Kusturica o koroni: To je bila civilizacija za koju se činilo da može sve, a sada smo svedoci da ne može ništa!

Novosti online

19. 03. 2020. u 13:09

Кустурица о корони: То је била цивилизација за коју се чинило да може све, а сада смо сведоци да не може ништа!

Foto: Ž. Knežević

U svetu gde je realnost profana, spektakl sakralan, gde naučnici nemaju svoje mesto, bićemo kažnjeni smrću, jer nismo imali snage da ranije shvatimo da bogatstvo ne može sve, a verovali smo u tu laž

Prenosimo vam u celosti autorski tekst Emira Kusturice sa sajta Iskra:

Bilo je istoriji čovečanstva pojava koje su najbolje izražavale propast epohe, ali sigurno niko nije u takvoj ulozi blistao kao Slavoj Žižek. Prvo je pretvorio filosofiju u stendap komediju. Dobio je šamare od Čomskog koji ga je nazvao klovnom, ali uporni Slovenac se nije predao. Otvorene su mu mnoge arene gde tumači stanje stvari u svetu. Ljudi ga slušaju, ali kod mene se, po pravilu, javlja neobična slika. Kada on progovori, meni to liči na trenutak kada se sa točka automobila u pokretu otkači ratkapna, kotrlja se i vrti sve dok, posle krugova, čvonganja po asfaltu, ne naleti na neki odbojnik, tek tada prestaje frfljanje. Kada vozim automobil, stisne mi se srce kada na putu vidim otpale ratkapne kako leže odbačene. Nekada mi je neizdrživo žao, sve mislim – nije valjda Slavoj?! Najčešće pomislim da pronađem jako lepilo i svaki put kada on ima nastup, da se nađe način da ostane na točku. Tada jedino postaje opasno da u frfljanju ne otpadne točak.

To već ne bi valjalo.

Pre sedam dana je Slavoj Žižek, najveći slovenački filosof posle Edvarda Kardelja, napisao autorski tekst za „RT internešenel“. Prvo je ismejao korona virus, za nijansu više od doktora Nestorovića, uporedio je ponašanje evropskih vlada i njihove najave o merama zaštite sa komunističkom propagandom u vreme druga Tita. Navodno, jednom je pronešena kroz SFRJ neproverena vest da će nestati toalet papira. Nestalo je toalet papira, veli mega filosof, zbog najava restrikcija u planiranoj ekonomiji komunističke države. Propaganda je uzbunila narod, a narod ispraznio police iz samoposluga. Svedoci smo da se isto desilo sa ljudima koji su u Zapadnoj Evropi napali supermarkete – nestalo je ulja, brašna, šećera. Ne valja svetski sistem, zaključuje mega filosof. Kao nekada Černiševski, sada on postavlja pitanje: „Šta da se radi?“

Nije prošlo ni sedam dana, ratkapna se ponovo otkačila. Slavoj je odgovarao na pitanja voditelja vesti „Rt internešenel“ povodom ekspanzije korone. Ni traga od one „duhovitosti“. Sada u potpuno drugom tonu, ovaj put je frfljao seriozno, zaboravio prethodno ismejavanje moderne kuge i, između ostalog, rekao da je u ekonomskoj propasti sveta neophodno da se ujedine leve snage i na internacionalnom nivou poraze nacionaliste i sve druge pošasti koje stoje na putu pronalaska vakcine u borbi protiv smrtonosnog virusa. Dakle, i korona bi mogla da bude, izvorno, partijski opredeljena u vremenu kada ni Gospod Bog ne zna ko su levičari, a ko desničari. Kada bi Kardelj ustao iz groba, sigurno bi rekao: „Zelo dobro, Žižek!“ Zaboravila ratkapna da su levičari prvi patentirali nacionalizam, da je, recimo, Garibaldi bio italijanski nacionalista levičar, ali i mason.

