Kosovski teroristi hteli da udare i na Dečane

V. C. S.

06. 09. 2019. u 16:00

Косовски терористи хтели да ударе и на Дечане

Manastir Dečani

Osnovni sud u Prištini osudio šestorku zbog planiranih napada na Srbe i KFOR. Plan ekstremista da stvore haos na KiM osujetile srpske službe

ŠESTORO kosovskih terorista osuđeno je pred Osnovnim sudom u Prištini na ukupno 25 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada na Kfor, srpske pravoslavne crkve, diskoteku i jedan ugostiteljski objekat u Gračanici. Osuđeni su Bujar Behrami, Resima Kastrati, Gramos Šabani, Aljbert Ademaj, Ljeutrim Musliju i Edona Haljiti.

Behrami je osuđen na 10 godina, Kastrati zvani Habibi na četiri, Šabani na sedam, Edona Haljiti na godinu, Musliju na dve godine i tri meseca i Ademaj na šest meseci. Od Behramija, poznatog kao Ebu Musab el Albani, po odluci suda biće konfiskovani 9.001 evro i 46 centi, a od Muslijua vatreno oružje, automatske puške i 40 metaka.

Prema navodima Tužilaštva, ova teroristička ćelija planirala je napade unutar i van Kosmeta - na diskoteku u Gračanici, pravoslavnu crkvu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, na vojnike Kfora na Kosmetu, kao i napade u Francuskoj i Belgiji.

U optužnici Specijalnog tužilaštva navodi se da su planirali da formiraju organizaciju koja bi pripremila samoubilačke napade na Kosmetu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji, a Behrami je u tu svrhu pokušao da oformi grupu pod nazivom "Pomoć Islamskoj državi u Zemlji orlova". Zadatak da isporuči oružje, eksploziv i pronađe osobe za postavljanje prsluka sa eksplozivom imao je Kastrati, za šta je dobio oko 9.000 evra od ID.

Ademaj i Musliju znali su da Behrami i Kastrati pripremaju napade, ali nisu prijavili. Šabani je delovao i u Belgiji, dok je njegova supruga Edona Haljiti osuđena za planiranje samoubilačkog bombaškog napada na vozilo Kfora.

PROČITAJTE JOŠ - SPREČENI NAPADI NA KiM: Albanci spremali udare na svetinje!

Kako su "Novosti" pisale prošle jeseni, napadima na Srbe i snage Kfora grupa džihadista želela je da izazove scenario nalik pogromu od 17. marta 2004. Cilj im je bio stvaranje haosa i atmosfere nasilja. Istraga je pokazala da su terorističke akcije planirane u vreme verskih praznika u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Peći i Prizrenu. Tužilaštvo je navelo da oni nisu uspeli da angažuju bombaše samoubice.

Scenario haosa za dlaku je izbegnut početkom godine, jer su džihadisti planirali da na Božić izvedu niz napada na srpske hramove. Glavne mete bili su, prema navodima Tužilaštva, manastir Visoki Dečani i Pećka patrijaršija, a opcija je bila i Crkva Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Napad je sprečen tako što su srpske službe bezbednosti došle do informacija i o tome obavestile komandu Kfora u Prištini.

PROČITAJTE JOŠ - ALBANCI MALTRETIRALI MONAHINjE: Iživljavanje divljaka u ženskom pravoslavnom manastiru!


Izazivanja nasilja planirano je ne samo u južnoj pokrajini, već i u pojasu uz administrativnu liniju sa Srbijom, a na meti nisu bili samo Srbi, već i miroljubivi Albanci koji su na bilo koji način povezani sa Specijalnim sudom za ratne zločine OVK.


ČAK 250 POVRATNIKA IZ RATA

DA se Kosovo pretvara u uporište terorizma na koje se vraćaju pripadnici Islamske države, vrbovani među kosovskim Albancima, upozorila je i Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Kako je rekla, već je zabeleženo 250 takvih slučajeva. Ona je pozvala SAD i EU, koji "stoje iza Prištine", da obrate pažnju na to.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Мр Радомир Шћепановић

06.09.2019. 18:08

То може само да сачува српска полиција и војска!

Dr

06.09.2019. 20:08

@Мр Радомир Шћепановић - A ko da ih salje tamo, zar ne vidite njihove sposobnosti. Idu po svetu i daju izjave za novine i go sablonski i druge ema, greba imati drzavnime.

Bice Bolje

06.09.2019. 20:15

Ovi stalno pripremaju neke udare i akcije treba ih nauciti pameti malo da znaju ko je gazda .