Mladi fizičar, zlatni olimpijac, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Novosti Online

10. 11. 2019. u 11:38

Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umesto cveća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor

Млади физичар, златни олимпијац, биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

Foto: Fejsbuk

Nakon duge borbe koja je trajala skoro dve godine, Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je od teške bolesti.


Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu, inače dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.


Takođe Matematička gumnazija, čiji je Mihajlo bio učenik, izrazila je duboku žalost zbog ove tužne vesti."Duboko nas je potresla vest o preranoj smrti našeg Mihajla Sporića (maturirao 2016). Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše. Nesebično je voleo Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen. Mihajlo, uvek ćemo te voleti!"


Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umesto cveća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor, prenosi portal "Novi Magazin".


BIO JE DOBITNIK BROJNIH NAGRADA


Mihajlo je bio nosilac je Vukove diplome iz Matematičke gimnazije, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i najvažniju među njima - zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.


U Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički i studirao je na Kembridžu u Velikoj Britaniji.


Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.


Univerzitetu Kembridž prosleđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.


Izvor: blic.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Pera Detlić

10.11.2019. 11:55

R.I.Pda je neko iz rialitija već bi hiljade komentara bilo.e Srbijo,zamljo rialitija.

Mala

10.11.2019. 14:18

Pocivaj u miru ,neka te andeli cuvaju.Tuga neizmerna ,mladost i veliki talenat ode u beskraj.

Недељко

10.11.2019. 14:22

Саучешће породици. Не каже се случајно "И Бог узима оно што је најбоље".

Nataša

10.11.2019. 14:28

Stvarno, tuga prevelika i nepravda, večito pitanje bez odgovora: zašto toliko budala živi, a toliko pametnih, dobrih, lepih i kreativnih koji čine svet boljim umire?!!!

marko

10.11.2019. 14:32

Tuga do neba! Nema veće nesreće nego kada nam odlaze u nepovrat mladi kao ovaj zlatni mladić. Srećice neka te anđeli čuvaju a tvojoj porodici iskreno saučešće.

M

10.11.2019. 17:48

Pokoj mu dusi i vecna slava. Saucesce ozaloscenima. Ne mogu da verujem, zar mu nije bilo leka :´(((. Zasto je otisao u Englesku, zar nije mogao da studira u Rusiji, mozda bi ga tamo izlecili?

Žalosna vrba

10.11.2019. 17:48

Saucesce. Pocivao u miru. Toliko je toga vrednog postigao a koliko bi toga tek ostvario. Zaustavljen u letu, uzet fizickom svetu i vracen tvorcu.

M

10.11.2019. 20:55

Razboleo se cim je poceo da studira u Engleskoj, pod hitno pokrenuti istragu! Da je engleski student oboleo u Srbiji, odmah bi Englezi, ne samo pokrenuli isragu, nego i pre nje optuzili Srbiju i Rusiju za trovanje!