Od 1. marta stižu ruske penzije

J. Ž. S.

28. 01. 2019. u 14:02

Uskoro na snagu stupa sporazum Srbije i Rusije o međusobnom priznavanju staža radnicima

Од 1. марта стижу руске пензије

Pravo će moći da iskoriste i državljani Srbije koji su radili u bivšem Sovjetskom Savezu

ZA nešto duže od mesec dana naši ljudi koji su radili u Rusiji ili građani Rusije koji su deo staža ostvarili u našoj zemlji, moći će da ostvare pravo na starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju. Naime, 1. marta stupa na snagu sporazum između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti, koji predviđa ostvarivanje ovih prava.

Dokumentom je omogućeno da oni koji nemaju dovoljno staža da bi napustili radno mesto mogu da se penzionišu sabiranjem staža u dve države, bilo da se radi o građanima Srbije koji sada žive i rade u Rusiji ili Rusima koji rade u Srbiji.

Ovaj sporazum između dve države posebno je značajan za radnike koji su deo radnog veka proveli u obe države. Od 1. marta, stupanjem na snagu ovog sporazuma, oni će, kako se najavljuje, imati pravo na dve penzije, srazmerno radu u Srbiji i godinama radnog staža u Rusiji.


Srpsko-ruski sporazum, kako je predviđeno ovim dokumentom, važiće retroaktivno, što praktično znači da se uzima u obzir i staž navršen pre njegovog stupanja na snagu, tačnije odnosi se na naše državljane koji su već radili u Rusiji, i obrnuto. Ovo pravo bi mogli da iskoriste i državljani Srbije koji su radili u bivšem SSSR, odnosno priznaće im se te godine u radni staž, pa će mnogi uskoro moći da se domognu penzionog čeka. Nova pravila neće važiti za one koji su imali radni staž manji od godinu dana i one koji su radili na crno.

USVOJEN 2017. GODINE

SPORAZUM između dve države potpisan je u Moskvi u decembru 2017, a u međuvremenu su ga potvrdili parlamenti obe države. Sporazum je zahtevao i usaglašavanje tehničkih dokumenata, kako bi mogao da se primenjuje.

Srbija ima potpisane sporazume sa 28 zemalja. Među njima su sve bivše republike SFRJ, zatim Norveška, Slovačka, Velika Britanija...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)