Zašto srpski poljoprivrednici bacaju svoje proizvode

J. Subin

sreda, 03. 07. 2019. u 22:02

Зашто српски пољопривредници бацају своје производе

Uništavanje roda iskopirano iz Evrope

Krah giganata ukočio otkup. Nema "Srbijanke", "Šapčanke", "Crvene zvezde", "Budimke"...

SVAKE godine nezadovoljni poljoprivrednici u Srbiji unište deo svojih proizvoda, jer su nezadovoljni otkupnom cenom. Prosipanje mleka, bacanje višanja, malina, šljiva ili vune, samo su deo onoga što srpski poljoprivrednici urade, a to su, smatraju stručnjaci, preslikali i preuzeli od svojih kolega iz EU. Za razliku od evropskih farmera, domaći i nemaju neku korist od toga, osim što mogu još dodatno da navuku gnev građana, zbog prosipanja i uništavanja hrane. A, da bi se bacanje zaustavilo, ključ svih problema izgleda da leži u preradi, koja je u našoj zemlji na razočaravajućem nivou!

Pročitajte još: KVANTAŠ JEFTIN, VOĆARI BESNI: Ubiše nas, a država gleda

- Prosipanje i uništavanje je jedan od načina protesta poljoprivrednika u Evropi, ali oni imaju više mogućnosti, jer je i budžet tamo veći - objašnjava agroekonomista Milan Prostran. - Tako da im se nešto od tih protesta i oplodi, jer mogu da dobiju neki novac. Kod nas je to prisutno poslednjih dvadesetak godina, od kada su se ugasili veliki kapaciteti za preradu voća. Time su praktično proizvođači višanja, malina, kupina ili jabuka izgubili poslovne partnere u prerađivačkoj industriji.

Prema rečima Prostrana, u centralnoj Srbiji, koja je voćarska regija, postojale su firme za preradu voća - "Srbijanka" Valjevo, "Šapčanka" iz Šapca, "Crvena zvezda" Kragujevac, "Budimka" Požega, "Borac" Petrovac na Mlavi... Poljoprivrednici su veliki deo svojih proizvoda preko njih plasirali, a ostalo je išlo na pijace ili u izvoz, kada je reč o svežem voću. Nekada je bilo i više potrošača, fabrike su imale svoje menze, gde su se hranili radnici, a nisu zanemarljive ni kasarne i broj vojnika u nekadašnjoj SFRJ.

Pročitajte još: Jagodina: Stižu lubenice sa njiva, cena 80 dinara

- Privatizacijom su uništeni prerađivački sistemi, pa su zbog toga domaći proizvođači na velikim mukama - govori Prostran. - Često se dešava i da dobar deo tih proizvoda ne može da se plasira u svežem stanju, kao prva klasa, već kao četvrta ili peta, koja je ranije završavala u preradi, u velikim sistemima. Sada to gotovo i da ne postoji. Zato i postoji ta vrsta nezadovoljstva. Država je promovisala kapitalistički sistem, slobodno tržište, sporazume o slobodnoj trgovini sa velikim brojem zemalja. Imamo jedan neuređen prostor u tom lancu između primarnog proizvođača, otkupivača-hladnjačara, prerađivača i izvoznika. Taj lanac ne funkcioniše i nikako da se uspostavi odnos poslovnog poverenja.

Kako objašnjava naš sagovornik, to je jedna turbulentna situacija, gde caruje nerešen prostor već godinama. Sve dok naša država taj sektor ne podigne na viši nivo, biće ovih problema.

- Ne bi me čudilo da prorade i motorne testere, pa da poseku voćnjake - kaže Prostran. - Ljudi se iznerviraju. Imaju problem veliki i sa radnom snagom. Nemamo više takozvane migracije sa juga zemlje, kada krene berba voća, pa ide ka Vojvodini na kukuruz. Od 2000. godine imamo neuređeno tržište plasmana voća i povrća. Ugašeni su veliki prerađivački kapaciteti, lošim privatizacijama. Država niti može, niti zna kako da se u neoliberalnom kapitalizmu ponaša. Neuređeno je tržište. Odnosi su monopolski i ucenjivački. Ulazak u trgovinski lanac debelo se plaća.

ZADRUGE SU JEDINO REŠENjE

POLjOPRIVREDNE zadruge, koje su nestale u Srbiji, jesu jedno od rešenja. Kako objašnjava Prostran, to je sad počelo malo da se "budi", projekat oživljavanja zadruga je interesantan i može dosta da pomogne.

- Zadrugama se mora dati zemlja, kako bi mogli da ožive mali i srednji poljoprivredni proizvođači - govori Prostran. - One bi trebalo da nabave hladnjače i kasnije da se usredsrede apsolutno na prerađivačke kapacitete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Раде

03.07.2019. 22:20

Хране има превише нарочито индустријске. Произвођачи на све начине гледају да увечају профит један је стварање вештачких цена а ту је и уништавање хране садруге стране имамо много гладних а удео здраве хране је на историјском минимуму тј скоро и да је нема...

Tarabic

03.07.2019. 22:58

ha ha ha karteli izvoznička mafija uvoznička mafija svi znaju ko zaradjuje na ovoj sirotinji zlatno doba.

Шумадинац

03.07.2019. 23:09

Произвођачи се максимално оптерећују и уцењују од стране хладњачара. А хладњаче од 500 тона, из којих једино може да се извози воће, држи неколико људи, блиских власти. Мора се поштовати сваки земљорадник ако мислимо да напредујемо као држава

Aleksandar

04.07.2019. 00:17

Zasto se ne navede ko je unistio Srbijanku, Sapcanku..... ???? Mene jos dobro sluzi pamcenje, da li su to ZUTI i one silne DEMOKRATE koje su ustvari rasprodale zemlju a sad svi krive ove i izmisljaju price o BRATU ???? ALOOOO BREEEE LOPOVI ZUTIII

X.Y.Z.

04.07.2019. 00:19

Рачуница је проста:Сељаку платити минимум за откуп квалитетног производа, па извести исти производ за много веће паре.Увозити ГМО производе ( европско ђубре) по ниским ценама и продавати народу за много веће паре!И ко ту профитира?Сељак није могао, као и народ да прави законе за себе!А ко је на власти? Они који праве те законе! Профитери, отимачи, изнуђивачи, зеленаши и остала багра што зарађује на леђима беде коју су свесно стварају! Срамота!!!

sns

04.07.2019. 08:21

@X.Y.Z. - dali je seljaku zabranjeno da sam izveze????????????????????????ili bi seljak hteo da mu to radi država po ceni koju on odredi?

Ne man

04.07.2019. 13:48

@X.Y.Z. - Naravno da jeste. Postoji samo 5 firmi koje imaju dozvolu za izvoz...Seljaci ne mogu sami da izvoze i izvoznici diktiraju cenu...zar bi neko bio lud da prihvati ovako niske cene,ali kako kaže država neće da se meša...i zato izvoznici uslovljavaju veselog seljaka,jer im se može...

f

04.07.2019. 00:43

"Država je promovisala kapitalistički sistem" - ha ha ha ha, kakva "drzava" ? banda je uvek ista, vucko je tu od 1990 godine a i vi isto blejite, beee,bee,beee

don corleone

04.07.2019. 00:47

Pre 4-5 godina malinari nisu unisteni, cena jabuka I sljiva je godinama bila maltene fiksna, tresnje I jagode su isle po 2-3 evra. Onda je Corleone monopolizovao izvoz za Rusiju, stopirao slobodan izvoz i sve sveo na saku kriminalaca. Sada kupuju vocnjake budzasto.