Počelo suđenje Oliveru Ivanoviću: Krivicu izveli iz novinskih tekstova

D. Zečević

18. 12. 2014. u 09:01

U Kosovskoj Mitrovici proces lideru GI SDP i još četvorici optuženih Srba. Svi negirali odgovornost za teška krivična dela. Odluka o pritvoru ističe 27. decembra

- APSOLUTNO nisam kriv - odlučnim i sigurnim glasom negirao je u četvrtak Oliver Ivanović, lider GI SDP, sve tačke optužnice koju je pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici protiv njega pročitao tužilac Euleksa Sezari Mihalčuk. Da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, odgovorila su još četvorica Srba optužena za teška krivična dela, uključujući i ubistva kosovskih Albanaca 1999. i 2000. godine.

Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandaru Lazoviću sudi se po zajedničkoj optužnici, na više od 50 strana. Predložen je veliki broj svedoka, navedena su imena žrtava i mesta na kojima su okrivljeni Srbi navodno počinili krivična dela. Tokom čitanja optužnice, u kojoj se navodi da je tokom 1999. i 2000. Ivanović izdavao naredbe paravojnim formacijama i predvodio čuvare mosta u Kosovskoj Mitrovici, kao i da je tom prilikom nosio automatsko oružje, pištolje i dva velika noža, glasno je negodovala publika u sudnici.

- Nadamo se da ćemo sve te dokaze pobiti i dokazati Ivanovićevu nevinost, ali pre svega da će mu 27. decembra, kada mu ističe pritvor, biti omogućeno da se brani sa slobode - rekao je advokat Nebojša Vlajić, Ivanovićev branilac, naglasivši da optužnica nema nikakvih osnova i da su ljudska prava Olivera Ivanovića teško prekršena. - Ovde je reč o događajima od pre 15 godina, istraga se sprovodila tek sada, a za to vreme optuženi Srbi su u pritvoru godinu dana i njihova prava su ugrožena.

I ostali branioci optuženih Srba ističu da je dokazni materijal optužnice razočoravajući, jer se iskazi zasnivaju na izjavama iz novina i da su bez konkretnih dokaza.

- O vladavini prava se poslednjih nedelja, meseci i godina najčešće govori na Kosovu i Metohiji, međutim, za srpsku zajednicu pravda još nije dostupa - kazao je u četvrtak Goran Rakić, gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice, dodavši da građani očekuju da se Ivanoviću, Delibašiću i ostalim optuženima omogući odbrana sa slobode.

ĐURIĆ: SRBIJA UZ OLIVERA

- CELA Srbija je uz Olivera Ivanovića i uz njegovu borbu za pošteno i pravično suđenje, uz njegovu borbu protiv političkog progona - rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. - Nama su na KiM potrebne ozbiljne pouzdane pravosudne institucije koje će činiti Srbi u sredinama u kojima žive i u kojima će proporcionalno biti zastupljene sve nacionalne zajednice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

crni

18.02.2015. 15:49

Svi zanju da nisi kriv i albanci i srbi. Ali lokalnim liderima sa severa odgovara da ležiš u zatvoru kao i Albancima jer oni znaju koliko si popularan među srbima na kosovu i zato im ne odgovara jer ovako mogu lakše da se dogovaraju oko prodaje kKosova. Albance će manje da košta a ovi će više das uberu.