su "pripremali dokumentaciju" i za sve to su od "28. juna" tražili proviziju.

- Bojan M. i Draško K. su privedeni prilikom primopredaje jednog dela novca od 17.000 evra, a akcija je izvedena u jednom tržnom centru u Beogradu. Ceo selučaj organima reda prijavili su članovi ove humanitarne organizacije - navodi izvor "Novosti".


PRITVOR

OSUMNjIČENIMA je određeno zadržavanje do 48 sati. Policija navodi da će oni nakon toga, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lux

13.05.2019. 08:20

Када од хуманитарне организације траже паре, онда их треба затворити на најмање 5 година, без могућности изласка на викенд или изласка раније.