Moral su definisali Platon, Kant, Niče, Isus Hrist, ali pošto nisu previše elaborirali o nemoralu, meni se čini da je tu nastupio nesporazum kada je u pitanju liberalni levičar iz Slovenije, profesor austrougarske provenijencije. Kada se neko osmeli da se upušta u sve belosvetske teme, anegdotskim rečnikom objašnjava sve što se pred našim očima dešava. Studentima širom sveta, pošto nemaju poređenje, on je slavan, a to je najvažnije. Nema veze što je glup.

Sve što bane u vaše kuće preko ekrana pritiskom na daljinski, iz bilo kojeg izvora dođe do vas slika i ton, vi ste im već dobacili konopac koji će vam, na kraju, biti dobar jedino za vešanje. Vi postajete svedok saradnik globalističkog podzemlja čiji rad, pored ostalih, pokriva Žižek. Sve to u vreme kada je ljudski nemoral uslov za uspeh, u vremenu kada zalazi sunce civilizacije kojoj smo se do juče divili. Tada su svi oni vaši gosti preko ekrana samo varalice koje mamuzaju mrtvog konja iz čije lešine izlaze modeli koje kod nas kopiraju starlete, prostituke koje su legalizovale svoju građevinu, političari koji se bogate, a na kraju iz tog sveta dolazi i korona virus.

Ako ga je čovek napravio, ili ako je stvarno pojeden zajedno sa šišmišom, on pokriva obe strane naše beznadežnosti. Mi smo već odavno zaraženi. Zar nismo odrasli i mi i naša deca i unuci u vremenima kad je važnije šta govori sportista ili glumac o nečem važnom, a ne doktor nauka koji zna o čemu se radi, virusolog koji nije mogao da nađe vakcinu, jer je bio plaćen kao vozač šlepera. To je bila civilizacija za koju se činilo da može sve, a sada smo svedoci da ne može ništa. Virus je stigao prvo kao filosof ratkapna koji nam je dugo mutio pogled na vidik, nismo bili svesni propasti zbog ovih njegovih opseni. Svaki sportista koji je namlatio lovu, važniji je bio od naučnika, virusologa, onkologa. Svi koji su mlatili neizmerna bogatsva su postali bolji filozofi i ekonomisti, bolje znali istoriju od istoričara, svaka kurva na popularnim televizijama je znala kako da se organizuje porodični život od mirnog i poštenog sveta.

U svetu gde je realnost profana, spektakl sakralan, gde naučnici nemaju svoje mesto, bićemo kažnjeni smrću, jer nismo imali snage da ranije shvatimo da bogatstvo ne može sve, a verovali smo u tu laž. Džaba im pare, nemaju rešenje za sićušnog kovida.

(
iskra.co)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

NEBOJŠA

19.03.2020. 15:54

Genijalno jednostavno a razumljivo. Moralne vrednosti i zdrav razum govore da mu je svaka zlatna. Bravo. A bravo i za NOVOSTI.

Prellee

19.03.2020. 17:27

Da, gospodine Kusturica tako se baš ponašala ta drska, bahata, civilizaciju koju su vodili Bully manijaci, ne ljudi. Klintonovi, Olbrajt, Bler, Shmit, Sarkozi...to je ta civilizacija koja se pokazala da je lažna i zasnovana samo na sili, ucjenama, sankcijama i vojnoj drskosti uništavanja, rušenja i ponižavanja.

Made in China

19.03.2020. 19:08

@Prellee - Kakve veze imaju Ameri s virusom?! Korona je iz Kine. A i Kinezi poput mnogih naroda su tlacili druge.

Pp

19.03.2020. 19:12

@Boris - Vrhunski filozof koji vrlo dobro razume sva desavanja oko nas. Da li si sarkastičan ili ne to je činjenica.

Nin-a

20.03.2020. 13:27

@Boris - Naravno da nije sarkastican. I nije jedini koji zizeka tretira za klovna.

Djuro

19.03.2020. 18:09

Stiv Džobs je osnivač velike kompanije Apple Inc,velikog američkog brenda. Umro je od tumora pankreasa 2011. godine.Već ozbiljno bolestan je izjavio: "Čovek kad ima para može sve,da neko radi umesto njega,da ga vozi,da mu kuva ,da mu neko čuva decu ali ne može da plati da neko drugi leži i umre od bolesti koju ima".Znači, novac nije život.

