Mali akcionari dobre gazde

Sl. P.

30. 06. 2018. u 07:14

Мали акционари добре газде

Foto S. P.

Usvajanjem finansijskog izveštaja omogućeno poslovanje zrenjaninskog "Dijamanta"

MALI akcionari zrenjaninske industrije ulja "Dijamant" poneli su se odgovorno na ponovljenoj skupštini. Davanjem kvoruma i usvajanjem godišnjeg i finansijskog izveštaja o poslovanju kompanije u 2017. omogućili su nastavak nesmetanog poslovanja uljare.

Mada raspolažu samo sa 0,66 akcija, zbog specifične situacije u kojoj je "Dijamant" zbog posrnuća svog većinskog vlasnika hrvatskog koncerna "Agrokor", kome je sud blokirao akcije, na skupštini su se pojavili u ulozi "glavnog gazde". Savesno su ispunili zadatak i zakonsku obavezu. Usvojili su i odluku da se gubici uljare od 229 miliona dinara pokriju iz neraspoređene dobiti.

PROČITAJTE JOŠ - Zrenjanin: Uljara toči uspešno

To će se sigurno odraziti na njihovu dividendu, koja je za 2017. planirana u iznosu od 852 dinara (u 2016 - 2.529 dinara). Zanimljivo je da se akcije naše najveće uljare dobro kotiraju na Beogradskoj berzi. Dve godine im cena se nije menjala, a radi sticanja sopstvenih akcija "Dijamant" je u 2017. od malih akcionara otkupio 4.467 akcija, za koje je platio čak 367 miliona dinara!

Po oceni revizora, "Dijamant" očekuju veliki izazovi uoči žetve i otkupa ovogodišnjeg roda uljarica. Kompaniju pritiska finansijska neizvesnost zbog zaduženosti i kreditnih obaveza, koje su se popele na 7,4 milijarde dinara. Zabrinjava i kako će se odvijati restrukturiranje "Agrokora", od čijih novih vlasnika zavisi i sudbina zrenjaninske uljare, u kojoj je zaposleno 655 radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije