Rusi hoće Petrohemiju

V.N.

24. 05. 2018. u 20:02

Руси хоће Петрохемију

Foto Z. Jovanović

Ministar Antić, danas, sa čelnicima "Gasproma" i "Gaspromnjefta"

"GASPROMNjEFT" i NIS su zainteresovani za "Petrohemiju" i u narednom periodu biće intenzivirani razgovori sa ruskom stranom, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka sa predsednikom "Gasproma" Aleksejem Milerom i sa predsednikom "Gaspronjefta" Aleksandrom Djukovim o zajedničkim projektima i investicijama u Sankt Peterburgu.

On se sa predstavnicima ruskih energetskih kompanija sastao na marginama 22. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF). Prema njegovim rečima, "Petrohemija" dobro i pozitivno posluje, ali da joj je neophodan strateški partner zbog investicija.

PROČITAJTE I:"Srbija vozom" će upravljati žena?

- Pre svega, investicija u liniju za proizvodnju polipropilena, koja teba da obezbedi da "Petrohemija" dugoročno stabilno funkcioniše, u svim ekonomskim uslovima, bez obizra na moguće turbulencije u vezi sa svetskom cenom nafte - kazao je Antić. - Od početka godine isporuke ruskog gasa Srbiji uvećane su za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je, pre svega, posledica industrijskog rasta u Srbiji, rasta BDP, koji smo imali u prvom kvaratalu od 4,5 odsto, kao i očekivanja da ćemo sa takvim trendovima nastaviti.


ŠIRENjE "BANATSKOG DVORA"

TEMA razgovora bilo je i jačanje gasno-transportnog sistema Srbije, pre svega, iz pravca od Bugarske ka mađarskoj granici, i o povećanju kapaciteta podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor".

- Dobili smo čvrsto obećanje da će ruska strana u najkraćim rokovima završiti studiju koja tretira nekoliko od ponuđenih tehničkih rešenja i doneti konačnu investicionu odluku, pozitivnu odluku - rekao je Antić.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Stari Beograđanin

24.05.2018. 21:39

Daj bože da je Rusi dobiju -ako našim političarima tu transkaciju dozvole Ameikanci! Ubeđen sam biće čupavo. Bolje oni nego Arapi, Nemci, Turci...

maya

24.05.2018. 21:50

Супер. Нек униште и ту рафинерију као што су уништили рафинерије у Броду и у Модричи. Нигдје ту нема патриотизма и православља. Само чисти профит.

Бијељина

25.05.2018. 07:27

@maya - маја мало трола...Оптима грипа има приходе од готово милијарду марака и највећи је порески обвезник у Републици Српској

dragan

25.05.2018. 05:51

Znaci nista od ekologije,vec godinama su zasticeni od politicara rade sta hoce.

iz glave

25.05.2018. 06:34

ovako nesposobne, povodljive i podložne izdaju a zbog potomaka, bolje da to budu Rusi, nego oni drugi

тлн

25.05.2018. 11:28

Купујте СВЕ браћо, ви и Кинези треба да купите комплетну Србију! Боље ви него американци!!!