Talaj

04.04.2020. 07:06

@Djuro - Ali ako ima bolest koja može da se leči, pre će se izlečiti ako ima novac, nego onaj koji nema novac i koji će od iste te bolesti umreti! Slažeš se? Suština je da će svako (jednom) umreti, imao novac ili ne, ali sa novcem može da bolje i zdravije živi, da razvija svoje sposobnosti, da putuje i vidi svet, da pomaže drugima, ili da ga spiska bez veze jer se i pored novca oseća nesrećnim, ako ima praznu glavu. Ipak, lakše je biti nesrećan u BMW-u i vili nego na biciklu i u šupi! Zar ne?

Marlo

19.03.2020. 18:43

Poštovani g. Kusturice, država nagrađuje sportiste sa 50 000 eura za olimpijsko zlato, 45 000 eura za srebro i 40 000 eura za bronzu. Takođe dobijaju i nacionalnu penziju. Svaka čast sportistima i njihovoj igri za reprezentaciju, ali oni prvenstveno treniraju zbog sebe i ugovora sa velikim klubovima. Ovako visoke nagrade za siromašnu Srbiju su čisti politički populizam. Ratni vojni invalidi gladuju, a medicinski radnici bednim platama su gurnuti u korupciju.

петар

19.03.2020. 18:53

О тој белосветској пошасти рекао си мало. Паметном је доста, али за буљуке оних других бадава је казивати. Браво мајсторе!

Pisati radi čega?

19.03.2020. 19:00

Da li se taj Slavoj, za koga mnogi skoro da nismo ni čuli, nešto strašno zamerio gospodinu Kusturici? Ili, o čemu je, u stvari, ovaj tekst? Meni se najviše svidja kad se neko razume u sve. Blago njemu! Verovatno i drugi reziseri znaju više o virusima nego doktor Nestorović, ali još nisu stigli da napišu tekst za Novosti.

Miso

16.04.2020. 19:47

@Pisati radi čega? - Kusta nije pisao o sustini koronr , nego o sustini drustva u krizi korone.On ne komentarise samu korona virus, on komentarise svet u krizi pandemije korona.

Optimista

19.03.2020. 21:00

Kad zagadimo planetu ona kaznjava tako sto nas ubija pa sebi ocisti nebo iznadkine i italije a izgleda da ce i na drugim mjestima biti cisto i nadam se da ce nove generacije moci to da razumiju

Ostap

20.03.2020. 00:28

Mozeli iko osporiti bilo sta sto je Kusturica napisao u ovom tekstu?Ja bih mogao samo da se potpisem ispod ovog teksta.Svaka rec pravo centar, ili kako Dalmatinci kazu - u sridu.Ne citajte komentare, ponovo procitajte Kustin tekst.

Alisa

20.03.2020. 13:24

@Ostap - Kusta objasnio, žizek je obican pajac kako procitah da,ga je u svom textu jedared nazvao Sasa Đurovic. Kusta je sve pogodio u ovom tekstu. Bravo!

Ђорђе

20.03.2020. 15:34

Волимо Кустурицу али овај чланак га неће афирмисати као великог мислиоца или друштвеног критичара.

Talaj

04.04.2020. 06:58

@Ђорђе - Tačno je rekao, ali koliko god da se slažem sa njim po pitanju kuda je svet otišao, utisak je da čitam zakasnelog komunističkog agitatora. Nije problem u bogatstvu i što ima (pre)plaćenih starleta, uvek je bilo i biće bogatih (ako svet preživi krah civilizacije na pomolu!), nego u neskladu sa prirodom koji je počeo od industrijske revolucije, te brojnost populacije - u školi sam učio 2 mlde a sada već 7-8, pojedosmo i zagadismo planetu! To da svi bogati razdele sav novac neće prehraniti!

Ljiljana Kuzjak

20.03.2020. 18:04

Samo se ti cuvaj, Emire dragi...... Trebas nam. I da vise nista ne uradis, uradio si sto neko ne bi za pet zivota! Samo da si medju nama!